Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Welony  (Przeczytany 6353 razy)
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #15 : Grudzień 29, 2008, 21:36:36 »

No tak, to może teraz porozmawiajmy na temat wychowania dzieci - to przecież bardzo adekwatne forum. Pewnie zaraz zostanie mi zarzucone molestowanie dzieci, bo już zbieganie z tematu zaszło tak daleko, acha i proponuję sprawdzić w słowniku znaczenie słowa "reprymenda". [Ważne, żeby coś napisać, nawet jeśli jest to bezwartościowe] - czy taki tok rozumowania został przyjęty? Mogę prosić o wyjaśnienie po co ten post? Czy tylko mnie zniesmacza takie komentowanie każdego słowa, o którym już tu wspominałem wiele razy?

Można by jeszcze zacytować jedną frazę: "słowa, słowa, słowa..."
Nie histeryzuj :-) dorosły jesteś....
Reprymenda to przede wszystkim "nagana", mało to ma wspólnego z udzielniem uwagi, ze spostrzeżeniem i życzliwością.
Piszesz bzdury, które wymagają sprostowania. Wiele osób uważa, że dzieci należy bić (czego Ty nie napisałeś), ale uważasz, że dzieci trzeba inaczej traktować, niż dorosłych. Dlatego się odezwałem. Zamykam temat wychowania, bo faktycznie odeszliśmy od tematu.

A wracając do tematu, napisałem wcześniej, że zabił je (welony) amoniak, bo było za małe akwarium i filtr nie działał cały czas.
Czy sprawdzałeś poziom NH3 po tym, jak padły rybki?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Grudzień 29, 2008, 21:39:42 »

Alexander.rip więc radzę zacząć czytać, czytać, czytać...  a jak bedziesz następnym razem czegoś do końca nie rozumiał to zadaj pytanie na forum zanim to zrobisz a na pewno nie skończy się tak jak ostatnio Tongue

Muchomorek W tym wątku już nie ma czego wyjaśniać bo przyczyny to za małe akwarium , wyłączany filtr i brak odpowiedniej populacji bakterii nitryfikacyjnych
zaś skutki to stężenie NO2 które zatruło rybki
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Grudzień 29, 2008, 21:55:34 »

Muchomorek W tym wątku już nie ma czego wyjaśniać bo przyczyny to za małe akwarium , wyłączany filtr i brak odpowiedniej populacji bakterii nitryfikacyjnych
zaś skutki to stężenie NO2 które zatruło rybki
Z tym zatruciem się zgadzam całkowicie. Ale mam wątpliwości, czy to NO2.

Czy zgadzasz się na taką kolejność rozpadu materii?
Resztki pokarmu  ->   NH4+ -> NH3 -> NO2- -> NO3- 
Zarówno NH3, jak i NO2 są silnie trujące, więc dobrze by było zbadać, w którym momencie nastąpiły problemy.
Dlatego się zapytałem o amoniak.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Grudzień 29, 2008, 22:05:34 »

a odpowiedz mi co ci da ta informacja, bo może sie czegoś nowego dowiem ?? ?? jakie wnioski wysnujesz jeśli okaże się że to NH3 je zabiło to zmieni przyczynę ?? ??  Tongue Tongue Tongue
Alexander.rip
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Grudzień 29, 2008, 22:20:54 »

Dzieci traktowane jak dorośli, są wychowywane najczęściej bezstresowo, a to najgorsze, co można dziecku zrobić, co widać z niemal każdym rokiem i pokoleniami dzieci wychowanych bezstresowo.

Bzdury piszesz Ty, podkreślając moje słowo dotyczące całej wypowiedzi i ujmując je w jakieś nowe znaczenia, które wg. Ciebie źle świadczą o mnie. Nie znasz mojego zdania na temat traktowania dzieci, więc go nie wypowiadaj. Niestety jest to nie tylko komiczne, lecz tragi-komiczne. Podobne zachowania obserwuje się u ludzi, którzy nie mają nic do powiedzenia.

I kolejny cytat, tym razem przysłowie: "Łatwiej mówić, niż coś powiedzieć" lub "Jeśli nie masz nic do powiedzenia, to nie mów nic"

Jak Pan kolejny raz udowodnił swoim przykładem - stare prawdy, ale ciągle żywe.

Nie mam zamiaru dalej "histeryzować", dlatego sprawię pewnie niektórym ulgę i pisać teraz przestanę.
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #20 : Grudzień 29, 2008, 22:26:52 »

Alexander.rip zamiast pisać kolejne posty  i czepiać się niepotrzebnie  Pethro, który ma jak najbardziej rację, zacznij czytać. Na tym forum znajdziesz mnóstwo pożytecznych informacji, dzięki którym zrozumiesz jakie błędy popełniłeś, jak urządzić zbiornik, jak go obsadzić i jak pielęgnować. Nie zawadzi też zaopatrzyć się w jakąś książkę o akwarystyce. Innymi słowy mniej gadać (pisać) i obrażać się, więcej czytać.
A na przyszłość zanim przywleczesz do domu jakiegoś zwierzaka najpierw zapoznaj się z jego potrzebami.    

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Grudzień 29, 2008, 22:36:50 »

a odpowiedz mi co ci da ta informacja, bo może sie czegoś nowego dowiem ?? ?? jakie wnioski wysnujesz jeśli okaże się że to NH3 je zabiło to zmieni przyczynę ?? ??  Tongue Tongue Tongue
A skąd się bierze NO2? :-) Pomyśl!
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Grudzień 29, 2008, 23:28:02 »

NO2 powstaje przy udziale bakterii z rodzaju Nitrosomonas polega na przemianie mniej szkodliwego amoniaku i bardziej szkodliwych jonów amonowych w NO2 czyli azotyny
Co dalej świadczy tylko o tym że akwarium było niedojrzałe, i miało za słaby filtr i objetość wody w której mieszkały by bakterie nitfryfikacyjne
czyli wszytsko co już kilkukrotnie zostało wymienione,

Muchomorek cos jeszcze chciałes wykazać czy jednak sie nie pochwalisz ? Tongue
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2008, 23:29:36 wysłane przez Pethro » Zapisane
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Grudzień 30, 2008, 00:10:21 »

NO2 powstaje przy udziale bakterii z rodzaju Nitrosomonas polega na przemianie mniej szkodliwego amoniaku i bardziej szkodliwych jonów amonowych w NO2 czyli azotyny
Słusznie. Więc gdyby poziom NH3 był bardzo wysoki a NO2 bardzo niski, to oznaczało by, że:
- filtr wogóle nie zadziałał, bakterie Nitrosomonas padły, albo ich wogóle nie było.
Zgadzasz się?

Gdyby z kolei był  bardzo wysoki poziom NO2 i bardzo wysoki poziom NO3, to co można wnioskować?
Bakterie Nitrosomonas były, zabrakło bakterii Pseudomonas fluorescens a roślin było zdecydowanie za mało!
Czy tak?

Co dalej świadczy (...) miało za słaby filtr i objetość wody w której mieszkały by bakterie nitfryfikacyjne
Gdy jest niski poziom NO2, można wysnuć wniosek, że założenie całego akwarium było błędne i bakterie wogóle nie "wystartowały". Może się okazać, że kolega nie wpuścił bakterii, a akwarium było za czyste (wyjałowione) i bakterii w ziemi też nie było wystarczająco dużo, żeby się ustaliła równowaga.

Zgadzam się, że ryby były wpuszczone zdecydowanie za szybko, za małe było akwarium i "niedojrzałe", być może filtr mało wydajny (ale niekoniecznie! O to mi chodziło!).
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Grudzień 30, 2008, 02:57:42 »

ale to znowu nic nie zmienia i jeszcze nie spotkałem się z przypadkiem by w zasiedlonym akwarium przez takie brudasy jak złote rybki zabrakło pokarmu
a bakterie pojawią się choćby z powietrza czy wody wodociągowej, uwierz mi nie raz zakładałem akwarium od nowa na czystej wodzie bez wkładów czy specyfików ze sklepu, i nie tylko ja Wink i bakterie sie zawsze pojawiały, po prostu potrzebny jest czas
Muchomorek znowu tylko przytoczyłeś argumenty za tym że akwarium było niedojrzałe itd...

a roślin było zdecydowanie za mało!
Czy tak?

gdyby był odpowiedni litraż i filtr bez roslin mogło by się obyć i bakterie same by sobie z tym poradziły

« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2008, 03:04:34 wysłane przez Pethro » Zapisane
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Grudzień 30, 2008, 10:23:07 »

bakterie sie zawsze pojawiały, po prostu potrzebny jest czas
Jak długo by to trwało, według Ciebie, bez roślin i ryb, ale z filtracją?

gdyby był odpowiedni litraż i filtr bez roslin mogło by się obyć i bakterie same by sobie z tym poradziły
A jakie by były stężenia NO3 bez roślin?
Chodzi mi o proces beztlenowego utleniania amoniaku. Czy znasz jakieś wiarygodne badania na ten temat?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Grudzień 30, 2008, 16:46:53 »

Muchomorek   a byś raczył poczytać na tym forum ?? będę uprzejmy i podam ci link http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=7951.0 jak masz jeszcze pytania odnosnie poziomu NO2 bądz NO3 to zadawaj je tam

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: