Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada akwarium 63l  (Przeczytany 3012 razy)
neuron81
Nowy
*

« : Grudzień 30, 2008, 20:45:50 »

Witam wszystkich serdecznie.

Za pewne ten oto wątek już nie jednokrotnie był na tym forum, bardzo za to przepraszam, że dubluję temat.
Chciałbym was jednak poprosić o profesjonalna poradę co do obsady mojego akwarium. Postaram wam się jednak streścić moja przygodę z rybkami.
Wszystko zaczęło się się od tego ,że "chciałem mieć rybki", więc udałem się do zoologicznego wraz z moją narzeczoną. Na owy czas nie posiadałem dużych środków na założenia dużego akwarium, więc sprzedawca zaproponował nam kule 15l wraz z dwoma welonami. Oczywiście zakupiłem ową kulę i zamiast przed zakupem troszkę poczytać  o rybkach to mądry Polak po szkodzie! po zakupie zacząłem studiować literaturę związaną z akwarystyką.
I co! jak myślicie?? wszędzie tylko "kulą mówimy STOP" i tego rodzaju teksty. Mojej kobiecie dopiero wtedy się przypomniało,że gdzieś na strychu posiada małe akwarium. Oczywiście małe akwarium 25l lepsze jest niż kula, zaraz zrobiłem podmianę. jednakże po tym co przeczytałem w necie chciałem mieć jeszcze większe akwarium z racji tego, że czym większe akwarium tym mniej należy się nim "zajmować". Udało mi się w końcu zakupić na allegro cały zestaw dla początkujących. Akwarium 63l, grzałka z termostatem, filtr, mata, termometr, pokrywa itd.. Zadowolony że mam większe akwarium myślałem już o zakupie rybek do mojego akwarium aby moje dwa welony miały godne towarzystwo. I znowu rozczarowanie, okazało się że welony najlepiej tylko trzymać z welonami i raczej do tego gatunku ryb nie daje się innych rybek. Oj co ja się nasłuchałem od mojej narzeczonej  Smiley " no.. tyle kasy wydałeś na akwarium a teraz mnie mówisz że mogą być tylko w   nim dwie rybki..." Hmm.. jedyne rozwiązanie jakie wpadło mi do głowy to oddać rybki do zoologa, tak więc uczyniłem!! teraz stoi mi puste 63l akwarium, woda w nim ma już jakieś 3 tygodnie i szykuję się do nowej obsady. nie chciał bym już więcej kłopotów związanych z nieprzemyślanym zakupem. Prosze abyście napisali jakie rybki najlepiej zakupić dla takiego amatora jak ja.
Bardzo bym prosił aby w obsadzie znalazł się bojownik oraz glonojad. Proszę pomóżcie !
MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 31, 2008, 09:35:17 »

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?board=28.0 tu masz obsady na pewno będzie coś do 60l Cheesy
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 31, 2008, 10:00:25 »

glonojad[zbrojnik niebieski,lamparci] odpada do 60l. bojek może być ale on może podgryzać innym rybą płetwy proponuje taką obsade:

8xneon inessa
5xkrewetka amano
5xgupik endlera
8x microrasbora galaxy         

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: