netka888
Stały użytkownik

Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !
|
 |
« : Grudzień 29, 2008, 13:03:37 » |
|
jakie rośliny nadają się do akwa z welonkami???
|
|
|
|
The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain
...In sleep he sang to me In dreams he came That voice which calls to me and speaks my name And do I dream again?...
...........................................................
|
|
|
zegarsky91
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 29, 2008, 15:25:04 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 29, 2008, 19:35:54 » |
|
ok, sory nie doczytałam
dla welonów w zbiorniku ok. 60 l oświetlanie świetlówka 100w
|
|
|
|
The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain
...In sleep he sang to me In dreams he came That voice which calls to me and speaks my name And do I dream again?...
|
|
|
zegarsky91
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 29, 2008, 19:47:54 » |
|
100w?? a czujesz się doświadczonym akwarystą(bo ja mimo 7 lat posiadania akwarium nie) i jestes pewna że dasz sobie radę z glonami przecież to jest 1,3w na litr a to prowadzi do plagi glonów, zdecydowanie 0,5-0,7 w/l wystarczy.. a do welonek to rośiiny takie same jak wszędzie: cabomba, moczarka, bacopa najlepiej kup zestaw złożony np: http://allegro.pl/item514726718_mega_promocja_na_start27szt_13gat_kasandra_elk.htmlzresztą 60l jest dobre dla parki welonów nie większej ilości pozdrawiam ;]
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 29, 2008, 20:07:01 » |
|
Ta i powiedz welonom smacznego... Poszukaj roslin o twardych lisciach, mocno ukorzeniajacych sie i o gorzkim lub nieprzyjemnym smaku tak by nie przypadły welonom do gustu.
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
zegarsky91
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 29, 2008, 22:23:10 » |
|
lol to dziwne te welony bo ja jak miałem to nie zjadały roślin ;]
|
|
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 30, 2008, 13:03:16 » |
|
ok dzięki za rady
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 30, 2008, 15:04:04 » |
|
dla welonów proponuje anubiasy inne rośliny staną się posiłkiem welona poza tym 60 l to za mało dla welonków.
|
|
|
|
|
|
|
zegarsky91
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 30, 2008, 15:15:00 » |
|
dla welonów proponuje anubiasy inne rośliny staną się posiłkiem welona poza tym 60 l to za mało dla welonków.
60l to jest minimum dla pary welonków oczywiście niemożna zapomniec o filtrze który przy tych ,,brudzących" rybach jest niezbędny..
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 30, 2008, 15:15:52 » |
|
60l to jest minimum dla pary welonków oczywiście niemożna zapomniec o filtrze który przy tych ,,brudzących" rybach jest niezbędny..
To był żart prawda? 
|
|
|
|
|
|
|
Marek868
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 30, 2008, 16:04:27 » |
|
prawie wszystkie zjedza
|
|
|
|
|
|
|
Esmi
Bywalec

Cave hominem
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 31, 2008, 20:11:15 » |
|
zegarsky91 może byś przestał nabijać sobie posty bo wypisujesz głupoty a twoje wypowiedzi nic nie wnoszą do tematu. Ty miałeś kiedykolwiek welony a ja słonia w karafce.
netka888 rośliny dla welonów to przede wszystkim takie z twardymi albo niesmacznymi liśćmi: kryptokoryny, żabienice, nurzańce, anubiasy, nadwódki, strzałki pływające, gałęzatki. Mój nie rusza na razie mchu. Żeby nie pastwiły się za bardzo nad roślinami trzeba im podawać dużo pokarmu roślinnego.
|
|
|
|
Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 31, 2008, 21:58:33 » |
|
rośliny dla welonów to przede wszystkim takie z twardymi albo niesmacznymi liśćmi: kryptokoryny, żabienice, nurzańce, anubiasy, nadwódki, strzałki pływające, gałęzatki. Mój nie rusza na razie mchu. Żeby nie pastwiły się za bardzo nad roślinami trzeba im podawać dużo pokarmu roślinnego.
nie polecam żadnych nadwódek, maja za delikatne liście,po za tym bardzo smakowało mojemu złotku  co do reszty to trzeba próbować  czasami to rzecz gustu jednemu welonkowi coś zasmakuje a innemu nie, ale zdecydowanie odpadają wszytkie rosliny o wiotkich i delikatnych liściach. netka888 ja swojego welonka karmie od czasu do czasu rzęsą i troche mu w tedy przechodzi ochota na inne rosliny  więc nie zapominaj o pokarmie roslinnym np sparzona sałata czy płatki ze spiruliną
|
|
|
|
|
|
|
Esmi
Bywalec

Cave hominem
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 01, 2009, 11:54:49 » |
|
nie polecam żadnych nadwódek, maja za delikatne liście,po za tym bardzo smakowało mojemu złotku co do reszty to trzeba próbować czasami to rzecz gustu jednemu welonkowi coś zasmakuje a innemu nie, ale zdecydowanie odpadają wszytkie rosliny o wiotkich i delikatnych liściach. Ja mam nadwódkę wąskolistną i jak na mój gust ma dość twarde i sztywne liście. Welonkowi nie smakuje, ale mam ją od niedawna i jest jeszcze nie wyrośnięta i mało rozkrzewiona więc może się rybci jeszcze zmienić smak. Rogatka straciłam bardzo szybko, ale faktycznie gusta są różne, najlepszy przykład jest w tym linku http://www.akwaswiat.net/-112-welonki-t-7730.html  Można spróbować, chociaż eksperymenty trochę kosztują.
|
|
|
|
Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 01, 2009, 18:48:37 » |
|
Ja mam nadwódkę wąskolistną i jak na mój gust ma dość twarde i sztywne liście. moze ta twoja nadwodka ma jeszcze te nadwodne liscie, poczekaj az wykształci typo wodne 
|
|
|
|
|
|
|
|