Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Glony-Walka z krasnorostami...  (Przeczytany 32002 razy)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Styczeń 04, 2009, 22:05:36 »

Jak długo stosowałaś tą metodę ? a oprócz ZH coś jeszcze ?
beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...

« Odpowiedz #16 : Styczeń 04, 2009, 22:58:30 »

Stosowałam ją aż do momentu ustabilizowania sie akwarium i osiągnięcia dużej biomasy roślin...wtedy wszelkie problemy się skończyły i zapomniałam o ZH (zielonej herbacie).
 Przy krasnorostach trzeba:
- często podmieniać wodę i odmulać dno nawet co 2-3 dni w czasie walki...i cały czas uzupełniać dolewką z ZH (łyżeczka suszu na 100l)
- węgiel do filtra (najlepiej nie dłużej niż 2 tygodnie...zależy jakiej firmy...), potem usunąć badź wymienić na nowy...
- wyrzucić wszystkie liście bądź rośliny z krasnorostami, wyrzucone zastąpić nowymi (50% dna powinno być obsadzone)
- ruch wody zminimalizować tak, aby rośliny nie ruszały się...może być fala wzburzająca delikatnie jedynie powierzchnię.
- wyczyścić filtr i czyścić w przypadku akwa roślinnego co 2-3 miesiące (mam na myśli kubełek)
- nie podawać preparatów z Fe - stymuluje atak krasnorostów
- pomagają rośliny typu pistie i rogatek (pływające i karmiące się substancjami z wody a nie z podłoża)
- bardzo pomagają krewetki (karłowate są świetne, amano małe też - ...duże nie włażą już na delikatne rośliny tylko buszują w krzakach na podłożu). Krasne były tylko w 240l.
Przyczyną powstawania krasnorostów jest DOC więc trzeba bardzo dbać w czasie walki o sterylną wręcz czystość, żadnych obumarłych liści walających się po akwa, karmienie delikatne,a przede wszystkim stymulacja roślin do bujnego wzrostu czyli dobre światło i CO2 ale to już wtedy jak będziemy widzieć, że wygrywamy...(garbniki + mocne światło=kłaczki)...i zaprzestaniemy dodawania dużej ilości garbników !
U mnie wywaliło krasnorosty z powodu dużego bambusa  (kryjówka dla bocji), który był wielkości przedramienia i leżał na podłożu...spowodował strefę beztlenową pod spodem i to wystarczyło...Podobno na podłożach typu ADA nie ma obawy...nawet pod kamorami nie powstają takie strefy...

Dodam, że w moich małych akwariach LT na bazie ziemi nigdy nie miałam krasnorostów ani zielenic poza paroma nitkami przy filtrze...jednorazowo.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2009, 23:20:59 wysłane przez beata mlodawska » Zapisane

120x40x50 -  ruszyło 29.03.2008 (LT -  HT )  , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Styczeń 05, 2009, 13:57:40 »

W swoim zbiorniku na glony zastosowałem roztwór sok z cytryny + woda. Na jednym z forów widziałem zdjęcia, które przekonały mnie co do skuteczności tej metody. Sok z cytryny zastosowałem 4 dni temu na wszystkich swoich roślinach, sprawdzając przedtem, jak poszczególne rośliny reagują na sok.

1. Roztwór 1: dwie łyżeczki soku z cytryny na szklankę wody użyty na:
- mchach
- glosi
- lileopsisie brazylijskim
- pogostemonie

2. Roztwór 2: sok z dwóch cytryn na litr wody, użyty na pozostałych roślinach, jakie mam w zbiorniku.

W obydwu przypadkach rośliny przebywały w roztworze około 10 minut. Po "kąpieli" rośliny były płukane pod bieżącą wodą a następnie leżały przez około 30 minut w czystej odstałej wodzie.
Ad 1.
Rośliny nie czernieją i nie obumierają. Glony (krasnorosty) zrobiły się biało- szare z przewagą białego. Krewetki dość dokładnie oczyściły mchy i glosię z krasnorostów. To jednak nie koniec "kuracji".

Ad 2.
Podobnie jak w Ad 1 - rośliny zniosły to dobrze. Nie widać nitek co mnie bardzo cieszy. Bakopa, najmocniej porośnięta krasnorostami, jest niemalże czysta.

Poczekam jeszcze około tygodnia i wrzucę zdjęcia, obrazujące efekty jakie udało mi się osiągnąć. A wygląda to obiecująco.

christopher93
Zainteresowany
**

Krytykować łatwo, tworzyć trudno...

« Odpowiedz #18 : Styczeń 05, 2009, 22:21:04 »

U siebie chyba zrobię restart bo po kuracji herbatą owszem są efekty ale niestety tylko na mchu jawajskim. Wydaje mi się że będzie to akwa na ziemi ale niestety bez AquaSubstratII(który by się przydał) na którego nie mam kasy. No chyba że znacie jeszcze jakieś metody z walki z krosnorostami(bo chyba je mam) to może spróbuje ale  nie spróbuje np. z kąpielami  roślin bo wiąże się to z wyrywanie roślin z całego akwa a to już jest dla mnie prawie restart... No więc czekam na opinie: Restart czy próba walki z glonami?
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Styczeń 05, 2009, 22:23:36 »

Stałem przed podobnym problemem i wybrałem kąpiele w kwasku cytrynowym. Jak napisałem wcześniej - obiecująco wszystko wygląda i co najważniejsze - nie zauważam, aby glonów przybywało a sama kąpiel niekorzystnie NIE odbiła się na roślinach nawet tych delikatnych.

Edit:
Dopisałem słowo NIE, bo sens zdania mógł się wydawać inny od zamierzonego.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2009, 08:59:45 wysłane przez andrzej72 » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Styczeń 05, 2009, 22:54:05 »

a sama kąpiel niekorzystnie odbiła się na roślinach nawet tych delikatnych.
niekorzystnie czy rosliny zareagowały obojętnie ?? a z tych delikatniejszych to jakie miałeś na mysli ?
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Styczeń 06, 2009, 08:58:42 »

Z tych wg mnie delikatnych - wszystkie mchy, blyxa, Heterantera paskowana, Żabienica Delikatna, Ludwigia Wąskolistna, Rotala Macrandra, Heterantera paskowana - o te obawiałem się najbardziej. Jak na razie nic im nie jest.

Tola
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Styczeń 06, 2009, 12:16:11 »

U mnie również pojawiły sie krasnorosty i podobnie jak przedmówca zastosowałam kapiel z kwasku cytrynowego. Na innym forum spotkałam sie z wielokrotnie powtarzana opinia że ten z biedronki najlepszy. Szczerze powiedzawszy kwasek to kwasek ale akurat właśnie mialam biedronkowy Smiley U mnie kuracja bardzo pomogła. Nie obeszło sie bez usuwania kilkunastu listków ewidentnie zaatakowanych ale z pozostałych na tyle odpuściło ze dało się mechanicznie usunac. W tej chwili mam w akwarium ich śladową ilośc ale zostawiam to otoskom Smiley

christopher93
Zainteresowany
**

Krytykować łatwo, tworzyć trudno...

« Odpowiedz #23 : Styczeń 06, 2009, 21:27:39 »

Okey to chyba zdecyduje się na tą kąpiel w tym kwasku cytrynowym, bo chyba nie mam innego wyjścia... No to może przedstawi ktoś jak zrobić roztwór na 5l akwa bo mam na zbyciu. Czekam na odpowiedź.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Styczeń 07, 2009, 07:37:35 »

christopher93 nie potrzebujesz aż 5 litrów roztworu  Cheesy . Jak pisałem wcześniej dla tych mniej delikatnych roślin do dwóch szklanek wody wycisnąłem dwie cytryny. Jeśli więc będziesz chciał "kąpać" rośliny w 4 czy 6 szklankach wody (przy założeniu, że szklanka ma poj. 200 ml) musisz wziąć odpowiednio więcej cytryn. Jeśli chodzi o kwasek w płynie (z butelki) - tu trzeba by liczyć na łyżeczki/łyżki. Myślę, że jeśli dasz dwie łyżki kwasku na 0,5 litra powinno wystarczyć. Roztwór będzie chyba trochę słabszy więc rośliny mogą poleżeć w nim dłużej.
Oczywiście kuracji nie robimy w zbiorniku ogólnym.

krzys123k2
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Styczeń 08, 2009, 15:36:38 »

Witam wszystkich na forum,zaczołem szukac rozwiązan moich problemówz akwarium i widze ze AKWARYSTYKA Forum to skarbnica wiedzy w kazdej dziedzinie.Otuz przegrałem ostatnio walke z glonami straciłem sporo roslin ...rybek.....zdrowia i................kasy zdecydowałem sie na restart,szukam rad czego teraz nalezy unikac  co mozecie poradzic

214profil,AquaelUNIMAX 500,UV,CO2,1W/L,Aqua,Power i SunGlo(3x30w)+T5 2x54W
90 neon innesa
20 razbora klinowa
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #26 : Styczeń 08, 2009, 15:54:51 »

Witam wszystkich na forum,zaczołem szukac rozwiązan moich problemówz akwarium i widze ze AKWARYSTYKA Forum to skarbnica wiedzy w kazdej dziedzinie.Otuz przegrałem ostatnio walke z glonami straciłem sporo roslin ...rybek.....zdrowia i................kasy zdecydowałem sie na restart,szukam rad czego teraz nalezy unikac  co mozecie poradzic
Opisz jakie masz akwa, ryby, jakim sprzetem i budzetem dysponujesz (wszystko na temat akwa i Twojej wiedzy), czego oczekujesz od restartu: czy zdrowych i bujnych roslin czy tylko zdfrowych i w miare ladnie wygladajacych.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Styczeń 11, 2009, 10:40:54 »

Na poniższych zdjęciach mchy potraktowane sokiem z cytryny.
Przepraszam za jakość zdjęć - mój aparat lepiej nie potrafi niestety.
Kilka słów: przed kuracją mech był porośnięty zarówno nitkami jak i szaro-czarnymi krasnorostami i wyglądał jak szaro-czarna plątanina czegośtam. Dodatkowo wiele gałązek odbarwiało się na brązowo, co również ciekawie nie wyglądało (szkoda, że zdjęć sprzed kuracji nie mam)
Teraz mech jest żywo zielony i co najważniejsze niczym już nie porasta, chętnie wypuszcza nowe gałązki... Ogólnie wg mnie kuracja pomogła. Na innych roślinach również nie widać oznak pojawiania się glonów, choć niektóre z roślin po kuracji wyraźnie wolniej rosną, mimo to widać nowe liście.
1.

2.

3.

4.

krzys123k2
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Styczeń 13, 2009, 19:16:49 »

Na zdjęciach rewelacja musze przetestowac,

214profil,AquaelUNIMAX 500,UV,CO2,1W/L,Aqua,Power i SunGlo(3x30w)+T5 2x54W
90 neon innesa
20 razbora klinowa