Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Możliwy powód zmętnienia wody.
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Możliwy powód zmętnienia wody.  (Przeczytany 8979 razy)
adamd84
Nowy
*

« : Grudzień 27, 2008, 19:10:48 »

Czy możliwe jest aby woda zaczęła mętniec z powodu padniętej rybki, której nie mogę odnaleźc w zbiorniku? Objawy podobne jak do zakwitu.. pozdrawiam.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 27, 2008, 19:16:46 »

Jeśli litrarz jest nie duży to raczej możliwe.

adamd84
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 27, 2008, 19:18:45 »

240 L,
Parametry:
PH 6,8
KH 3
GH 5
No2 0
No3 5
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 27, 2008, 19:28:30 »

Istnieje jeszcze mozliwosc przekarmiania ryb . Jak ma sie roslinnosc? Jak podmiany wody?
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 27, 2008, 19:28:46 »

Parametry jak najbardziej w normie,i litrarz spory.Jak duża była ta ryba?Nie wymyłeś ostatnio czasem filtra w kranówie?

adamd84
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 27, 2008, 20:56:34 »

Nie, nie. Filtra nie czyscilem ostatnio i nie ma takiej potrzeby jak narazie. Ta padnieta rybka to mlody mieczyk. Roslinnosc ok, buja az milo Cheesy Podmiana co 10 dni 20 %.
adamd84
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 28, 2008, 00:02:44 »

W niektórych miejscach dostrzegam malutkie mini zielone włoski długości 5mm, np. na korzeniu lub niektórych liściach. Ilości śladowe ale może to coś niebezpiecznego?! Pomocy
Tommy Angelo
Nowy
*

:)

« Odpowiedz #7 : Grudzień 28, 2008, 00:24:38 »

Też je mam. To raczej normalne, że się takie coś robi Wink Na liściach mam już nawet sporo... Chodź z drugiej strony... na początku ich nie miałem...
to coś niebezpiecznego?

Aha i to na pewno nie od tego, bo moja woda nie jest zmętniona Wink

W innym temacie przeczytałem, żeby mniej oświetlać aqua, tak 8h i przestać nawozić - tylko, że ja w ogóle nie nawożę, a więcej mi się tego porobiło odkąd mam nową świetlówkę aqua-glo czy jakoś tak.

"AQUA-GLO
Uintensywnia kolory ryb i wzmacnia rozwoj roslin"

Więc jeżeli masz taką świetlówkę, to chyba zbyt długie naświetlanie nią jest powodem tych zielonych nitek... Niech ktoś mnie poprawi, jeżeli źle mówię Wink
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2008, 00:41:18 wysłane przez Tommy Angelo » Zapisane
adamd84
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Grudzień 28, 2008, 00:54:19 »

Mam nadzieje ze to nie atak glonów. Mam Power GLO + Flora GLO + Sun GLO. Od dzisiaj troszke mniej będę oświetlał (tzn. krócej) zobaczymy co się będzie działo.
I nie nawożę wcale. Mam podłoże Aqua Substrate II
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Grudzień 28, 2008, 01:31:17 »

Cytat: adamd84 link=topic=19714.msg181340#msg181340
date=1230401925
240 L,
Parametry:
PH 6,8
KH 3
GH 5
No2 0
No3 5
owszem te zielone kłaczki to glony Wink
jeszcze by ci sie przydał test na PO4,  przede wszystkim fosfor jest odpowiedzialny za rozwój glonów, rośliny tolerują mniejsze jego stężenie. pojawia sie najczesciej wraz z pokarmem. Wspomniałeś o mieczyku, a one maja bardzo szybką przemianę materii i mogą sporo ci produkować tego fosforu jeśli je przekarmiasz, ale lepiej sie upewnij testem.
Być może też brakuje potasu skoro dałes tyle swiatła roslinom; z kolei niedobór pewnych składników( tj. potas) osłabia pobieranie innych np azot fosfor.. więc być może przydałoby się nawozić potasem, ale to wyjdzie jak zrobisz test na PO4

możliwe ze od rybki np pierwotniaki, albo znowu glony w każdym badz razie jakieś protista hehe
jeśli zmętnienie jest koloru zielonkawego to są glony jednokomórkowe, pomoże na to intensywniejszy ruch wody którego nie znoszą i pełne zaciemnienie na 3 dni ( np kocem, musi byc szczelne by sie w ogole swiatło nie dostało)
natomiast jesli te zmetnienie przypomina mleko to namnozyły ci sie pierwotniaki, zrób głodówkę rybkom, pomoże tez intensywniejszy ruch wody i pełne zaciemnienie na 3 dni a same znikną.

Nie naswietlaj zbiornika dłużej niż 12 godzin na dobę
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2008, 01:33:17 wysłane przez Pethro » Zapisane
adamd84
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Grudzień 28, 2008, 14:23:32 »

Jasna cholera dzisiaj to tych zielonych klaczkow jest mnostwo na roslinach (liściach). Teraz wiem, że to glony na bank. Zaciemniam zbiornik na kilka dni i zobaczymy co się będzie działo. Jutro zrobie test na PO4. Prosze o pomoc co jeszcze można zrobic.
zegarsky91
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 29, 2008, 12:57:30 »

kupić środek w zoologu na glony?? tylko to chemia a powiedż gdzie stoi zbiornik i czy jest dostęp światła słonecznego??

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 29, 2008, 13:11:53 »

kupić środek w zoologu na glony??
I środek na glony wypić bo i tak nic nie da. Aby pozbyć się glonów trzeba zwalczać z przyczynami a nie ze skutkami. Poza tym środek do niby zwalczania glonów może wyrządzić więcej szkody niż pożytku.

adamd84
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Grudzień 29, 2008, 14:05:50 »

Nie chce stosować chemii bo to może zaszkodzić moim rybom i roślinom. Poza tym wolę ustabilizować zbiornik a nie go rozchwiać na nowo.  Porobię szczegółowe testy dzisiaj i napisze co mi wyszło. Zbiornik nie ma dostępu do światła słonecznego.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #14 : Grudzień 29, 2008, 14:24:44 »

Zastanawiam się, czemu tak wszyscy walczą ze zmętnieniem.
Jak jest zmętnienie, to glony też się wolniej rozwijają.
W stawach specjalnie zmętnia się wodę, żeby nie rozwijały się zielenice.

Polecam do akwarium racicznice. 10 dużych racicznic przefiltrowuje 1l wody przez godzinę.
Przed wstawieniem do akwarium potrzebują, niestety, kwarantanny np. z gupikami.
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: