Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki potrzebny sprzęt do świetlówki ?  (Przeczytany 8512 razy)
matijasz
Stały użytkownik

« : Sierpień 28, 2004, 19:30:14 »

Mam pytania dot. montazu swietlówek. Dotychcasz w mojej tandze uzywam zarówek energoszczędnych ale straszne mam problemy z glonami i zdecydowałęm si ena montaż świetłowki 18w. I nie wiem co kupić i jak to zmontować żey swietłowka po pierwsyzm wlączeniu się nie spaliła Smiley Mam zamiar kupić statecznik na jedna 18w świetłowke 2 oprawki bryzgoszczelne oczywiście świetlówke ale co jeszcze ? Słyszałęm o dławikach i starterach czy to to samo ? Jak to wszystko podłaczyć ? I czy okablowanie musi być j przeznaczone do róznych mocy świetlówek ? Poprostu łądnei prosze o różne schematy i porady jaki sprzęt kupić. Oczywiście pokrywe mam, ale jak na początku pisałem z zamontowanymi żarówkami energo.

Pozdrawiam
MaTiJaSz
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 28, 2004, 19:42:50 »

Na tej stronie wstawilem maly schemacik jak polaczyc swietlowke z reszta
http://www.discus_org_pl/forumsm/index.php?board=29;action=display;threadid=1809

pozdrawiam
asmi
matijasz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 28, 2004, 20:04:41 »

Juz mi to coś wyjaśniło Smiley Ile kosztuje dławik i gdzi ego można kupić ?:/ Myślałem nad statecznikiem elektorczniym ale to za duzy koszt Sad Ciągle czekam na pytanei zadane w pierwszym poscie.

Pozdrawiam
MaTiJaSz
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 28, 2004, 20:27:25 »

Sprzet jaki bedzie potrzebny to
statecznik (dlawik)
starter
swietlowka
troche przewodu (miekki  w sklepie doradza)
opcjonalnie jakis wylacznik
wtyczka sieciowa
co do cen to w kazdym sklepie moga byc inne, a to wszystko mozesz kupic w sklepie elektrycznym.

pozdrawiam
asmi
Splender
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 28, 2004, 20:51:46 »

Czy jeden starter i jeden dławik może obsługiwać tylko jedną świetlówkę??
matijasz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 28, 2004, 21:25:07 »

Zmieniłem zdanie i zdecydowałem się na Starter elektroniczny koszt jak zobaczyłem w sklepie internetowym nie wielki bo ja chce tylko jedna swietlowke bo to tanga 70l i wychodzi ze starter na swietlowki 15-20 w kosztuje 20pare zlotych plus oprawki bryzgoszczelne i przewod. JAk wyczytalem to elektroncizny starter podlancza sie bezposrendio do oprawek tak ?Czy mozna takei oswietlenie podlaczyc do sterownika czasu ? Jakie dobre sklepy internetowe i w miare tanei znacie z takimi urzadzeniami jak oprawki bryzgoszczelne startery elektroniczne itd .?

Pozdrawiam
MaTiJaSz
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 29, 2004, 06:59:13 »

Mozesz zamowic gotowa oprawe w http://www.warlight.pl/ a potem zamontowac ja u siebie w pokrywie. Mysle, ze powinno byc juz po sprawie Cool

pozdrawiam
asmi
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 29, 2004, 07:53:08 »

Tu jest też stronka na którą warto wejść: www.aqva-light.pl

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Splender
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Sierpień 29, 2004, 15:41:16 »

http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=70d1ed302da4&UID=a8ffd0a9c2bd&UID_p=6e19b48bcc59 - 3x24 4x24 - tłumaczy że jeden statecznik może obsłużyć 3 lub 4 świetlówki o mocy 24W. Czy dobrze to rozumiem??
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Sierpień 29, 2004, 20:39:52 »

Dokładnie tak w zależności od tego jaki statecznik kupisz to mozesz podłączyć od 1-4 świetłowek.

385 l - dyskowce
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Sierpień 30, 2004, 07:04:39 »

A ja od dłuższego czasu używam wyjętych stateczników elektronicznych z żarówek energooszczędnych - i tych markowych i kilka takich tanich, ale z nimi jest loteria - są gorsze i lepsze.

Czasem jak się przepali taka żarówka energooszczędna to wcale nie znaczy, że elektronika padła - miałem tak z osramem 20W, który chodzi teraz od roku ze świetlówką T8 18W i świeci super.

Myślę, że z T5 też będą działać.

Stateczniki takie dają napięcie o częstotliwości ok. 35 kHz, w przeciwieństwie do tradycyjnych 50 Hz, więc nie migoczą. No i startują świetlówkę prawie natychmiast, a najważniejsze, że grzeją się duuuużo mniej.

Świetlówki także mniej się zużywają.

Tylko przy wyciąganiu elektroniki trzeba uważać, bo w rurkach od świetlówek energooszczędnych są trujące związki, m.in. opary rtęci !
Dlatego nie wolno tego robić w mieszkaniu.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Splender
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Sierpień 30, 2004, 13:31:22 »

Admin Say:
No i startują świetlówkę prawie natychmiast, a najważniejsze, że grzeją się duuuużo mniej.

To znaczy że przy takich statecznikach startery są zbędne :?:
Mógł by mi ktos wyjaśnić jaką rolę pełni statecznik a jaką starter.

Teoretycznie wydaje mi się że statecznik odpowiada za ilość "przepuszczanego" prądu. Ale czy się nie mylę :wink:  :?:
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Sierpień 30, 2004, 13:55:41 »

Tak, konwencjonalny statecznik przy starcie "pomaga" wytworzyć skok napięcia, a potem utrzymuje stały prąd.

A układy elektroniczne to zupełnie co innego - jeden układ startuje i utrzymuje prąd.
A średniowieczny bimetalowy starter może iść na śmieci Smiley

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
matijasz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Sierpień 30, 2004, 18:02:09 »

Troche nie jasno mi się w głowie zrobiło Tongue Czytałem na holenderskich o dlawikach z żarówek energo. Czy do takiego dławika wyjętego z żarówki energo potrzebny jest statecznik indukcyjny ?

Pozdrawiam
MaTiJaSz
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Sierpień 30, 2004, 21:08:27 »

Cytat: matijasz
Czytałem na holenderskich o dlawikach z żarówek energo.

Coś mi sie wydaje że nie o dławikach tylko o elektronice z kompaktów.Można powiedzieć że sa trzy rodzaje źródeł zasilania świetlówek: 1. Statecznik indukcyjny pot. dławik (pomału odchodzi do lamusa) 2. Statecznik elektroniczny 3. elektronika z "kompaktów" (statecznik elektroniczny w wersii mini  Cheesy ).Tylko do pierwszej opcji potrzebujesz zapłonnika do pozostałych dwóch podłączasz świetlówke bezpośrednio.

1.Statecznik indukcyjny, oprawka zapłonnika, zapłonnik

2.Statecznik elektroniczny

385 l - dyskowce
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: