Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Możliwy powód zmętnienia wody.
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Możliwy powód zmętnienia wody.  (Przeczytany 8974 razy)
adamd84
Nowy
*

« Odpowiedz #30 : Grudzień 30, 2008, 08:29:23 »

Panowie spokojnie i bez nerwów. Postaram sie opisać moje postępy w usuwaniu tego cholerstwa. Zauważyłem również, że niektóre roślinki maja dziwnie zabarwione liście i sporadycznie małe dziurki.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #31 : Grudzień 30, 2008, 10:08:43 »

czy słyszałeś o czymś takim jak ekologia ? bo widzę że masz poważne braki i proszę cię poczytaj trochę o Biomach, Dynamice biocenoz...
Trochę przeceniasz te wszystkie ładne słowa. :-)
Komu, jak komu, ale Ty mi zarzucasz, że jestem nieekologiczny? :-) dawno się tak nie uśmiałem

Nie wszedzie wystepuja te same procesy co jest zwiazne z innym srodowiskiem i różnymi gatunkami je zasiedlającymi
poczytaj jeszcze troche bo masz braki skoro nie rozumiesz i nie dostrzegasz różnic pomiedzy akwarium a stawem Tongue
Trochę się tym zajmuję, ładnych kilka lat. Żałuję, że bardziej rozumnie dopiero od jakiś 5-ciu lat.
Teraz mam trochę ponad 200 ha jezior do gospodarzenia (nie sam, ale mam ważny głos) i 90 ha stawu do obserwacji. Ładne akwarium, przyznasz? A Ty? Od przeszło roku chodzi mi po głowie jeszcze jedno duże jezioro, bardzo zapuszczone i zniszczone przez rolników, ale nie mam pomysłu, jak to tanio rekultywować. Tam to jest dopiero mętna woda... a ile siarkowodoru!

że w akwarium nie wystepują takie ilości detrytusu ?? czy że w wyniku działaności bakterii powstaje w jeziorze CO2 Tongue
Reakacje proszę i o oszacowanie masy materii przy dnie.

ta masa już powstaje i tworzy się z swiatła i soli mineralnych, i wody  Tongue

Weź kalkulator w rękę i przelicz to dokładnie. Ile jest tej masy, jakie by musiały być wtedy stężenia soli w wodzie?
Powiedzmy, bierzemy akwarium 112 litrów, które w połowie jest zasiedlone glonami, to znaczy powstało 56 litrów samych glonów. Jaka to materia? Ile jakich pierwiastków? Jakie były stężenia soli przed glonami?

dlatego że rośliny od razu nie obumierają i starają się przetrwać chwilowe pogorszenie warunków, a glony mają inną strategię polegajaca na produkcji przetrwalnikow

Przetrwalniki, ok! Obawiam się jednak, że glony są lepiej przystosowane niż rośliny, potrafią choćby zmieniać swój barwnik.
A co sądzisz o okrzemkach? Czy okrzemki też się rozwijają w zbyt dobrze oświetlonym akwarium?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Grudzień 30, 2008, 17:18:55 »

Trochę przeceniasz te wszystkie ładne słowa. :-)
Komu, jak komu, ale Ty mi zarzucasz, że jestem nieekologiczny? :-) dawno się tak nie uśmiałem

a teraz ja sie usmiałem bo ty nie wiesz nawet czym sie ta nauka zajmuje Tongue
masz tu ściągę http://pl.wikipedia.org/wiki/Ekologia

Trochę się tym zajmuję, ładnych kilka lat. Żałuję, że bardziej rozumnie dopiero od jakiś 5-ciu lat.
Teraz mam trochę ponad 200 ha jezior do gospodarzenia (nie sam, ale mam ważny głos) i 90 ha stawu do obserwacji. Ładne akwarium, przyznasz? A Ty? Od przeszło roku chodzi mi po głowie jeszcze jedno duże jezioro, bardzo zapuszczone i zniszczone przez rolników, ale nie mam pomysłu, jak to tanio rekultywować. Tam to jest dopiero mętna woda... a ile siarkowodoru!
szkoda że jeszcze do biblioteki nie zacząłeś uczęszczać od tych 5 lat Wink
a w zbiorniku może tylko pomóc odsysanie mułu który zalega na dnie, doraźne zwalczanie skutków to np likwidacja ryb czyli stwarzanie kozystnych warunków dla rozwoju zooplanktonu który bedzie zjadał fitoplankton, to prowadzi do wyraxnej poprawy i zwieksza wartosc ekologicznej wody
Po za tym nie jestem specjalistą od jezior i stawów więc nie wymagaj na forum akwarystycznym porad co masz robić ze swoimi akwenami.
Weź kalkulator w rękę i przelicz to dokładnie. Ile jest tej masy, jakie by musiały być wtedy stężenia soli w wodzie?
Powiedzmy, bierzemy akwarium 112 litrów, które w połowie jest zasiedlone glonami, to znaczy powstało 56 litrów samych glonów. Jaka to materia? Ile jakich pierwiastków? Jakie były stężenia soli przed glonami?
zależy jeszcze jakie glony bo róznią się składem chemicznym Wink

Przetrwalniki, ok! Obawiam się jednak, że glony są lepiej przystosowane niż rośliny, potrafią choćby zmieniać swój barwnik.
A co sądzisz o okrzemkach? Czy okrzemki też się rozwijają w zbyt dobrze oświetlonym akwarium?

rosliny są lepiej przystosowane do pobierania z wody związków odzywczych niż glony, co jest miedzy innymi spowodowane obecnoscią korzeni. Więc jeśli zapewni się odpowiednie stęzenie pomiedzy N, P, K rosliny wyciągną z wody azot i fosfor szybciej niz glony

a okrzemki nie rozwijaja sie dobrze w mocno oswietlonych zbiornikach tylko w niedoswietlonych zbiornikach
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2008, 17:20:34 wysłane przez Pethro » Zapisane
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Grudzień 30, 2008, 17:46:06 »

a teraz ja sie usmiałem bo ty nie wiesz nawet czym sie ta nauka zajmuje Tongue
Zupełnie mnie to nie interesuje, jakie są podziały, jakie są nazwy itp. Ważne jest, co sam robisz i czy czujesz zależności i złożoność procesów i nie robisz głupot w środowisku.

a w zbiorniku może tylko pomóc odsysanie mułu który zalega na dnie, doraźne zwalczanie skutków to np likwidacja ryb czyli stwarzanie kozystnych warunków dla rozwoju zooplanktonu który bedzie zjadał fitoplankton, to prowadzi do wyraxnej poprawy i zwieksza wartosc ekologicznej wody
To akurat wiem, bo to jest abecadło i faktycznie się sprawdza. Ale przy takich poważnych problemach bez napowietrzania same drapieżniki nie dadzą rady. A napowietrzanie zbiornika z 30 ha, to jest wywrotka pieniędzy.
Kombinowałem, żeby zrobić tanie pompy do napowietrzania napędzane wiatrakami (na tyczkach), ale na razie nie wszedłem nawet w fazę testów. Powinno to być zrobione najlepiej z materiałów z odzysku i mało atrakcyjnych, żeby nikt tego nie ukradł.

zależy jeszcze jakie glony bo róznią się składem chemicznym Wink
Chociaż spróbuj, będę trzymał kciuki! Good !

Więc jeśli zapewni się odpowiednie stęzenie pomiedzy N, P, K rosliny wyciągną z wody azot i fosfor szybciej niz glony
Więc jaki skład wody? Konkrety proszę i przykładowe stężenia. Jeden przykład tylko dla wybranej rośliny.

Coś nie chcesz pisać nic konkretnego, nie widzę żadnych faktów, podparcia literaturą, pracami badawczymi. Popraw się smyku, jeżeli chcesz być wyrocznią! Wink
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Grudzień 30, 2008, 19:02:35 »

Zupełnie mnie to nie interesuje, jakie są podziały, jakie są nazwy itp. Ważne jest, co sam robisz i czy czujesz zależności i złożoność procesów i nie robisz głupot w środowisku.
właśnie tym się zajmuje ekologia, czy nie lepiej więc bazować na czyiś doświadczeniach i obliczeniach niż samemu na nowo wszytko odkrywać? Terminilogia jest niezbędna do czytania ze zrozumieniem literatury fachowej więc bez tego też ani rusz Wink

Więc jaki skład wody? Konkrety proszę i przykładowe stężenia. Jeden przykład tylko dla wybranej rośliny.

20-60 lumenów oświetlenia na litr (od 0.5 do nieco ponad 1 W światła na litr ), 12 godzin / dzień
10-15 ppm CO2
3-5 ppm NO3
0.1 ppm Fe
6.5-7.0 pH

Coś nie chcesz pisać nic konkretnego, nie widzę żadnych faktów, podparcia literaturą, pracami badawczymi. Popraw się smyku, jeżeli chcesz być wyrocznią! Wink

nie kolego, to ty nie udzielaj rad jesli nie masz żadnego poparcia ani doświadczenia Tongue Nie twierdzę że jestem wyrocznią ale zdobyłem już pewne doświadczenie, po za tym jakoś sam się większą wiedzą nie wykazałeś więc sam sie popraw Tongue

masz poczytaj, może sie czegoś dowiesz

http://www.xs4all.nl/~buddendo/aquarium/redfield_eng.htm

http://www.holendry.republika.pl/algae_pl.html#disc

http://www.aquaplant.cl/

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Grudzień 30, 2008, 21:51:54 »

20-60 lumenów oświetlenia na litr (od 0.5 do nieco ponad 1 W światła na litr ), 12 godzin / dzień
10-15 ppm CO2
3-5 ppm NO3
0.1 ppm Fe
6.5-7.0 pH
Znalazłem to też w artykule. Niestety, autorzy nie napisali nic więcej, do jakich konkretnych gatunków roślin się odnoszą. Również formuują hipotezy oparte jedynie na intuicji. Moja wrodzona nieufność nastraja mnie sceptycznie do tej publikacji, ale od czegoś trzeba zacząć.

(...)zdobyłem już pewne doświadczenie(...)
W to nie wątpiłem i nie wątpię!<good>   

Trochę poczytam i się wdrożę w temat.
Coś czuję, że będę musiał później poprosić o pomoc znajomego hydrobiologa, a nie chciałem mu głowy zawracać.

Pozdrawiam, papa
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Grudzień 30, 2008, 22:36:49 »

Znalazłem to też w artykule. Niestety, autorzy nie napisali nic więcej, do jakich konkretnych gatunków roślin się odnoszą. Również formuują hipotezy oparte jedynie na intuicji. Moja wrodzona nieufność nastraja mnie sceptycznie do tej publikacji, ale od czegoś trzeba zacząć.

słabo czytałeś albo pobieżnie bo wyraźnie była mowa o roślinach typu hygrophilia tj. szybko rosnących i wypuszczających w toni wodnej korzenie
Zapoznałes się z  tabelą Redfielda ? chyba nie Tongue

Coś czuję, że będę musiał później poprosić o pomoc znajomego hydrobiologa, a nie chciałem mu głowy zawracać.
jak poczekasz rok to sam ci pomoge bo za rok mam ten przedmiot Grin hehe Wink
adamd84
Nowy
*

« Odpowiedz #37 : Grudzień 30, 2008, 23:03:45 »

Panowie a jakie dziwne etapy przechodzi akwarium w procesie dojrzewaia i pozniej? Nawet do 3 miesiecy slyszalem? Zakwit, zielenice, krasnorosty? Brzmi jak plagi egipskie. Tylko żab brakuje. HELP!
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2009, 21:16:54 wysłane przez adamd84 » Zapisane
adamd84
Nowy
*

« Odpowiedz #38 : Styczeń 02, 2009, 21:17:36 »

Ktos cos wie na ten temat?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #39 : Styczeń 02, 2009, 22:20:21 »

ja w moim akwarium od konca sierpnia kiedy to je zalałem zadnej wiekszej plagi nie miałem glonów, trzeba tylko wiedziec co robic jak sie pojawiają pierwsze symptony ze zaraz moze byc tragedia..
 jak pojawiają się glony w akwarium to znaczy ze własciciel akwarium coś zchrzanił, więc wystarczy się trzymać pewnych prostych reguł typu: nie przerybiać zbiornika, nawozic tylko tym co jest potrzebne poznawszy skład wody, zanim wpuści sie rybki dać zbiornikowi miesiąc na dojrzewanie itp.

Panowie spokojnie i bez nerwów. Postaram sie opisać moje postępy w usuwaniu tego cholerstwa. Zauważyłem również, że niektóre roślinki maja dziwnie zabarwione liście i sporadycznie małe dziurki.
napisz jakie to roślinki, jakie zabarwienie a najlepiej daj zdjęcie. Może to być objaw niedoborów np potasu, ale zanim sie go poda lepiej sie upewnic

dopisz tez litraz, ilosc ryb i roslin, ilosc i rodzaj oswietlenia, jak masz testy to przedstaw tez ich najnowsze wyniki 
najlepiej zrob zdjecie całego zbiornika
adamd84
Nowy
*

« Odpowiedz #40 : Styczeń 03, 2009, 23:17:09 »

Ta cierpiąca roślinka to była Hygrofila corymbiosa minima. Odkąd podaje co2 jej stan znacznie sie polepszył. Wygląda zdrowo i zielono Cheesy.
Litraż - 240L.
Obsada:
Gupiki - ilośc nieznana wiadomo dlaczego,
Barwieniec czarny - 10szt.
Molinezja black molly - 6 szt.
Neon Inessa - 25 szt.
Kirys spiżowy - 4 szt.
Razbora hengeli - 15 szt.
Skalar - 3 szt.
Otos - 2 szt.
Mieczyk - 4 szt.

Wyniki ostatnich testów 02,01,2009:
PH 6,8
KH 3
GH 4
No2 0
No3 10.
TAK WYGLĄDA ZBIORNIK:

Na koncach lisci widac lekkie przebarwienia

A to taki zielony nalot na korzeniu

No i oswietlenie + schemacik taki  Grin
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2009, 23:45:01 wysłane przez adamd84 » Zapisane
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #41 : Styczeń 04, 2009, 00:29:55 »

wydaje mi sie ze potasu moze brakować, możesz go podać tak:

w 500 mml wody rozpuść 50g K2SO4 i podaj do akwarium wraz z podmianą 100 mml roztworu ( teoretycznie daje to 18.691(6)ppm w wodzie )
obserwuj rosliny czy po tym zabiegu zaczną bomblować
adamd84
Nowy
*

« Odpowiedz #42 : Styczeń 04, 2009, 00:52:48 »

Jeszcze tylko powiedz skad mam wykombinowac k2so4. Jeszcze raz napisz jak podac to do akwa bo cos nie zajarzylem ;P
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #43 : Styczeń 04, 2009, 00:57:36 »

500mml H2O + 50g. K2SO4 i z tego 100mml do akwarium Grin

http://www.allegro.pl/item517521409_potas_k2so4_dla_roslin_siarczan_potasu_gratis.html
adamd84
Nowy
*

« Odpowiedz #44 : Styczeń 04, 2009, 15:09:45 »

OK, dzieki. A czy sa jakies skutki uboczne nadmiaru potasu?
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: