Witam w nowym roku!!
Dziękuję wszystkim za opinie
Dziś woda w akwarium diametralnie się poprawiła
znikneło zmętnienie a woda zrobiła się niemal krystalicznie czysta
Zaobserwowałem również, że trzy z sześciu roslinek zaczynają już wypuszczać świeże liście, bardzo mnie to ucieszyło bo to zaledwie 48h od założenia akwarium a już widać jakiś postęp i poprawę. Nawet kiedy zrobiłem dziś badanie wody zaobserwowałem znaczną poprawę parametrów szczególnie pH spadło do dopuszczalnej przez tester normy a zanimi poprawiło sie również KH oraz GH
. Pozatym NO3 bez zmian ale w dopuszczalnej przez tester normie oraz NO2 na poziomie zerowym
Mam nadzieję że w nadchodzącym czasie będzie tylko lepiej
Jutro lecę kupić jeszcze kilka roślinek z tych co polecacie i jak dobrze pójdzie to koło najblizszej środy zaproszę do mojego akwa nowych mieszkańców
Mam do Was jeszcze kilka pytań:
1. Mam do zainstalowania deszczownicę do filtra i nawet moja górna pokrywa jest specjalnie przystosowana do jej montażu (ze wzgledu na to, że deszczownica oraz akwarium jest tego samego producenta więc jest to przygotowane) ale po zamontowaniu deszczownica będzie 2cm nad powierzchnią wody. W niektórych wątkach tego forum doczytałem, że nieraz zalecane jest montowanie desczownicy zaraz pod taflą wody z otworami skierowanymi ku górze
Więc jak to z tym jest
2. Faktycznie jak pisze kolega
Pethro ta roślinka po środku ma na górze kwiat który zaczyna "usychać" i zapewne niedługo zacznie gnić
Robić z tym coś
Może go przytnę? Jesli tak to jak najlepiej to zrobić - w którym miejscu?
Dziękuję i pozdrawiam.
Ps. kolejne fotki pojawia się jak tylko zagoszą u mnie nowi lokatorzy