Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Glony-Walka z krasnorostami...  (Przeczytany 32014 razy)
christopher93
Zainteresowany
**

Krytykować łatwo, tworzyć trudno...

« : Styczeń 02, 2009, 21:33:34 »

Ostatnio w moim akwarium pojawiły się glony-chyba krasnorosty i nie mam pojęcia jak sobie z nimi poradzić Sad

Akwarium-60l
Oświetlenie-2x18W
Nawożenie-CO2 Bimbrownia

Pełny rozmiar: http://images49.fotosik.pl/45/f47f264809655529.jpg

Z góry dzięki za pomoc.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2009, 22:21:30 wysłane przez christopher93 » Zapisane
marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 02, 2009, 21:39:21 »

bardziej napowietrzaj wodę i zrób podmiankę  papa
lub kup jakies rybki które to lubią

gg-733380
christopher93
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 02, 2009, 21:43:31 »

Okey a co to są za glony?? Zauważyłem teraz jakieś nitki zwisające z liści więc jeszcze jakieś glony
Sad(
marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 02, 2009, 21:47:54 »

Wydaje mi sie że to sa glony pędzelkowate papa

gg-733380
christopher93
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 02, 2009, 22:38:50 »

Wyczytałem na forum roslinyakwariowe.pl że na ten rodzaj glonów dobra jest zielona herbata, dlatego też od dzisiaj zaczynam kuracje zieloną herbatą i zobaczę jakie będą tego efekty...
marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 02, 2009, 23:04:44 »

A jak ją masz zamiar stosować Cool

gg-733380
christopher93
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Styczeń 03, 2009, 00:00:23 »

Wyczytałem na forum (roslinyakwariowe.pl) że garbniki zawarte w zielonej herbacie czynią cuda w walce z glonami Smiley Podałem to w taki sposób: Wsypałem łyżkę stołową zielonej herbaty do szklanki(200ml) i zalałem gorącą wodą ale nie wrzątkiem. Poczekałem aż herbata ostygnie i wlałem ją do akwarium. Teraz tylko czekam na efekty Smiley

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 03, 2009, 04:37:16 »

ja bym ci jednak polecił walkę z przyczynami zakwitu ... jakie masz parametry wody ? nawozisz czymś ?
christopher93
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Styczeń 03, 2009, 12:54:18 »

ja bym ci jednak polecił walkę z przyczynami zakwitu ... jakie masz parametry wody ? nawozisz czymś ?

Niestety nie mogę zmierzyć parametrów bo nie mam testów a nie mam narazie na nie kasy. Dzisiaj zauważyłem jakby glony troszkę obumarły po tej herbacie. Podmienię 10l wody na odstaną i powybieram glony z roślin tylko nie mam pojęcia co zrobić z mchem tzn. jak z niego glony usunąć a szkoda mi go wyrzucać... 
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #9 : Styczeń 03, 2009, 13:38:12 »

"W skład zielonej herbaty wchodzą:
witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP;
mikroelementy: wapń, żelazo, miedź, mangan, fluor, potas, sód, cynk;
olejki eteryczne;
kofeina zwana teiną;
garbniki."

z: http://www.smaczny.pl/art,zielona_herbata_eliksirem_mlodosci
Coś tam pewno jest jeszcze innego w składzie, wiadomo, reklama rządzi się swoimi prawami.  Wink

Być może po prostu nawozisz? :-)
garbniki mają działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze
kofeina (teina) alkaloid podtruwający człowieka (jak działa na glony, nie znalazłem)
olejki eteryczne mieszanina alkoholi, aldehydów, estrów, terpenów i innych (m.in. związków zawierającyh azot i siarkę - tu bym się obwiał!)

Być może to działa tak, że garbniki z kofeiną działają na glony a reszta uzupełnia minerały i inne związki.
Żeby było dużo garbników chyba trzeba długo parzyć.
Ja bym to pogotował dłużej (jeśli już chcesz stosować), żeby się pozbyć substancji lotnych z olejków eterycznych.
Powiedz co jakiś czas, jakie masz wyniki.

Pozdrawiam
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 03, 2009, 16:55:26 »

to garbniki działają na glony, dlatego tez poleca sie wyciagi z torfu, szyszki z olchy, liscie  itp.

wykaz zawartości garbników w kilku gatunkach roślin:

liście brzozy              8-9%
    liście olchy             11-13%
    liście kasztanowca   9-10%
    kora brzozy                5-8%
    kora świerkowa         8-10%
    kora dębu               10-15%
    drewno kasztanowca 7-18%
    herbata                   17-20%

Na zakończenie można przytoczyć praktyczne doświadczenie, jakie zostało zastosowane w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu, gdzie w celu zwalczenia glonów w akwariach wprowadzono preparat wyprodukowany w Instytucie Torfowym w Elblągu. Użyty do tego celu proszek rozsypywano na powierzchni wody w ilości 1,25 g na 1 litr wody. Przy opadaniu proszku woda w ciągu 1/2 godziny nabiera barwy mocnej herbaty. Już po 30 godzinach sinice (Cyanophytae) odpadają od liści roślin. Po 10 dniach rośliny i szyby są zupełnie oczyszczone z glonów. Pomimo takiego radykalnego toksycznego działania kwasu humusowego rośliny wyższe nie wykazują żadnego zahamowania wzrostu, raczej widać było działanie stymulujące. Wskazane jest, aby po dalszych 5 dniach z dna akwarium usunąć osad preparatu humusowego, ponieważ działając przez dłuższy czas doprowadzi do zatrucia roślin.
    Z praktycznych względów wskazane jest, aby w akwarium utrzymywać stałą koncentrację kwasu humusowego (0,02-0,1 promila) co uniemożliwi rozwijanie się glonów pomimo dużego oświetlenia. Stosowanie koncentracji powyżej 0,2 promila jest toksyczne dla wszystkich roślin. Jak wiadomo, rośliny wodne wymagają wody raczej o odczynie lekko kwaśnym (pH 6,6-6,9) chociaż są też gatunki, które przedkładają wodę o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym. Wydawałoby się, że stosowanie preparatu humusowego spowoduje wzrost kwasowości wody. Tymczasem preparat ten działa bardzo stabilizująco i utrzymuje odczyn w ściśle określonym zakresie - pH 6,7-6,9 - pomimo, że co pewien czas dolewamy świeżej wody o odczynie pH 7,1-7,3.
    Rady praktyczne. Jak wiadomo, świeża woda wodociągowa, którą będziemy napełniali akwarium, po uprzednim "odstaniu" przez 24 godziny, w celu usunięcia szkodliwego chloru - nie zawiera związków humusowych. Z tych względów proponuje się urządzenie i zastosowanie - szczególnie dla określonych gatunków ryb - filtru torfowego.
    Budowa takiego filtru niczym nie odbiega od zewnętrznego filtru żwirowo-perlonowego (wata) z tą tylko różnicą, że po wacie i żwirze układamy na dnie warstwę torfu.
    Do naszych celów nadaje się tzw. torf ogrodowy, nie nawożony, który jednak przed użyciem musimy dwu- lub trzy- krotnie przepłukać gorąca wodą, a to w celu usunięcia nadmiernych ilości substancji organicznych (białko).
    Ogólną zasadą takiego filtru jest, by zachowany został odpowiedni stosunek torfu do objętości wody w akwarium. Dlatego przyjmuje się, że jeden litr suchego torfu powinien przypadać na 100 litrów wody.

zaczerpniete z http://www.akwarium.net.pl/adv/zwiazki_humusowe.htm
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 03, 2009, 18:39:13 »

Zacznij, proszę, od cudzysłowu, jeżeli cytujesz.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2009, 18:48:35 wysłane przez Muchomorek » Zapisane
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Styczeń 03, 2009, 18:43:04 »

napisałem skąd to jest skopiowane Tongue i sie nie czepiaj
Chciałem skorygować tylko twój mało precyzyjny ostatni post Wink
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Styczeń 03, 2009, 19:29:30 »

Kolega zapomniał dopisać, co pan Kujawa wytłuścił:

"Należy podać, że w akwariach, do których wprowadziliśmy humusowe związki nie można stosować zbyt jaskrawego oświetlenia, a już w żadnym przypadku promieni ultrafioletowych, ponieważ zawarte w wodzie garbniki ulegają wytrąceniu, a następnie koagulacji, czego objawem będzie zmętnienie wody i pojawienie się kłaczków, które oblepiają skrzela ryb lub pokrywają np. złożoną ikrę."

Warto przeczytać całość, bo dalej pisze recenzent pracy, dr Ryszard Kamiński:
"(...)Cytowany przez Autora prof. Gumiński na podstawie badań przeprowadzonych na Pleurococcus, Staurastrum, Scendesmus i Euglena wykazał zarówno trujące jak i stymulujące działanie tego preparatu w zależności od stężenia preparatu jak i gatunków glonów - przy czym jedynie dość duże dawki humianu (powyżej 1 promila) działały wyraźnie hamująco. Taką dawkę stosowano także we Wrocławskim Ogrodzie Botanicznym. Jednakże znane są liczne gatunki glonów, na których wzrost i rozwój preparat, nawet w stężeniu do 5 g na litr wody (5 promila), działa pozytywnie. Do nich m.in. należy Chlorogonium euchlorum, Ch. elongatum, Cladophora fracta, Scendesmus quadricauda czy też sinice z rodzaju Anacystis i Microcystis.(...)"

Czyli mówiąc prościej: nie zdziwmy się, gdy zamiast zahamownia wzrostu glonów, pojawią się nagle trujące sinice  Grin
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...

« Odpowiedz #14 : Styczeń 04, 2009, 21:46:27 »

Temat zielonej herbaty jest mi dość bliski więc dodam, że również przy jej stosowaniu nie może być mocnego światła (0,3W/l to moim zdaniem max.)! Przy złamaniu tej zasady woda może robić się mleczna a ryby będą się dusić i plywać przy powierzchni...ZH jest dobra na glony ale jako pomoc a nie jedyna metoda walki ...sama nic nie zdziała..., osłabia glony (nawet krasnorosty), które wtedy są zjadane przez krewetki. Osłabiony glon zmienia kolor na białawy...

120x40x50 -  ruszyło 29.03.2008 (LT -  HT )  , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: