Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Możliwy powód zmętnienia wody.
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Możliwy powód zmętnienia wody.  (Przeczytany 8973 razy)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Grudzień 29, 2008, 14:31:06 »

a jesli ktoś ma duże drapieżne ryby to jemu też poradzisz racicznice ? czy moze jakieś inne zwierzęta planktonowe ?  Huh Tongue
po za ty dlaczego kwarantanna z gupikami ? a jesli je zarazi czymś nowy nabytek to gupiki zawsze można " spuścić w sedesie " ?  Wściekły
Glony wolniej sie rozwijają jak w akwarium jest równowaga tj rośliny wybierają wszytko z wody i glony nie mają co" jeść ".
A zmętnienie może nie służyć rybom bo zatyka skrzela, już pomijając jak to paskudnie wygląda Tongue

Nie walczy sie z skutkami tylko z przyczynami  Wściekły
adamd84
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Grudzień 29, 2008, 14:46:06 »

No i właśnie chcę zwalczyć przyczynę ale nie łatwo jest ją namierzyć. Czy otosy jedzą wszystkie glony? Bo z tego co się orientuje to nie.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #17 : Grudzień 29, 2008, 19:42:16 »

a jesli ktoś ma duże drapieżne ryby to jemu też poradzisz racicznice ?
Czemu nie? Karpiowate zjedzą te małże, a inne drapieżne niekoniecznie.

czy moze jakieś inne zwierzęta planktonowe ?  Huh Tongue
Myślałem o filtrze zewnętrznym, gdzie by również były dafnie i raczicnice.

po za ty dlaczego kwarantanna z gupikami ? a jesli je zarazi czymś nowy nabytek to gupiki zawsze można " spuścić w sedesie " ?  Wściekły
Kombinuj, kombinuj... :-) Wytrzymują więcej niż inne rybki (gdybyś nie wiedział!) i można je wyleczyć!

Glony wolniej sie rozwijają jak w akwarium jest równowaga tj rośliny wybierają wszytko z wody i glony nie mają co" jeść ".
I słusznie: ryby, rośliny, fitoplankton, zooplankton, drobne zwierzęta. Dafnia i raczicnica też może pomóc wyjeść prawie wszytko :-P

A zmętnienie może nie służyć rybom bo zatyka skrzela,
Ciekawy temat pracy doktorskiej, ale bardzo trudny do obronienia. To nie guma do żucia :-)

już pomijając jak to paskudnie wygląda Tongue
Ale chodzi o efekt. Oczyszczając ma chama wodę (woda ma być czysta czy przejrzysta?) pomagasz glonom, więc działasz przeciwko sobie. Myślę, że lepiej mieć kilka dni mętną wodę, niż wyłączać i zaciemniać całość.

Nie walczy sie z skutkami tylko z przyczynami  Wściekły
Jakoś nie widać tego po Twoich radach.
bartek321
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Grudzień 29, 2008, 20:18:35 »

U mnie wystarczają 4 kosiarki i jest zero glonów. Mój kolega stosuje chemie ale rybką nic nie jest.
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Grudzień 29, 2008, 21:02:09 »

U mnie wystarczają 4 kosiarki i jest zero glonów.
I chwała Ci za to! :-) Nie znam się, ale jak wyczytałem, to kosiarka zjada raczej glony wielokomórkowe. I ma jedną poważną wadę, bardzo ciężko się ją rozmnaża u nas. Przez to, niechcący, przyczyniasz się do okradania naturlanych populacji kosiarki gdzieś tam w Malezji.

Mój kolega stosuje chemie ale rybką nic nie jest.
Może i rybkom nic nie jest, ale roślinki się pewno "nie cieszą".
adamd84
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Grudzień 29, 2008, 21:22:22 »

Powoli zaczynam dochodzic do wniosku,że mam za dużo światła ciut a zbiornik chyba sie jeszcze nie ustabilizowal. Bede mniej świecił i zacząłem podawac CO2. Co o tym sądzicie? I gdzie najepiej umieścic dyfuzor? Z dala od zaciagu filtra ? Czy może byc blisko?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2008, 21:26:13 wysłane przez adamd84 » Zapisane
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Grudzień 29, 2008, 21:46:01 »

Powoli zaczynam dochodzic do wniosku,że mam za dużo światła ciut a zbiornik chyba sie jeszcze nie ustabilizowal. Bede mniej świecił i zacząłem podawac CO2. Co o tym sądzicie? I gdzie najepiej umieścic dyfuzor? Z dala od zaciagu filtra ? Czy może byc blisko?
Podawanie CO2 ma sens, bo może obniżać pH.  Niższe pH, to mniej glonów (glony "wolą" wysokie pH) i jednocześnie mniej składników odżywczych w wodzie.

Tak bym ustaw dyfuzor, żeby była większa powierzchnia gazu z wodą, ale żeby gaz nie uciekał od razu z dyfuzora (jeżeli to jest odwrócony kubek).
Albo ustawić dyfuzor pod filtrem tak, żeby bańki CO2 były wyrzucane na bok, gdy już unoszą się nad dyfuzorem?
bartek321
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Grudzień 29, 2008, 21:51:36 »

Znam sklep gdzie kosiarki są cały czas dostępe ,więc nie mam problemow gdy któraś się żle poczuje. Na początku mało jedzą ale potem coraz mniej czyszcze akwa.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Grudzień 29, 2008, 21:56:11 »

Muchomorek by nie mieć problemów z glonami nie trzeba mieć mętnej wody, co na pewno zmniejszy ilość światła w wodzie ale przecież roślinom też to zaszkodzi. Pomysł z planktonem który zaraz zostanie pożarty przez ryby też jest irracjonalny, tak samo jak 2 akwarium z planktonem bo już lepiej byłoby zastosować hydroponikę badz 2 akwarium z roślinami wodnymi i silnym oswietleniem. Tylko watpie by ktoś sie na to decydował mając i tak mało miejsca na jedno akwarium.

Cytat: Pethro  Dzisiaj o 15:31:06
Nie walczy sie z skutkami tylko z przyczynami  Wściekły
Jakoś nie widać tego po Twoich radach.

ty chyba nie potrafisz czytać bo ja już kilkukrotnie napisałem ze twoje porady są doraźne i jest to walka z skutkami tak samo jak wpuszczenie ryb glonozernych. Bo glony dalej będą się pojawiać a dafnia nitek ci nie zje, tak samo racicznica na wszytkie glony nic nie poradzi.

Walka z przyczynami to zagłodzić glony co już kilkukrotnie napisałem ale do Ciebie coś to nie trafia  Wściekły

A propo gupików, to że one szybko się rozmnażają nie czyni z nich ryb 2 kategorii, a kwarantanne robi się w osobnym akwarium  Wściekły
adamd84
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Grudzień 29, 2008, 22:00:45 »

Kosiarki dorastają do pokaźnych rozmiarow (około 15 cm). W sumie u mnie dużo miejsca bo 240 L ale za to pochdozi ona z azji a ja mam tylko Amerykę Południową.
PETHRO - mam plan zagłodzic wstretne zielone cholerstwo  w ten sposob aby rosliny wyprzedziły glony w pobieraniu pierwiastkow potrzebnych do wzrostu. Dlatego zaczalem podawac co2 i musze jeszcze sprawdzic fosfor oraz potas.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2008, 22:03:29 wysłane przez adamd84 » Zapisane
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Grudzień 29, 2008, 22:32:05 »

Muchomorek by nie mieć problemów z glonami nie trzeba mieć mętnej wody, co na pewno zmniejszy ilość światła w wodzie ale przecież roślinom też to zaszkodzi.
Jasne, że nie trzeba w akwarium, ale skoro już jest mętna... Napisałem, że nie ma powodu tak się martwić mętną wodą, bo to jest zjawisko przejściowe. Co jest bardziej szkodliwe? Wyłączanie na trzy dni wszystkiego i chowanie pod kocem? Czy zmętnienie?
A taka propozycja zaciemnienia padła.

W dużych zbiornikach zmętnia się wodę specjalnie np. wpuszczając ryby żerujące w dnie, albo stosuje wapno gaszone.
W akwarium to co innego, jest dużo różnych metod i w zasadzie koszty nie mają znaczenia. (Nikt by nie wyrobił finansowo, gdyby musiał nasycać z butli CO2 cały staw, a w akwarium się to robi!)

Pomysł z planktonem który zaraz zostanie pożarty przez ryby też jest irracjonalny(...)
Widziałem taką konstrukcję bardzo tanią. Filtr zewnętrzny doklejony do akwarium w postaci akwarium 10 l. Bardzo mi się spodobał. Tam dafnie by przeżyły, bo tam ryb nie ma.

(...)2 akwarium z roślinami wodnymi i silnym oswietleniem.
Czym by się to różniło od wstawienia roślin do akwarium głównego?

ty chyba nie potrafisz czytać bo ja już kilkukrotnie napisałem ze twoje porady są doraźne
Jakie doraźne, jeżeli filtr działa cały czas i spada poziom związków w wodzie?

i jest to walka z skutkami tak samo jak wpuszczenie ryb glonozernych. Bo glony dalej będą się pojawiać(...)
Być może masz rację. Tak jest np. z amurem. Zjada tyle roślin, ile waży codziennie, ale trawi z tego tylko 50%
Te 50% unoszą się w wodzie, są uwalniane z roślin, co tylko pogarsza sprawę. Nie wiem, jak odżywiają się malutkie rybki akwariowe, ale można śmiało podejrzewać, że podobnie.

Bo glony dalej będą się pojawiać a dafnia nitek ci nie zje, tak samo racicznica na wszytkie glony nic nie poradzi.
Walka z przyczynami to zagłodzić glony co już kilkukrotnie napisałem ale do Ciebie coś to nie trafia  Wściekły
Trafia! Przecież mówię o tym samym: Pozbyć się zbędnych NPK z wody! Różnymi metodami, niekoniecznie jednym jedną metodą. Większe glony można filtrować i usuwać mechanicznie.

A propo gupików, to że one szybko się rozmnażają nie czyni z nich ryb 2 kategorii,
A propo's  gupików, są rybami drugiej kategorii, choćby przez swoją cenę :-)
Raczej nikt nie będzie testował warunków wpuszczając arowanę! (Badając zjawiska rynkowe zakłada się, że ludzie podejmują racjonalne decyzje i traktuje to jako aksjomat!)
Ważniejszą cechą gupików niż cena, jest ich wytrzymałość.

a kwarantanne robi się w osobnym akwarium  Wściekły
A, czy ja mówiłem, że nie? W którym miejscu?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Grudzień 29, 2008, 22:35:18 »

potrzebne są ci testy na NO3 i PO4, przydałby sie też test na Fe. Na K sie jeszcze nie spotkałem. Jak je zdobedziesz to zmierz parametry i podaj na forum, obserwuj tez wzrost roślin i ewnetualne objawy niedoborów jak np rózowe zabarwienie młodych pedów, dziury w lisciach przebarwienia itp
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Grudzień 29, 2008, 23:01:52 »

Muchomorek ty chyba jeszcze tego nie zauwazyłes ale my tu rozpatrujemy procesy i zjawiska zachodzące w akwarium a nie bagnie czy stawie. Ale widzę że nawet masz nikłe pojecie o tym jak te procesy zachodzą w stawie, juz pomijając to że nie masz pojęcia o akwarystyce.
Bo choćby CO2, dlatego nie trzeba nawozić nim stawy bo ono tam juz wystepuje w wiekszej ilosci niz akwarium a produkowane jest przez bakterie zasiedlajace muł i osady denne...
CO2 nie podaje sie tylko jako srodek zakwaszający wodę ale też dlatego że jest to podstawowy czynnik limitujący wzrost roslin w wodzie, i gdy jego brakuje rosliny nie sa w stanie w pełni wyłapywać z wody N PO4 i innych zwiazkow mineralnych. I samo podawanie CO2 do zaglonionego akwarium nie pomoże, jesli nie ma roslin które by je wykorzystały bo spozytkują je glony Tongue

1.
Nie twierdzę że plankton komuś nie pomoże ale zajmuje to dodatkowe miejsce na które nie każdy moze sobie pozwolić.

2.
2 akwarium lub hydroponika jest rozwiązaniem dla ludzi posiadających akwarium z rybami roślinożernymi

3.
skoro filtr u kolegi adamd84 działa cały czas i to nie wystarcza to tzreba sie doszukiwać innych przyczyn wykwitu glonów

4.
nie wszytkie rodzaje glonów są chetnie podejmowane przez glonożerne ryby i czesc z nich w krótkim czasie mogłaby opanowac całe akwarium

5.
ja wolałbym codziennie nie wyławiać pojawiających się glonów, przyznasz że nie nalezy to do przyjemności, nie chodzi o to by wyjałowić wodę tylko o to by w wodzie było takie stężenie pomiedzy N P i K aby rosliny były w stanie wykorzystać cały dostepny w wodzie fosfor bo to on jest głównym sprawcą wykwitów glonów.

6.
widzę że nie przemawia do Ciebie fakt że gupiki też są zywymi zwierzetami i odczuwają ból, nie sa to zabawki Tongue dorośnij Tongue

7.
w osobnym i nie zasiedlonym

Pełne zaciemnienie najbardziej niekozystnie odbija sie na glonach nie na roslinach i rybkach. Dlatego je się proponuje tak czesto przy walce z glonami.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2008, 23:11:42 wysłane przez Pethro » Zapisane
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Grudzień 29, 2008, 23:33:17 »

Muchomorek ty chyba jeszcze tego nie zauwazyłes ale my tu rozpatrujemy procesy i zjawiska zachodzące w akwarium a nie bagnie czy stawie.
A czy tam jest inny tlen? A może inne Co2, Ca? Inne rakcje?
Procesy są wszedzie te same, tylko skala i opłacalność inna.

nie masz pojęcia o akwarystyce.
A kto Ci nagadał, że się znam na akwarystyce?

Bo choćby CO2, dlatego nie trzeba nawozić nim stawy bo ono tam juz wystepuje w wiekszej ilosci niz akwarium a produkowane jest przez bakterie zasiedlajace muł i osady denne...
Proszę o dowód!

CO2 nie podaje sie tylko jako srodek zakwaszający wodę ale też dlatego że jest to podstawowy czynnik limitujący wzrost roslin w wodzie, i gdy jego brakuje rosliny nie sa w stanie w pełni wyłapywać z wody N PO4 i innych zwiazkow mineralnych. I samo podawanie CO2 do zaglonionego akwarium nie pomoże, jesli nie ma roslin które by je wykorzystały bo spozytkują je glony Tongue
Zgadzam się w 100%! Ale próbujesz mną odrobinę manipulować. Kolega przecież nie napisał, że ma samych roślinek z tworzyw sztucznych!

Nie twierdzę że plankton komuś nie pomoże ale zajmuje to dodatkowe miejsce na które nie każdy moze sobie pozwolić.
Zgadzam się, faktycznie często są problemy z miejscem. Napisałem, że takie rozwiązanie mi się podoba i może sobie coś takiego zrobię w przyszłości.

2 akwarium lub hydroponika jest rozwiązaniem dla ludzi posiadających akwarium z rybami roślinożernymi
Rozumiem i znowu zgadzam się. Shocked

skoro filtr u kolegi adamd84 działa cały czas i to nie wystarcza to tzreba sie doszukiwać innych przyczyn wykwitu glonów
Nie rozumiem. Czy chciałeś przez to powiedzieć, że niedziałający filtr może powodować wykwit glonów? (Mówimy, oczywiście o filtrze bez UV?)

nie wszytkie rodzaje glonów są chetnie podejmowane przez glonożerne ryby i czesc z nich w krótkim czasie mogłaby opanowac całe akwarium
A z czego powstałaby taka masa?
A swoją drogą chętnie bym chciał mieć opanowane akwarium np. przez ramienice.

ja wolałbym codziennie nie wyławiać pojawiających się glonów, przyznasz że nie nalezy to do przyjemności, nie chodzi o to by wyjałowić wodę tylko o to by w wodzie było takie stężenie pomiedzy N P i K aby rosliny były w stanie wykorzystać cały dostepny w wodzie fosfor bo to on jest głównym sprawcą wykwitów glonów.
Z dużym sensem napisałeś!  Good ! Zrobić tak, żeby rośliny miały warunki idealne, a glony słabe!

Pełne zaciemnienie najbardziej niekozystnie odbija sie na glonach nie na roslinach i rybkach. Dlatego je się proponuje tak czesto przy walce z glonami.
Dlaczego tak jest? Dowód proszę!

papa
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Grudzień 30, 2008, 02:47:12 »

A czy tam jest inny tlen? A może inne Co2, Ca? Inne rakcje?
Procesy są wszedzie te same, tylko skala i opłacalność inna.

czy słyszałeś o czymś takim jak ekologia ? bo widzę że masz poważne braki i proszę cię poczytaj trochę o Biomach, Dynamice biocenoz...
Nie wszedzie wystepuja te same procesy co jest zwiazne z innym srodowiskiem i różnymi gatunkami je zasiedlającymi
poczytaj jeszcze troche bo masz braki skoro nie rozumiesz i nie dostrzegasz różnic pomiedzy akwarium a stawem Tongue

A kto Ci nagadał, że się znam na akwarystyce?
no własnie się nie znasz i to teraz wychodzi
Proszę o dowód!
co mam jeszcze ci wyjasniać ?? że w akwarium nie wystepują takie ilości detrytusu ?? czy że w wyniku działaności bakterii powstaje w jeziorze CO2 Tongue

Zgadzam się w 100%! Ale próbujesz mną odrobinę manipulować. Kolega przecież nie napisał, że ma samych roślinek z tworzyw sztucznych!

ale twoje wypowiedzi sugerowały ze samo dodanie CO2 jest panaceum na glony Tongue

Nie rozumiem. Czy chciałeś przez to powiedzieć, że niedziałający filtr może powodować wykwit glonów? (Mówimy, oczywiście o filtrze bez UV?)

owszem nie działający filtr powoduje pośrednio wykwit glonów, a chodziło mi o to że nie tylko filtr może być odpowiedzialny za kłopoty z glonami

A z czego powstałaby taka masa?
A swoją drogą chętnie bym chciał mieć opanowane akwarium np. przez ramienice.

ta masa już powstaje i tworzy się z swiatła i soli mineralnych, i wody  Tongue

Dlaczego tak jest? Dowód proszę!

dlatego że rośliny od razu nie obumierają i starają się przetrwać chwilowe pogorszenie warunków, a glony mają inną strategię polegajaca na produkcji przetrwalnikow
dlatego tez stosuje sie przerwe w oswietleniu w poludnie ...
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: