Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « [102 l] maxpaynemm - Nowe fotki 01.02.2009
Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  
Autor Wątek: [102 l] maxpaynemm - Nowe fotki 01.02.2009  (Przeczytany 8944 razy)
maxpaynemm
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Styczeń 01, 2009, 19:40:41 »

Witam w nowym roku!!  Grin

Dziękuję wszystkim za opinie  Wink

Dziś woda w akwarium diametralnie się poprawiła  Cheesy znikneło zmętnienie a woda zrobiła się niemal krystalicznie czysta Cheesy Zaobserwowałem również, że trzy z sześciu roslinek zaczynają już wypuszczać świeże liście, bardzo mnie to ucieszyło bo to zaledwie 48h od założenia akwarium a już widać jakiś postęp i poprawę. Nawet kiedy zrobiłem dziś badanie wody zaobserwowałem znaczną poprawę parametrów szczególnie pH spadło do dopuszczalnej przez tester normy a zanimi poprawiło sie również KH oraz GH Cheesy. Pozatym NO3 bez zmian ale w dopuszczalnej przez tester normie oraz NO2 na poziomie zerowym  Cheesy Mam nadzieję że w nadchodzącym czasie będzie tylko lepiej Smiley Jutro lecę kupić jeszcze kilka roślinek z tych co polecacie i jak dobrze pójdzie to koło najblizszej środy zaproszę do mojego akwa nowych mieszkańców Cheesy

Mam do Was jeszcze kilka pytań:

1. Mam do zainstalowania deszczownicę do filtra i nawet moja górna pokrywa jest specjalnie przystosowana do jej montażu (ze wzgledu na to, że deszczownica oraz akwarium jest tego samego producenta więc jest to przygotowane) ale po zamontowaniu deszczownica będzie 2cm nad powierzchnią wody. W niektórych wątkach tego forum doczytałem, że nieraz zalecane jest montowanie desczownicy zaraz pod taflą wody z otworami skierowanymi ku górze  Huh Więc jak to z tym jest Huh

2. Faktycznie jak pisze kolega Pethro ta roślinka po środku ma na górze kwiat który zaczyna "usychać" i zapewne niedługo zacznie gnić Undecided Robić z tym coś Huh Może go przytnę? Jesli tak to jak najlepiej to zrobić - w którym miejscu?

Dziękuję i pozdrawiam.

Ps. kolejne fotki pojawia się jak tylko zagoszą u mnie nowi lokatorzy Smiley

Zestaw AQUAEL
Brillux 80 owalny.
Pojemność 102L.
Oświetlenie T5 2x24W.
Filtr Fan-2 plus - jeszcze przez 3 tyg.
Filtr JBL e700
Ogrzewanie ComfortZone 100W.

Dla zainteresowanych moje GG: 6267729 Wink
kub1905
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Styczeń 01, 2009, 21:10:54 »

Ja mam deszczownie pod woda. Powoduje ona "fale", czyli pozadany ruch wody Wink

Co do tego kwiata to przyciecie nic nie da. W doniczke i na okno Wink

72l - dojrzewanie
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Styczeń 01, 2009, 22:01:08 »

dobrze pójdzie to koło najblizszej środy zaproszę do mojego akwa nowych mieszkańców Cheesy
u ciebie dojrzewanie akwarium trwa tydzień ? wow Tongue

2. Faktycznie jak pisze kolega Pethro ta roślinka po środku ma na górze kwiat który zaczyna "usychać" i zapewne niedługo zacznie gnić Undecided Robić z tym coś Huh Może go przytnę? Jesli tak to jak najlepiej to zrobić - w którym miejscu?
już ci napisałem że to roslina doniczkowa i nie nadaje się do pełnego zanurzenia, jakie jeszcze chcesz uzyskać informacje ? Tongue

maxpaynemm
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Styczeń 02, 2009, 08:38:25 »

Wy z tym kwiatem to tak na poważnie mówicie  Huh Skoro to kwiat doniczkowy to po jakiego grzyba sprzedają go jako akwarystyczny  Huh Ja tu chyba czegoś nie rozumiem  Grin

Zestaw AQUAEL
Brillux 80 owalny.
Pojemność 102L.
Oświetlenie T5 2x24W.
Filtr JBL e700

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Styczeń 02, 2009, 09:26:32 »

Wy z tym kwiatem to tak na poważnie mówicie  Huh Skoro to kwiat doniczkowy to po jakiego grzyba sprzedają go jako akwarystyczny  Huh Ja tu chyba czegoś nie rozumiem  Grin

To nie nowosc ze sprzedawca wsadzi wszystko jesli znajdzie chetnego, poczytaj : http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=1794.0

niro123
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Styczeń 02, 2009, 11:43:03 »

Moim zdaniem te tlo (fototapeta) psuje efekt aqua. Radzilbym ci zamienic na czarne tlo zrobione np z worka na smieci.  Cheesy
maxpaynemm
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Styczeń 02, 2009, 11:52:14 »

Moim zdaniem te tlo (fototapeta) psuje efekt aqua. Radzilbym ci zamienic na czarne tlo zrobione np z worka na smieci.  Cheesy

Dziękuję... foto na razie zostanie bo ściana mi się nie podoba a na nic innego nie mam pomysłu Smiley Spokojnie... z czasem naturalne roślinki przesłonią tą abstrakcję  Wink

Zestaw AQUAEL
Brillux 80 owalny.
Pojemność 102L.
Oświetlenie T5 2x24W.
Filtr JBL e700

maxpaynemm
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Styczeń 02, 2009, 11:54:07 »

już ci napisałem że to roslina doniczkowa i nie nadaje się do pełnego zanurzenia, jakie jeszcze chcesz uzyskać informacje ? Tongue

Czyli wywalić ją czy zostawić Huh Huh Na razie wygląda bardzo ładnie  Wink

Zestaw AQUAEL
Brillux 80 owalny.
Pojemność 102L.
Oświetlenie T5 2x24W.
Filtr JBL e700

kub1905
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Styczeń 02, 2009, 14:04:45 »

Wywal i dokup wiecej innych, tym razem juz wodnych roslin Wink

72l - dojrzewanie
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Styczeń 02, 2009, 14:05:24 »

Wywal ją bo popsuje Ci wodę.

250L słodkie
540L + 112L morskie
maxpaynemm
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Styczeń 02, 2009, 14:15:03 »

Wywal i dokup wiecej innych, tym razem juz wodnych roslin Wink

Ok w takim razie w sobotę pójdzie do kosza a sprzedawcy na pewno zapodam reprymendę za wciskanie ludziom kitu Angry

Zestaw AQUAEL
Brillux 80 owalny.
Pojemność 102L.
Oświetlenie T5 2x24W.
Filtr JBL e700

MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Styczeń 02, 2009, 18:26:33 »

u mnie w zoologu oczywiście nie w moim to roślinki są w akwariach na sprzedanie więć patrz e która łanie rośnie czy nie schnie itp nie kupuje nigdy roślin z jakiejś miski patrze w akwa jakie tam rosną i biorę taką Grin Grin
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Styczeń 02, 2009, 18:41:16 »

u mnie w zoologu oczywiście nie w moim to roślinki są w akwariach na sprzedanie więć patrz e która łanie rośnie czy nie schnie itp nie kupuje nigdy roślin z jakiejś miski patrze w akwa jakie tam rosną i biorę taką Grin Grin
Nie do konca sie z tym zgodze, sprzedawcy to dobrzy psychologowie i wiedza ze z zasady sprzedadza rosline z akwarium a nie z miski czy pudelka - wiec rosliny do szybkiego sprzedania z pewnoscia beda w akwarium !
Jedyne na to lekarstwo : zanim ruszysz na lowy po sklepach posiadaj wiedze o tym co chcesz kupic

maxpaynemm
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Styczeń 02, 2009, 19:08:39 »

Nie do konca sie z tym zgodze, sprzedawcy to dobrzy psychologowie i wiedza ze z zasady sprzedadza rosline z akwarium a nie z miski czy pudelka - wiec rosliny do szybkiego sprzedania z pewnoscia beda w akwarium !
Jedyne na to lekarstwo : zanim ruszysz na lowy po sklepach posiadaj wiedze o tym co chcesz kupic

Otórz to! Tą roslinkę, szczerze powiem wybrałem sobie sam Embarrassed ale siedziała sobie ona ładnie w akwarium (w pełnym zanurzeniu) z wieloma innymi ładnymi roslinkami  Sad Tak jak inne była ładnie osadzona w koszyczku i z karteczką i nazwą... w życiu by mi nie przyszło do głowy że to roślina doniczkowa, ale skoro tak mówicie to pewnie tak jest Sad

Tak apropo koleżanka miała mi podać na GG adresy sklepów Cheesy Mój numer jest na dole w stopce profilu Cheesy

Zestaw AQUAEL
Brillux 80 owalny.
Pojemność 102L.
Oświetlenie T5 2x24W.
Filtr JBL e700

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Styczeń 02, 2009, 20:22:19 »

Czy to o mne chodzi ? bo jesli tak to wybacz ale ja nie bede sie narzucac, nie prosiles - nie podawalam.
Jesli jestes zainteresowany bardzo prosze tu masz adresy sklepow z opiniami o nich, jednak radze miec ze soba plan zakupow wlacznie z informacjami o danym planowanym zakupie - unikniesz pomylek i zaoszczedzisz kaske.
Do tego dochodza sklepy internetowe najpopularniejsze i sprawdzone :

http://www.holenderskie.nazwa.pl/index.php?d=katalog&k_id=14
+ sprzedawcy na Allegro - tez sprawdzeni (podaje Ci nicki na , wystarczy wpisac w wyszukiwarce Allegro [szukaj urzytkownika]
roobboo ,   argus16 , www_aquatika_pl , uzytkownik11 , mloody82, RoslinyAkwariowe, kresone ,  wodnik-9 ,ogrodnikowoPLUS
Zycze udanych zakupow
(gg chwilowo - mam nadzieje - mi nie dziala  Sad )

Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  

Skocz do: