No cóż,
Patrząc od strony praktycznej (czyli mojej
) dla takiego laika (są 2 rodzaje - tacy, którzy chcą zmienić i tacy, którzy twierdzą, że wszystko wiedzą) zdecydowanie bardziej pomocny jest opis własnych doświadczeń zawarty w 5 zdaniach niż 10 linków.
Link, linkiem, każdy może go sobie znaleść, ale forum nie jest po to, żeby gromadzić miliony linków, ale żeby
wymieniać wiedzę akwarystyczną ze swoich doświadczeń.No ok, może Gina chce być pomocną wróżką, ale pomoc nie polega na wyszukaniu x linków i podaniu ich na tacy.
Pomijam fakt, że niektóre linki są do niczego, ponieważ pisze je jakieś dziecko, które ma swoje 'widzi mi sie'.
Pomoc jest zawarta w tym co ktoś doświadczył i nam napisał.
Owszem, linki bywają przydatne jeśli wiemy, że są 100% dobre i zawierają jakieś mądre informacje (
), teksty źródłowe, czy fotografie.
Pomijam pytania wałkowane x razy, bo odpowiedz jest x razy zawarta na forum i ja nie widzę potrzeby wałkowania tego poraz x+1.
Dlatego np. ja nie odpowiadam w takich zupełnie absurdalnych wątkach bo na takie odpowiedź można znaleść na 1000% na forum, wysilać się nie trzeba, bo najczęściej jest zawarta w przyklejonych wątkach.
Dlatego, jeśli chodzi o wiedzę, którą chcemy przekazać to opowiadam się za Alą, bo ona pisze swoje doświadczenia i rady, które wie, że działają, a nie odpowiada x linkami.
Dziękuje