Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Proszę o pomoc w urządzeniu akwarium? ? ?
Strony: 1 2 3 [4] 5 6
  Drukuj  
Autor Wątek: Proszę o pomoc w urządzeniu akwarium? ? ?  (Przeczytany 13358 razy)
maserati124
Zainteresowany
**

ok

« Odpowiedz #45 : Styczeń 01, 2009, 12:59:37 »

Sorki zapomniałem. Do tych ryb to nie wiem. Ja się nie znam i dlatego proszę was o porady.

Help
arturix
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #46 : Styczeń 01, 2009, 13:02:24 »

co do rybek- wnosząc po wątku to na aqa i na rybkach nie znasz się wcale albo prawie wcale Wink ja proponował bym ci żyworódki czyli gupiki ,molly, miecze, platynki na początek(moje skromne zdanie którego wcale nikomu nie wciskam) ale zastanów sie najpierw czego po aqa oczekujesz, np:sukcesów w chodowli-czyli małych rybek, efektownych i kolorowych, spokojnych, szybko pływających itd...  zacznij od tego- jeśli sie zdecydujesz będzie nam łatwiej ci pomuc..uf Smiley
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #47 : Styczeń 01, 2009, 13:14:17 »

ja proponował bym ci żyworódki czyli ,molly, miecze, platynki
Proponujesz mu takie rybki do 25 litrów Oo ?
hodowli- piszę się przez "samo h"
pomóc- bo pomagać
 Wiesz to jest bardzo maly litraz i trudno "coś do niego wcisnąć" ja bym stawial na ladnie wybarwione samczyki gupika Wink
arturix
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #48 : Styczeń 01, 2009, 14:04:22 »

jeśli mnie cytujesz to cytuj dosłownie- nie wycinaj niczego,
np: 2 parki molly w 25 l może sobie spokojnie żyć,
super że tak sie przejmujesz ortografią - studiujesz polonistyke?? - to nie jest tu najważniejsze!! Wściekły
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #49 : Styczeń 01, 2009, 14:25:56 »

Cytuję tylko to co jest mi potrzebne. 2 molinezje w 25 litrowym akwarium ?! Jak już coś doradzasz to poczytaj o rybkach ...
Cytat Wikipedia:
Molinezja black molly:
Samce osiągają długość 15 cm, samice 18 cm.
Potrzebują  duże akwarium o pojemności 200 l obsadzone roślinami, choć już w około 112 można je trzymać, ale nie jestem pewny. Wiem jednak na pewno, że nie w 25 litrach.

Nie nie studiuję polonistyki, ale lubię j. polski.
maserati124
Zainteresowany
**

ok

« Odpowiedz #50 : Styczeń 01, 2009, 14:52:23 »

Ja to już nie wiem. Muszę troszkę poczytać o rybkach. I może coś znajdę. Niewiele jest chyba rybek które rosną tak gdzieś  do 5 cm ? ? ? Co nie ? ? ? Huh

Help
bartek321
Stały użytkownik

« Odpowiedz #51 : Styczeń 01, 2009, 15:58:53 »

Daj znać jak ci poszło.
maserati124
Zainteresowany
**

ok

« Odpowiedz #52 : Styczeń 02, 2009, 15:25:35 »

Narazie z roślinek są:
3x Cryptocoryna lutea
1x Sagitaria platyphyla
1x Echinodorus Green Horemani

No i są:
3x gupik
4x danio
1x glonojad-bardzo mały,ale gdy urośnie to oddam

Nie wiem czy to jest dobra obsada. Mam zamiar dokupić jeszcze roślinek i jakiś korzeń lub kokos.

A wy co o tym myślicie?

Help
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #53 : Styczeń 02, 2009, 15:39:02 »

Wypada glonojad (pewnie zbrojnik niebieski) i danio ponieważ:
glonojad - nie ma wytlumaczenia "jak urosnie to oddam" bo on nie urosnie tylko skarlowacieje
danio- pewnie jak już zauważyles, sa bardzo szybkie, sa w ciaglym ruchu i potrzebna jest im większa przestrzen do plywania
maserati124
Zainteresowany
**

ok

« Odpowiedz #54 : Styczeń 02, 2009, 15:42:48 »

To znaczy danio tylko na początku tak szybko się poruszały, a teraz to juz spokojnie oglądają, a co miałeś na myśli że glonojad skarłowacieje??? Huh

Help
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #55 : Styczeń 02, 2009, 15:46:02 »

To znaczy danio tylko na początku tak szybko się poruszały, a teraz to juz spokojnie oglądają,
Bo są w nowym miejscu ale za pare dni będą tak śmigać że trudno bedzie je zobaczyc "zamrozone" (wiesz jak w aparacie"
a co miałeś na myśli że glonojad skarłowacieje??? Huh
Że po prostu nie urośnie do swoich naturalnych rozmiarów, moze być chorowity itp. zostanie taki "kurdupelek" (za przeproszeniem) 3 cm.. oddaj
A gupiki jak najbardziej na miejscu. (same samczyki? tak by bylo najlepiej)
maserati124
Zainteresowany
**

ok

« Odpowiedz #56 : Styczeń 02, 2009, 15:49:20 »

Rozpatrzę twoją propozycję. A jak rozpoznac płec gupika?

Help
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #57 : Styczeń 02, 2009, 15:55:59 »

Rozpatrzę twoją propozycję
Tia... jak wszyscy...
Samiczka gupika ma cale cialo szare ewentualnie ma jakiś ladny kolor ogonka, albo też szary. Jest masywniej zbudowana
Samiec jest pięknie ubarwiony na calym ciele.
Sa jeszcze narzady plciowe (na pomoc w odróżnieniu) ale kolory sa prostrze

A bardziej opisowo:
Samiczki są większe, mają okrągły brzuch i (zazwyczaj) są mniej kolorowe. Samce mają duże, barwne ogony, są drobne i szczupłe. U samic płetwa odbytowa jest okrągła, a u samców jest zamieniona w gonopodium (występuje to także u mieczyków, molinezji i innych żyworódek)
Daj foto zbiornika tak "na świeżo"  i czy akwarium dojrzewało?

Źródło zwierzaki.org
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2009, 15:59:57 wysłane przez MichcioRoslina » Zapisane
maserati124
Zainteresowany
**

ok

« Odpowiedz #58 : Styczeń 02, 2009, 16:00:19 »

No pewnie że tak. A z tym glonojadem to tak zabardzo nie mam komu oddac. Ale popytam się w poniedziałek. A jak dodac foto? Wstawic link z np:fotosik???

Help
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #59 : Styczeń 02, 2009, 16:05:16 »

Własne zdjęcia można wgrywać na specjalny serwer np. www.fotosik.pl
Następnie najlepiej skopiować adres url takiego zdjęcia (ostatni link podawany po dodaniu zdjęcia) i wkleić odpowiednim przyciskiem podaczas pisania wiadomości.

I co z tymi gupikami? Jaka plec? Zapytaj sie w sklepie moze ci np. wymienia te rybki na rosliny
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2009, 16:08:38 wysłane przez MichcioRoslina » Zapisane
Strony: 1 2 3 [4] 5 6
  Drukuj  

Skocz do: