Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Moje akwarium :) Proszę o pomoc ;]
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Moje akwarium :) Proszę o pomoc ;]  (Przeczytany 2988 razy)
Krzysztof1994
Nowy
*

Rozpoczynający przygodę z alwarystyką :)

« : Styczeń 03, 2009, 20:08:50 »

To jest stara treść tematu :

Proszę o pomoc co mogę w nim zmienić, poprawić co powinienem był wiedzieć aby je hodować. Lubię na nie patrzeć i tyle  Cheesy Dlatego  chce coś więcej dowiedzieć się o nich.

Na razie karmie je raz dziennie i wystarcza. Używam suchych pokarmów i urozmaicam im dietę .np kupując różne rodzaje. Czy dobrze ? Za mało ,dużo ?
Po drugie te rośliny  Roll Eyes Jak dla mnie to za dużo  Cheesy
Po trzecie czy nie za dużo rybek ?

Zamieszczam 2 fotki.

http://s5.zapodaj.net/75114348.png.html

http://s5.zapodaj.net/95399163.png.html

z góry dzięki za pomoc. Cheesy

Filtr Aquael turbinowy FAN-1 
Grzałka również firmy Aquael AQ-50
Temp. wody 23*C

dł.50cm x szer.25cm. x wys.30cm

jak widać wysypany żwirkiem a na to poukładane kamienie z morza ( Grecja )

rybki :

3x duże czarne molinezje
1x średnia
2x malutkie niedawno urodzone

1x danio

1x glonojad
2x małe glonojadki  Grin

?x kardynałki

?x mieczyki

2x małe kiryski

5x neonki te czerwone niebieskie
4x te szaro brązowe

Niestety jest ciemno resztę jutro uzupełnię ( ? do uzupełnienie )

roślin nie znam  Embarrassed

Aha metraż to 35-40 litrów , tak mówi tata.

Ph wody nie znam.

P.S. Temat jest aktualny tylko nieco poszerzony. Małe akwarium z pierwszego zestawu chciałbym zamienić na większe ze skalarami + aktualnym rybami. będą to min. mieczyki, gupiki(4), molinezje(4), neonki(6), kardynałki(4), i glonojady(2). Dziękuje Wam za wcześniejsze odpowiedzi. Interesują mnie skalary. Czy możecie mi doradzić jaki litraż do nich ? No i jakie rybki będą się dobrze wraz z nimi prezentować ? W skrócie wszystko co muszę wiedzieć ( jakie rośliny, filtr, litraż akwarium itp. ) aby założyć sobie nowe duże akwarium w którym będę mógł hodować te rybki z małego akwarium + skalary. 

« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2009, 19:26:51 wysłane przez Krzysztof1994 » Zapisane
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Styczeń 03, 2009, 20:11:09 »

Po trzecie czy nie za dużo rybek ?
Wiec napisz ile ich masz i jakie.

Jak narazie widac ze za gruby zwirek i bardzo mało roslin. Fototapeta tez najlepiej nie wyglada.

Napisz wiecej o akwarium, jakie sprzet, parametry wody itp. Przykladowy schemat jak to wyglada prawidłowy opis znajdziesz w innych watkach w tym dziale.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Shifty
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 03, 2009, 20:20:56 »

Właśnie wymień sprzęt,rybki,temperaturę bo ze zdjęć się tego nie dowiemy.I ile litrażu ma twoje akwarium ??

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 03, 2009, 20:21:23 »

Uzupełnij opis tzn. jaki sprzęt, ilu litrowe akwarium, jakie rybki. Te akwarium to chyba 54L? Bo jak tak to jest za małe na zbrojnika niebieskiego.

250L słodkie
540L + 112L morskie
damian1902
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 03, 2009, 21:15:25 »

zamiast molinezji wiecej dań, zamiast glonojadów otoski
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad

« Odpowiedz #5 : Styczeń 03, 2009, 22:07:26 »

Ja bym zaczęła od wymiany tła na czarne i żwirku na ciemny (czarny).Potem zainwestowała bym w roślinki by zasłonić filtr i grzałkę.Przydałby się też kokos i jakiś korzeń (obsadzone np.mchem).
A przede wszystkim
Molinezje??? Mieczyki Huh Glonojady??? Masz za mały litraż na takie rybki.
Kamienie z morza też się nie nadają bo na bank zawierają sól.Wyjmij je z akwarium,osusz i sam zobacz jak się ta sól błyszczy.
Z zasady rybki się karmi 2-3 razy dziennie małymi porcjami ; )

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 03, 2009, 23:12:43 »

Czy ja dobrze policzyłem litraż?? 37L?? Do takiego akwarium z tego co ty masz to nic tam nie powinno być. kup sobie kilka samców gupika lub JEDNEGO samca bojownika syjamskiego i tak będzie o niebo lepiej.

250L słodkie
540L + 112L morskie
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 04, 2009, 04:54:05 »

od razu uruchom te duże akwarium i niech dojrzewa wpuścisz tam te wszytkie ryby bo jak przedmówcy juz napomnieli masz stanowczo za małe akwarium na takie rybki.

Żwirek za gruby, musisz kupic o drobniejszej granulacji. Rośliny brzydko poukładane.. popatrz jak inni mają w swoim akwarium i sie postarj to odwzorowac u siebie Wink
Masz tam moczarkę, microsorium pteropus, valisnerię nana i chyba ludwigię repens(słabo widać)
Krzysztof1994
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 04, 2009, 11:20:25 »

A czy jest różnica między tym czarnym żwirkiem a np. kolorowym ? Faktycznie te ryby są strasznie ściśnięte  Embarrassed W takim razie od czego zacząć i jak obsadzić to nowe duże akwarium ?

Pozdrawiam  papa

#Misquamacus

Takie coś może być  Roll Eyes ?? http://www.akwarystyka.com/sklep/product_info.php?products_id=2127

« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2009, 19:28:50 wysłane przez Krzysztof1994 » Zapisane
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 04, 2009, 11:38:33 »

Ano jest, kolorowy nie dość że stresuje ryby to jeszcze może się rozpuszczać i truć je farbą ....
Najlepiej daj czarny bazalt, ew. kwarc (nie czarny).
Nie przesadzaj z granulacją, dla roślin najlepszy jest drobny.

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 04, 2009, 19:19:43 »

Więc potrzebne ci akwarium minimum 200l. a jak może być większe to lepiej Grin a z ryb które wymieniłeś to juz wystarczy gatunkowo, pomysl tylko by dokupic tych neonkow, mieczykow i molinezji. Nie pasują tu Kardynałki bo skalary muszą mieć minimum 26*C a dla kardynałków to już za dużo
Krzysztof1994
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Styczeń 04, 2009, 19:55:06 »

Pethro myślałem że 100L wystarczy  Roll Eyes muszę to jeszcze przemyśleć bo gdzie ja to ustawię ( 200l )  Grin
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Styczeń 04, 2009, 22:13:50 »

200l nie jest az takie duze ( prawie jak wanna Grin ) zrezygnuj ze skalarów i glonojadów to bedzie mogło być te 100l. ale nie mniej jak maja tam byc molinezje i mieczyki, no i zainwestuj tez w mocny filtr bo to piekniczkowate a one starsznie brudzą Wink
Krzysztof1994
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Styczeń 05, 2009, 09:43:25 »

Mam na oku akwarium 112 L bo większe się do mojego pokoju nie zmieści. Hmmm a chociaż 2 sztuki skalarów ? I ze 2 glonojady. I do tego te mieczyki, molinezje, neonki Tongue Wiem że mogą je pozjadać ale kiedyś w starym akwarium się trzymały Smiley
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad

« Odpowiedz #14 : Styczeń 05, 2009, 14:31:43 »

Molinezje i mieczyki niby można trzymać w akwariach powyżej 100L ale wydaje mi się że po parce starczy.Zastanów się nad akwarium 128 lub 160l Mają podobne wymiary do 112.Na allegro na bank znajdziesz.
112L 80/35/40
128L 80/40/40
160L 80/40/50 (długość/szerokość/wysokość)

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: