maserati124
Zainteresowany
ok
|
|
« : Grudzień 31, 2008, 22:19:52 » |
|
Witam serdecznie wszystkich. Chciałbym, abyście mi poradzili jak urządzic jakieś fajne akwa. Jest ono niestety male tylko 25l.
Mam w nim jedną roślinkę, podłoże, grzalkę z termostatem 100W termometr oświetlenie 1x25W żarówka no i filterek 2W 200l/h.
Nie mam pojęcia co dalej. Mam zamiar dokupić kilka fajnych roślinek. Mam kilka na oku, ale chciałbym zaczerpnąć trochę wiedzy od was. Dzięki za odpowiedzi.
|
|
|
|
Help
|
|
|
racso
Stały użytkownik
mój bystrzyk krwisty
|
|
« Odpowiedz #1 : Grudzień 31, 2008, 22:22:49 » |
|
jakie jest to podłoże??
|
|
|
|
"W życiu piękne są tylko chwile..."
|
|
|
maserati124
Zainteresowany
ok
|
|
« Odpowiedz #2 : Grudzień 31, 2008, 22:24:42 » |
|
Płukany żwirek akwarystyczny
|
|
|
|
Help
|
|
|
|
maserati124
Zainteresowany
ok
|
|
« Odpowiedz #4 : Grudzień 31, 2008, 22:36:57 » |
|
Wiesz co Ci powiem? Mi to się podobają takie lużniejsze akwa. Jak narazie. Więc jakbyś mógł coś doradzić ? ? ?
|
|
|
|
Help
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #5 : Grudzień 31, 2008, 22:45:51 » |
|
Proszę Cię nie pisz pogrubieniem (choć ładnie to wygląda) To na start (z tego co zrozumialem mniej więcej) to obsadź cabombą po bokach może, jakiś korzonek na środku.. przejrzyj jakąś bazę roślin np. moze tą http://www.roslinyakwariowe.pl/baza/ tak na odleglosć dosyc trudno powiedzieć bo to twoja wyobraźnia, marzenia .. weź kartke i olowek i rozrysuj sobie to jakoś
|
|
|
|
|
|
|
maserati124
Zainteresowany
ok
|
|
« Odpowiedz #6 : Grudzień 31, 2008, 22:52:13 » |
|
Ok. Zastanowię się jeszcze. Choć wolał bym jakąś kolorową jak np:lotos lub Alternanthera reinickii. Czy coś takiego. A masz może jakieś propozycję na zwierzątka ? ? ?
|
|
|
|
Help
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #7 : Grudzień 31, 2008, 22:57:54 » |
|
25 l to w takim razie (jeszcze inna opcja) urzadziłbym ładne mcharium a w nim śliczniutkie krewetki z bojownikiem No i moze ze 2-3 gupiki samczyki (ale to juz bez obsady ze zdania wyzej) Alternanthera reineckii jest roslinką jako taką czerwona wiec potrzebuje silnego oświetlenia
|
|
|
|
|
|
|
maserati124
Zainteresowany
ok
|
|
« Odpowiedz #8 : Grudzień 31, 2008, 23:00:36 » |
|
Tylko ja bym wolał jakieś rybki, a nie krewetkarium. Jakieś rybki zamieszkujące różne miejsca akwarium. Więc HELP ?
|
|
|
|
Help
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #9 : Grudzień 31, 2008, 23:04:35 » |
|
Bojownik czekaj zaraz znajdę taką stronke... z bojownikiem: a ) 1xbojownik b ) 1xbojownik + kilka krewetek karłowatych(red cherry,WP,Yellow lub inne) c ) 1xbojownik + 1xampluaria (źródło bojownik.pl) a jakie rybki ci się podobają?
|
|
|
|
|
|
|
maserati124
Zainteresowany
ok
|
|
« Odpowiedz #10 : Grudzień 31, 2008, 23:09:23 » |
|
Mi ? No to takie zwierzątka jak: maingano Malawi zwinnik złoty Celestichthys margaritatus Kolcobrzuch Otosek. Kilka ci podałem fajnych jak dla mnie. ?
|
|
|
|
Help
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #11 : Grudzień 31, 2008, 23:18:06 » |
|
Szczerze? O tych rybkach nie wiem nic. Wiem ze maingano na pewno nie, kolcobrzuch rosnie do 17 cm, zwinnik zloty (szczerze nie wiem jak to wygląda) ja bym ci polecil kilka gupików jeszcze- samczyków.. no i nie wiem co jeszcze ;/ ale najpierw zaplanuj sobie jakiś zbiornik, wykonaj go, a o rybkach pomyśl najlepiej 2 tygodnie później
|
|
|
|
|
|
|
maserati124
Zainteresowany
ok
|
|
« Odpowiedz #12 : Grudzień 31, 2008, 23:22:39 » |
|
Mam już zbiornik. Filterek, grzałkę z termostatem, termometr, pokrywę z oświetleniem, podłoże, a w nim roślinki 3 z 1. Mam pytanko? Jaka powinna być normalna temperatura w akwa? U mnie jest 27,5 i rośnie. A i sprawa bombelków na szybach? To dobrze czy źle.
|
|
|
|
Help
|
|
|
Mataertest
|
|
« Odpowiedz #13 : Grudzień 31, 2008, 23:26:11 » |
|
ja proponowałbym jako obsadę microrasborę galaxy albo gupiki endlera
|
|
|
|
|
|
|
maserati124
Zainteresowany
ok
|
|
« Odpowiedz #14 : Grudzień 31, 2008, 23:29:08 » |
|
Też chciałbym microrasborę galaxy. Tylko nie wiem co robić.
|
|
|
|
Help
|
|
|
|