Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Kilka dużych ryb zamiast wielu małych - 63 litry
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kilka dużych ryb zamiast wielu małych - 63 litry  (Przeczytany 1797 razy)
fazi892
Nowy
*

« : Styczeń 02, 2009, 18:55:08 »

Witam

To mój pierwszy post tutaj. Mam akwarium 63 litrowe bodajże... Teraz pływa tam kilka małych rybek, które dam sąsiadce, chciałbym zmienić w nim rybki na jakieś inne. Widziałem ostatnio u wuja w akwarium dużą pielęgnicę, glonojada i suma, wszystkie koło 15-20cm długości... Chciałbym własnie mieć mniej rybek ale za to aby urosły większe. Co polecacie do takiego akwarium? Jakieś pielęgnice i bocje? Czy może jakieś pyszczaki i glonojady? Takie, żeby ładnie wyglądały i były dość łatwe w hodowli. Możecie coś polecić?

Pozdrawiam
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Styczeń 02, 2009, 18:59:34 »

Nic z tych ryb. Jesli chcesz miec duze piekne ryby to musisz sobie sprawic duze akwarium.
Nie licz na to ze ktos Ci doradzi do 60l duze rybki.
Pretnik karlowaty, bojownik czy ramireza to raczej max na co stac taki litraz.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 02, 2009, 19:08:29 »

nawet jakbys kupił duże ryby to by ci skarłowaciały Tongue nie kombinuj tylko odkładaj na wieksze akwarium Grin
Shifty
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 02, 2009, 19:12:06 »

Masz 2 wyjścia albo zbierać na większe akwarium albo zrobić z obecnego domek dla takich ryb jak neony,kiryski.

fazi892
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 02, 2009, 19:14:27 »

Latem planuję kupić duże akwarium myśle, że do tego czasu mógłbym coś większego trzymac w tym co mam dopóki nie urosną bardzo a potem je przenieść do nowego.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 02, 2009, 19:19:00 »

to zalezy jak długo bo jak spedza u Ciebie mlodosc to później moga nie wysrnąć juz Smiley
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #6 : Styczeń 02, 2009, 19:47:06 »

Niestety, Piotrek ma rację, ryby zahamują wzrost i przeniesienie do większego akwarium może już im nie pomóc, nie urosną
Zresztą nie tylko liczy się wielkość akwarium, ale karmienie również. Jeżeli będą głodować, albo źle się odżywiać, to też nie urosną duże. Z kolei nie skarłowacieją, jeżeli już teraz są duże.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 03, 2009, 00:17:02 »

ale karmienie również. Jeżeli będą głodować, albo źle się odżywiać, to też nie urosną duże.
ludzie mają skłonność do przekarmiania prowadzącego nawet do smierci Wink bo ryby są wiecznie głodne i nowo upieczonym akwarystom wydaje sie ze powinno sie je tak długo karmic az sie najedza co prowadzi otyłości, niestrawności itp. Grin karmic do najedzenia nalezy tylko narybek ale to juz na osobny temat Smiley
Angler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 03, 2009, 13:09:49 »

Do 63l akwarium z większych ryb nadają się najwyżej Guram(i inne średniej wielkości labiryntowe w liczbie najwyżej 3 sztuk.)i, nie skarłowacieją, ale lepiej, by szybciej trafiły do większego akwarium.
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #9 : Styczeń 03, 2009, 13:21:09 »

Do 63l akwarium z większych ryb nadają się najwyżej Guram(i inne średniej wielkości labiryntowe w liczbie najwyżej 3 sztuk.)i, nie skarłowacieją, ale lepiej, by szybciej trafiły do większego akwarium.
Gurami??? To sa za duże rybki do tego litrażu!!! Rosną do 12 cm, nawet takie maluchy się ni nadają, rosną dość szybko. Jak chcesz większe rybki to poczytaj o zbrojnikach, jest kilka rzadkich gatunków nadających się do tego akwarium.

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
Angler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Styczeń 03, 2009, 13:23:53 »

damjakas ale nie karłowacieją w takim akwarium, a jeżeli trafią potem do większego akwarium, to w czym problem?
gomez1982
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Styczeń 03, 2009, 13:39:55 »

Z dużych ryb jakie mi pasują do tego akwarium to najwyżej Prętniki karłowate,Pielęgniczki ramireza,Bojownik nie wiem co tam jeszcze można jakiś kirysek np spiżowy w ilości 4-5 sztuk.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: