Hello.
Minęło już ok 2 miesiące od założenia zbiornika więc postanowiłem wrzucić zdjęcia. Miało być minimum 200 - jest 112. Miała być czarna woda Pd Ameryki - jest towarzyskie. Ale od początku.
ZBIORNIK
Akwarium proste standardowe 112l brutto,ok 90 netto.
Podłoże:
podkład: mieszanka Filtus Floran 4l+Filtus start 3l+ziemia ogrodowa ok 3l+1,5-2l keramzytu ok 3-4 cm na dnie,
żwirek: 2-4 cm żwirku o granulacji 2-7mm: mieszanina żwirku kwarcowego, bazaltowego i rzecznego.
PARAMETRY WODY
pH -6,6
GH-9
NO3-25
podmiany 10-15% tygodniowo
innych nie znam
SPRZĘT
Filtr: kubełek JBL Cristal Profi 250 +deszczownia 24h/7 + pompa od filtra Tetra In Plus 800 włączana w nocy do silnego falowania powierzchni
Grzałka: Tetra Tec HT 150
CO2 z bimbrowni podawane do strzykawki z korkiem lipowym 1 bąbelek/s (średnio w zależności od intensywności pracy bimbrowni)
OŚWIETLENIE
2 świetlówki 18 W w standardowej pokrywie wyłożonej grubą folią aluminiową
od 9:30 rano do 23 automatycznie regulowane
OBSADA
Skalar 5 szt (docelowo zostanie para jak się dobiorą)
Żałobniczka 6szt
Kosiarka 4 szt,
Pielęgniczka Ramireza samiec + samica
Kirysek spiżowy 5 szt
Kirysek pstry 4szt
Danio pręgowany 5 szt
Zbrojnik niebieski 2 szt
Do tego świderki jako niewidzialni pomocnicy
FLORA
Lotos tygrysi Red
Żabienica Blehera
Ludwiga spp. (jest niska bo musiałem przyciąć)
Zwartka Wendta
wartka Becketa (chyba)
Nurzaniec śrubowy
Anubias (nie wiem jaka odmiana)
jeszcze jest jedna roślina podobna o ludwigi - nazwy nie znam oraz mech - nie wiem jaki.Mech niestety zjadają skalary.
Uwagi
Akwarium kupiłem używane, dokupiłem tylko większość roślin i całą obsadę. Zasiedlanie było w ratach: po 7 dniach wpuściłem 2 zbrojniki, tydzień później żałobniczki, danio kiryski, następnie po tygodniu skalary, kosiarki i neony. Neony, 1kirysek, 1 żałobniczka padła przez ospę. akwarium stabilne,zarośnięte, roślinki rosną rewelacyjnie, rybki też. Rybki żwawe, zachowanie właściwe dla gatunków.