Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « [102 l] maxpaynemm - Nowe fotki 01.02.2009
Strony: 1 2 [3] 4 5
  Drukuj  
Autor Wątek: [102 l] maxpaynemm - Nowe fotki 01.02.2009  (Przeczytany 8930 razy)
maxpaynemm
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #30 : Styczeń 02, 2009, 21:29:53 »

Czy to o mne chodzi ? bo jesli tak to wybacz ale ja nie bede sie narzucac, nie prosiles - nie podawalam.
Jesli jestes zainteresowany bardzo prosze tu masz adresy sklepow z opiniami o nich, jednak radze miec ze soba plan zakupow wlacznie z informacjami o danym planowanym zakupie - unikniesz pomylek i zaoszczedzisz kaske.
Do tego dochodza sklepy internetowe najpopularniejsze i sprawdzone :

http://www.holenderskie.nazwa.pl/index.php?d=katalog&k_id=14
+ sprzedawcy na Allegro - tez sprawdzeni (podaje Ci nicki na , wystarczy wpisac w wyszukiwarce Allegro [szukaj urzytkownika]
roobboo ,   argus16 , www_aquatika_pl , uzytkownik11 , mloody82, RoslinyAkwariowe, kresone ,  wodnik-9 ,ogrodnikowoPLUS
Zycze udanych zakupow
(gg chwilowo - mam nadzieje - mi nie dziala  Sad )

Tak chodziło mi o koleżankę Smiley Dziękuję za wszystkie info... jest tu wszystko co mi potrzeba Smiley Dzieki  Kiss

Zestaw AQUAEL
Brillux 80 owalny.
Pojemność 102L.
Oświetlenie T5 2x24W.
Filtr Fan-2 plus - jeszcze przez 3 tyg.
Filtr JBL e700
Ogrzewanie ComfortZone 100W.

Dla zainteresowanych moje GG: 6267729 Wink
maxpaynemm
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #31 : Styczeń 06, 2009, 20:55:52 »

Witam!
W niedziele rano robiłem pomiary w moim akwa i NO2 było praktycznie niewykrywalne. Wczoraj (poniedzialek) idąc za waszymi radami zakupiłem do akwa korzeń, w sklepie. Korzeń przebywał w akwarium. Wygladał bardzo ładnie i "zdrowo" więc kupiłem. Przed włożeniem do akwarium wypłukałem korzeń pod bardzo goracą woda z kranu a nastepnie zaaplikowałem go do akwa... prezentuje się ładnie. Niestety w dniu dzisiejszym po zrobieniu trzech różnych testów (dwa kropelkowe oraz jeden paseczkowy) na NO2 okazało się że stężenie tego cholerstwa w moim akwa bardzo się pogorszyło i w chwili obecnej wynosi ok. 1,8 mg/l  Cry Cry

Pozostałe wyniki praktycznie bez zmian a nawet można by powiedzieć że lepiej:

NO3 ~10mg/l
GH ~10 st./d
KH~ 8 st./d
ph ~ 7,6

Dodatkowo powiem że wyjątkowo dziś nie włączyłem w akwa oświetlenia. W poprzednich dniach oświetlenie chodziło od 9-22.
Wiem że na forum jest sporo opisane o wysokim stężeniu NO2 ale jakoś chciałbym abyscie mi doradzili co mam robić?? Narazie uruchomiłem napowietrzanie poprzez filtr. Poradźcie co robić?? Wymieniać część wody czy spokojnie czekać??

Sprawa 2:

W akwarium mam jeszcze mało roslinek ale dlatego że czekam na ich dostawę Smiley Te co są w akwarium rosną bardzo ładnie. Wypusciły juz nowe liście jestem zadowolony Smiley... ale na kilku lisciach zaobserwowałem narośl jak by jakiegoś glona brązowo rdzawego koloru. Jest on na kilku liściach różnych roślinek. Poniżej zamieszczam foto tego gada. Powiedzcie mi co to jest i czy mam coś z tym robić??

Sprawa 3:

Zaobserwowałem również że na szybach zaczynają osadzać się glony. Narazie nie przeszkadzają ale czy mam już coś z nimi robić?? Skrobać szybkę??

Dziękuję wszystkim za pomoc!!

Ps. na stronie 1 dodałem dwie nowe fotki akwa - narazie niestety nadal bez rybek  Sad.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2009, 21:32:59 wysłane przez maxpaynemm » Zapisane

Zestaw AQUAEL
Brillux 80 owalny.
Pojemność 102L.
Oświetlenie T5 2x24W.
Filtr JBL e700

izago1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #32 : Styczeń 06, 2009, 21:35:59 »

Na pierwszym zdjeciu nie wiem co to jest,  ja tego nie mialam... A z kolei ten brazowy nalot u mnie tez na roslinkach byl ale slimaki mi to wyczyscily. Mysle, ze tez u Ciebie szybko zniknie po wpuszczeniu obsady, a odnosnie obsady- co zdecydowales?? papa

54l
6xneon czerwony
3xgupik endlera
5xotosek
5xkirysek pando podobny
2+1 pielegniczka ramirezi
Smiley Smiley
maxpaynemm
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #33 : Styczeń 06, 2009, 22:42:54 »

Na pierwszym zdjeciu nie wiem co to jest,  ja tego nie mialam... A z kolei ten brazowy nalot u mnie tez na roslinkach byl ale slimaki mi to wyczyscily. Mysle, ze tez u Ciebie szybko zniknie po wpuszczeniu obsady, a odnosnie obsady- co zdecydowales?? papa

Hmm...
Na początek planuje:

7 neon innesa
4 razbora klinowa
3 otosek...

i dalej sam nie wiem... doradzicie coś??

Ps. a co sądzicie o tym moim NO2???

Zestaw AQUAEL
Brillux 80 owalny.
Pojemność 102L.
Oświetlenie T5 2x24W.
Filtr JBL e700

izago1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #34 : Styczeń 07, 2009, 08:35:23 »

Tutaj mozesz poczytac sporo o No2:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=7951.0

A odnosnie obsady, ja bym dala gupiki Endlera zamiast razbor ale tu jestem nie obiektywna, bo po prostu sama je mam i uwazam, ze sa piekne Wink Pielegniczki moze jakies do tego??  papa
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2009, 08:46:33 wysłane przez izago1 » Zapisane

54l
6xneon czerwony
3xgupik endlera
5xotosek
5xkirysek pando podobny
2+1 pielegniczka ramirezi
Smiley Smiley
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Styczeń 07, 2009, 08:50:34 »

Zbiornik jest świeży więc parametry będą skakać. Musisz poczekać aż wszystko się ustabilizuje - proponuję odczekać jeszcze ze 2 tygodnie. Przez najbliższy tydzień może nie podmieniaj wody, potem sprawdź testami przede wszystkim NO2 i NO3. Jak NO2 bedzie niewykrywalne zrób podmianę.
Jeśli chodzi o zdjęcia:
-na pierwszym chyba nitka ale głowy nie dam
-na drugim najprawdopodobniej okrzemki

Nie świeć od 9 do 22 bo to za długo. Świeć 5-6 godzin na początek. Glony usuwaj czyścikiem, a te które się da usuwaj ręcznie.

maxpaynemm
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #36 : Styczeń 07, 2009, 20:35:12 »

Zbiornik jest świeży więc parametry będą skakać. Musisz poczekać aż wszystko się ustabilizuje - proponuję odczekać jeszcze ze 2 tygodnie. Przez najbliższy tydzień może nie podmieniaj wody, potem sprawdź testami przede wszystkim NO2 i NO3. Jak NO2 bedzie niewykrywalne zrób podmianę.
Jeśli chodzi o zdjęcia:
-na pierwszym chyba nitka ale głowy nie dam
-na drugim najprawdopodobniej okrzemki

Nie świeć od 9 do 22 bo to za długo. Świeć 5-6 godzin na początek. Glony usuwaj czyścikiem, a te które się da usuwaj ręcznie.

Dziekuję za odpowiedź  Good !

Mam jeszcze pytanka:

1.Rozumiem że przez cały okres dojżewania mam nie czyścić wogóle filtra??
2. Czy usadownienie korzenia w akwa mogło spowodować taki skok NO2??
3. Czy napowietrzać akwa?? Mam uruchomione teraz bombelki poprzez filtr... może lepiej zainstalować deszczownicę??
4. Czy jak będę usuwał glony z roslinek to odławiać je sitkiem czy pozostawić w wodzie aż filtr je wciagnie??

Dziekuję a wszelkie sugestie  papa

Zestaw AQUAEL
Brillux 80 owalny.
Pojemność 102L.
Oświetlenie T5 2x24W.
Filtr JBL e700

bartek321
Stały użytkownik

« Odpowiedz #37 : Styczeń 09, 2009, 19:22:13 »

Zamiast neonów innesa proponuje czerwone.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Styczeń 09, 2009, 19:30:27 »

1.Rozumiem że przez cały okres dojżewania mam nie czyścić wogóle filtra??
nie czyścić

2. Czy usadownienie korzenia w akwa mogło spowodować taki skok NO2??
skok NO2 zwykle następuje po tygodniu później powinien spadać
obserwuj czy sie nie pojawia plesn na korzeniu

3. Czy napowietrzać akwa?? Mam uruchomione teraz bombelki poprzez filtr... może lepiej zainstalować deszczownicę??
to jest obojetne ale tak ustaw wylot wody z filtra by nie powodował mozcnego ruchu wody bo to zaproszenie dla glonów Tongue

4. Czy jak będę usuwał glony z roslinek to odławiać je sitkiem czy pozostawić w wodzie aż filtr je wciagnie??
odławiaj i wywalaj ile sie da Wink

kup sobie swiderki by sie ustrzec stref beztlenowych w piasku, mozesz tez kupic glonozerne slimaki np neritina - bardzoładne i przyspieszy to dojzewanie akarium

Czekam na aktualizacje z nowym aranżem Wink

Pozdrawiam  papa
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2009, 19:59:16 wysłane przez Pethro » Zapisane
Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #39 : Styczeń 09, 2009, 19:41:52 »

kup sobie swiderki by sie ustrzec stref beztlenowych w piasku, mozesz tez kupic glonozerne slimaki np netrine - bardzoładne i przyspieszy to dojzewanie akarium

takie slimaki   glonojadne by mi sie przydaly - co to sa te netriny? google nie pokazuje takiego slimaka
dzieki  za  odp. Najlepiej jeszcze, gdyby sie nie rozmnazaly w tempie blyskawicy, bo mam za male aqua na  bocje.

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #40 : Styczeń 09, 2009, 19:43:40 »

kup sobie swiderki by sie ustrzec stref beztlenowych w piasku, mozesz tez kupic glonozerne slimaki np netrine - bardzoładne i przyspieszy to dojzewanie akarium

takie slimaki   glonojadne by mi sie przydaly - co to sa te netriny? google nie pokazuje takiego slimaka
Bo zle napisana nazwa.
Wpisz: neritina.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #41 : Styczeń 09, 2009, 20:00:01 »

juz sie poprawiłem Tongue  Grin ...
maxpaynemm
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #42 : Styczeń 09, 2009, 21:41:03 »

Znaczy się jak mam ustawić ten wylot z filtra?? W którą stronę?? w chwili obecnej mam skierowany ku przedniej szybie. A może poprostu przykręcić rtochę obroty filtra?? Fakt glony mi sie pojawiły  Undecided

Zestaw AQUAEL
Brillux 80 owalny.
Pojemność 102L.
Oświetlenie T5 2x24W.
Filtr JBL e700

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #43 : Styczeń 10, 2009, 06:46:54 »

Zbyt duzy ruch powietrza w wodzie sprzyja rozwojowi glonow - radze zalozyc deszczownie

maxpaynemm
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #44 : Styczeń 12, 2009, 21:43:36 »

Zbyt duzy ruch powietrza w wodzie sprzyja rozwojowi glonow - radze zalozyc deszczownie

Założyłem deszczownicę i jest ona jakieś 0,5 cm pod wodą a wylot skierowałem ku tafli wody. Niestety i tak porusza ona wodą w akwarium Sad

Moje akwa zaatakował glon koloru rdzawego.... doradźcie co z rym zrobić?? Zauważyłem że już nawet ładuje mi się na mój piasek na przodzie  Sad Sad

Niestety NO2 nadal na wysokom poziomie - ok 2 i jakoś nie chce spaść Sad a to już 2 tydzień dojrzewania mija 13 stycznia Sad

Jakieś rady - chociaż na glony plis  Undecided Undecided

Ps zrobiłem update fotek  Marzyciel

Zestaw AQUAEL
Brillux 80 owalny.
Pojemność 102L.
Oświetlenie T5 2x24W.
Filtr JBL e700

Strony: 1 2 [3] 4 5
  Drukuj