maserati124
Zainteresowany
ok
|
|
« Odpowiedz #45 : Styczeń 01, 2009, 12:59:37 » |
|
Sorki zapomniałem. Do tych ryb to nie wiem. Ja się nie znam i dlatego proszę was o porady.
|
|
|
|
Help
|
|
|
arturix
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #46 : Styczeń 01, 2009, 13:02:24 » |
|
co do rybek- wnosząc po wątku to na aqa i na rybkach nie znasz się wcale albo prawie wcale ja proponował bym ci żyworódki czyli gupiki ,molly, miecze, platynki na początek(moje skromne zdanie którego wcale nikomu nie wciskam) ale zastanów sie najpierw czego po aqa oczekujesz, np:sukcesów w chodowli-czyli małych rybek, efektownych i kolorowych, spokojnych, szybko pływających itd... zacznij od tego- jeśli sie zdecydujesz będzie nam łatwiej ci pomuc..uf
|
|
|
|
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #47 : Styczeń 01, 2009, 13:14:17 » |
|
ja proponował bym ci żyworódki czyli ,molly, miecze, platynki
Proponujesz mu takie rybki do 25 litrów Oo ? hodowli- piszę się przez "samo h" pomóc- bo pomagać Wiesz to jest bardzo maly litraz i trudno "coś do niego wcisnąć" ja bym stawial na ladnie wybarwione samczyki gupika
|
|
|
|
|
|
|
arturix
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #48 : Styczeń 01, 2009, 14:04:22 » |
|
jeśli mnie cytujesz to cytuj dosłownie- nie wycinaj niczego, np: 2 parki molly w 25 l może sobie spokojnie żyć, super że tak sie przejmujesz ortografią - studiujesz polonistyke?? - to nie jest tu najważniejsze!!
|
|
|
|
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #49 : Styczeń 01, 2009, 14:25:56 » |
|
Cytuję tylko to co jest mi potrzebne. 2 molinezje w 25 litrowym akwarium ?! Jak już coś doradzasz to poczytaj o rybkach ... Cytat Wikipedia: Molinezja black molly: Samce osiągają długość 15 cm, samice 18 cm. Potrzebują duże akwarium o pojemności 200 l obsadzone roślinami, choć już w około 112 można je trzymać, ale nie jestem pewny. Wiem jednak na pewno, że nie w 25 litrach.
Nie nie studiuję polonistyki, ale lubię j. polski.
|
|
|
|
|
|
|
maserati124
Zainteresowany
ok
|
|
« Odpowiedz #50 : Styczeń 01, 2009, 14:52:23 » |
|
Ja to już nie wiem. Muszę troszkę poczytać o rybkach. I może coś znajdę. Niewiele jest chyba rybek które rosną tak gdzieś do 5 cm ? ? ? Co nie ? ? ?
|
|
|
|
Help
|
|
|
bartek321
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #51 : Styczeń 01, 2009, 15:58:53 » |
|
Daj znać jak ci poszło.
|
|
|
|
|
|
|
maserati124
Zainteresowany
ok
|
|
« Odpowiedz #52 : Styczeń 02, 2009, 15:25:35 » |
|
Narazie z roślinek są: 3x Cryptocoryna lutea 1x Sagitaria platyphyla 1x Echinodorus Green Horemani
No i są: 3x gupik 4x danio 1x glonojad-bardzo mały,ale gdy urośnie to oddam
Nie wiem czy to jest dobra obsada. Mam zamiar dokupić jeszcze roślinek i jakiś korzeń lub kokos.
A wy co o tym myślicie?
|
|
|
|
Help
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #53 : Styczeń 02, 2009, 15:39:02 » |
|
Wypada glonojad (pewnie zbrojnik niebieski) i danio ponieważ: glonojad - nie ma wytlumaczenia "jak urosnie to oddam" bo on nie urosnie tylko skarlowacieje danio- pewnie jak już zauważyles, sa bardzo szybkie, sa w ciaglym ruchu i potrzebna jest im większa przestrzen do plywania
|
|
|
|
|
|
|
maserati124
Zainteresowany
ok
|
|
« Odpowiedz #54 : Styczeń 02, 2009, 15:42:48 » |
|
To znaczy danio tylko na początku tak szybko się poruszały, a teraz to juz spokojnie oglądają, a co miałeś na myśli że glonojad skarłowacieje???
|
|
|
|
Help
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #55 : Styczeń 02, 2009, 15:46:02 » |
|
To znaczy danio tylko na początku tak szybko się poruszały, a teraz to juz spokojnie oglądają, Bo są w nowym miejscu ale za pare dni będą tak śmigać że trudno bedzie je zobaczyc "zamrozone" (wiesz jak w aparacie" a co miałeś na myśli że glonojad skarłowacieje??? Że po prostu nie urośnie do swoich naturalnych rozmiarów, moze być chorowity itp. zostanie taki "kurdupelek" (za przeproszeniem) 3 cm.. oddaj A gupiki jak najbardziej na miejscu. (same samczyki? tak by bylo najlepiej)
|
|
|
|
|
|
|
maserati124
Zainteresowany
ok
|
|
« Odpowiedz #56 : Styczeń 02, 2009, 15:49:20 » |
|
Rozpatrzę twoją propozycję. A jak rozpoznac płec gupika?
|
|
|
|
Help
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #57 : Styczeń 02, 2009, 15:55:59 » |
|
Rozpatrzę twoją propozycję
Tia... jak wszyscy... Samiczka gupika ma cale cialo szare ewentualnie ma jakiś ladny kolor ogonka, albo też szary. Jest masywniej zbudowana Samiec jest pięknie ubarwiony na calym ciele. Sa jeszcze narzady plciowe (na pomoc w odróżnieniu) ale kolory sa prostrze A bardziej opisowo: Samiczki są większe, mają okrągły brzuch i (zazwyczaj) są mniej kolorowe. Samce mają duże, barwne ogony, są drobne i szczupłe. U samic płetwa odbytowa jest okrągła, a u samców jest zamieniona w gonopodium (występuje to także u mieczyków, molinezji i innych żyworódek) Daj foto zbiornika tak "na świeżo" i czy akwarium dojrzewało? Źródło zwierzaki.org
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2009, 15:59:57 wysłane przez MichcioRoslina »
|
|
|
|
|
maserati124
Zainteresowany
ok
|
|
« Odpowiedz #58 : Styczeń 02, 2009, 16:00:19 » |
|
No pewnie że tak. A z tym glonojadem to tak zabardzo nie mam komu oddac. Ale popytam się w poniedziałek. A jak dodac foto? Wstawic link z np:fotosik???
|
|
|
|
Help
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #59 : Styczeń 02, 2009, 16:05:16 » |
|
Własne zdjęcia można wgrywać na specjalny serwer np. www.fotosik.plNastępnie najlepiej skopiować adres url takiego zdjęcia (ostatni link podawany po dodaniu zdjęcia) i wkleić odpowiednim przyciskiem podaczas pisania wiadomości. I co z tymi gupikami? Jaka plec? Zapytaj sie w sklepie moze ci np. wymienia te rybki na rosliny
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2009, 16:08:38 wysłane przez MichcioRoslina »
|
|
|
|
|
|