Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Woda A tlen  (Przeczytany 1377 razy)
le5iu
Nowy
*

« : Styczeń 03, 2009, 22:29:41 »

Witam wszystkich jako nowo zarejestrowany uzytkownik =)

mam takie pytanko czy woda dotlenia sie poprzez kontakt z powietrzem ??
czy duze "bąbelki" powietrza z napowietrzacza sa lepsze czy potrzebny rozdrabniacz??

Pytanko tak na boku:

Jak Dlugo ryba wytrzyma w Kotniku?? bez tlenu lecz w akwarium ogólnym
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Styczeń 03, 2009, 22:49:56 »

czy woda dotlenia sie poprzez kontakt z powietrzem ??
Tak i to z dużym powodzeniem. Bardziej się dotlenia, jeśli powierzchnia wody faluje.

czy duze "bąbelki" powietrza z napowietrzacza sa lepsze czy potrzebny rozdrabniacz??
Jak wyżej. Jeżeli rozbijesz powietrze na mniejsze bąbelki, to będzie większa powierzchnia styku z wodą i lepiej się woda natleni.
Rozdrabniacz to najczęściej kamień, kostka lipowa, kurtyna wodna.

Woda przepływa przez kotnik, więc tlen tam jest. Ale z kolei nie powinna tam rybka siedzieć stale, bo się stresuje. Jeżeli się ma okocić, to nie powinna być niepokojona przez inne ryby, więc już powinna być w kotniku. Cały problem to trafić w dobry moment i rozpoznać stan rybki. Niektórzy, jak widzę na forum, wkładają rybki na dzień przed okoceniem, a nawet kilka dni przed.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 04, 2009, 05:19:47 »

o jaka rybkę ci chodzi? u żyworódek widać ciemną plamę ciążową a gdy się zbliża poród to np. u gupików można nawet zaobserwować prześwitujące oczy narybku

jesli masz nieprzerybione akwarium to wystarczy sam ruch wody aby sie prawidłowo natleniła
le5iu
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 04, 2009, 09:49:06 »

Mam 4x zbrojowniki  __  2 mieczyki (para <samica kotna>) Suma.... 3 bojowniki(jeden samiec) 3 platki kosiarke i 2 ostronosy okwarium okolo 50 litrow (wysokie)

malo roslin Sad dopiero odnowilem akwarium

Jest w porzadku ??

Mieczyk ma duża plamke... kupilem go niedawno kotnego lecz nie jestem w stanie oreslic kiedy to nastapi a zalezy mi na narybku =) rybka jest na dniach ale nie chce jej streswoac w kotniku do tego bojownik plywa wokolo i ja odstrasza przez szybki kotnika ^^
MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 04, 2009, 09:58:51 »

po pierwsze masz za dużo ryb w tym akwarium  :-\a jakiego masz suma Huh
Krzyster
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 08, 2009, 22:15:36 »

ostronos jak podrośnie zrobi ci porządek w akwa Cheesy
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: