"Nie ma czegos takiego jak za czeste podmiany" nie wiem czyje to slowa ale gdzies wyczytalem tutaj na forum.
jest ! bo zaburza to populację bakterii nitryfikacyjnych zamieszkujących zbiornik, podmiana może być za duża i pozbedziemy się w tedy zbyt wiele bakterii
dodam jeszcze ze wode podmienia sie rzadziej w wiekszych akwach i o podlozu z ziemi - czytalem ze niektorzy nie podmieniali wody przez ~10 mcy i wiecej, ale to jak mieli akwa na bazie ziemi.
wodę żadko lub wcale nie podmienia sie w akwariach LT ale to wiąże się z małą oobsadą raczej nie brudzących zbytnio ryb i zarośniętym przez rosliny akwarium
nie wiem ile akwarium dojrzewało bo go niedawno założyłem je pierwszy raz a filtr to wewnętrzny FAN MINI PLUS i dałem na większe obroty filtra i woda zrobiła się czystsza tylko na piasku, muszlach i ściankach zrobiło się jakieś zielone świństwo. Ale przez półtora miesiąca nie podmieniałem wody
nie dojżewało i przerybienie i stąd te problemy
mieczyki molinezje i gupiki mają bardzo szyb ki metaboolizm i strasznie brudzą wodę, dlatego mieczyki i molinezje poleca sie do wiekszych akwarii
filtr na tą obsadę za mały, nie ma w nim żadnego złoza biologicznego i to jego duzy minus
napisz tez jakie masz oswietlenie
a z roslinek to kup dużo rogatka, bo tani szybko sie rozrasta ( zabierajac duzo solimineralnych z wody ) i w miare przyzwoicie wygląda