Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: GDZIE POSTAWIĆ AKWARIUM?  (Przeczytany 13064 razy)
renes
Nowy
*

« : Styczeń 04, 2009, 00:59:20 »

Witam,

To mój pierwszy post, witam więc wszystkich forumowiczów.
Mamy z żoną kłopot - nie wiemy gdzie postawić akwarium, który planujemy za pewien czas kupić. Szkopuł w tym że w mieszkaniu nie ma zbyt wiele wolnego miejsca. Aby nasze dwa koty miały także frajdę z akwarium chcielibyśmy umieścić je w dużym pokoju (mniejszy jest zamykamy gdy wychodzimy ponieważ jest tam kilka cennych rzeczy które mogą pozrzucać). W zasadzie więc są dwa miejsca na akwarium, to lepsze znajduje się przy grzejniku płytowym. Drugie mogłoby stać na komodzie lecz nad nim powieszonym byłby telewizor LCD 32" lub 37" który zamierzamy kupić i powiesić na ścianie. Nie wiem czy dobrze będzie to wyglądało (przypuszczam że nie, może także za bardzo rozpraszać). Pozostaje więc chyba kaloryfer (przemeblowanie nie wchodzi w grę bo niczego w tym względzie nie poprawia), i tu pytanie, czy jest szansa aby przy nim  (odległość od płyty ok. 5-7cm) stało jednak akwarium? Wiem, że się tego nie zaleca, lecz czy jest to zdecydowane przeciwskazanie? Jeśli może, to jak się na to przygotować, co ewentualnie trzeba robić i na co zwracać uwagę, unikać jakich roślin, ryb, etc?

Pozdr.
renes
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 04, 2009, 01:01:56 »

Acha, akwarium ok. 100 litrowe.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #2 : Styczeń 04, 2009, 01:07:32 »

Nie powinno stawiać akwarium przy trasach ruchu, tam gdzie się stale przechodzi, żeby nie stresować ryb, ale też żeby nie potrącić.
Nie przy oknie, jeżeli latem będzie problem ze słońcem i utrzymaniem w miarę stabilnej temperatury.
Przy kaloryferze? Czemu nie, przecież większość osób i tak stosuje w akwarium grzałki z termostatem.

A najlepiej postawić zamiast telewizora!  Wink
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 04, 2009, 03:04:06 »

możecie mieć poważne problemy z temp. jesli ten kaloryfer jest włączany. Ja w pokoju mam ok. 22 *C a w akwarium ciągle mi pod 28 -29*C skacze od samego ciepła z swietlówek Tongue

więc warto pomysleć nad zrobieniem izolacji ze styropianu na scianę akwarium styczną do grzejnika

Nie powinno stawiać akwarium przy trasach ruchu, tam gdzie się stale przechodzi, żeby nie stresować ryb,
ja mam akwarium w kuchni gdzie ciagle ktos sie krzata a rybki tylko wyczekuja tego by ktoś przyszedł i juz nawet bardziej lubia współlokatora niz mnie bo on zawsze je karmi Grin wiec nie zawsze i nie wszytkim bedzie przeszkadzało chodzenie koło nich,jest to kwestia przyzwyczajenia i dobrania ciekawskich spokojnych ryb Smiley
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 04, 2009, 08:57:28 »

możecie mieć poważne problemy z temp. jesli ten kaloryfer jest włączany. Ja w pokoju mam ok. 22 *C a w akwarium ciągle mi pod 28 -29*C skacze od samego ciepła z swietlówek Tongue
Zawsze można wentylować pokrywę, choćby przez otworzenie otworów, ten kaloryfer trochę przykręcić. Z izolacją to dobry pomysł. Styropian od strony akwarium a od kaloryfera naklejona na styropian folia odblaskowa. Coś się da jeszcze zrobić, choćby podnieść pokrywę a świetlówki zamontować w obudowach odblaskowych.

Ja tak się patrzę też na zabezpieczenia przeciw dzieciom. Mam różne doświadczenia. Dorosły nakarmi tylko rybki, a dzieci zrobią miśka na szybie w czasie tarła. Mogą też biegać i potrącić akwarium, dlatego nie polecam na przejściach. Noszą też miecze i nimi machają. Jak nie własne dzieci, cioci Krysi na imieninach. Kolega kiedyś żyrandol ściął w domu, jak się bawił w pirata.

No, proszę, jakie się rybki towarzyskie zrobiły. Cheesy
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 04, 2009, 10:10:00 »

unikać jakich roślin ?

Prosze tu masz podana liste http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?action=printpage;topic=7874.0
Jeszcze jedno - zanim sie wybierzesz na zakupy roslinne (po rybki tez) dobrze jest byc juz przygotowanym w informacje + foty roslinek (czy ryb) jakie chcesz miec. Bardzo czesto sprzedawcy oferuja rosliny nieprzystosowane do calkowitego zanurzenia (ale lubiace duzo wilgoci) jako rosliny akwarystyczne - dla zachecenia trzymaja je w akwariach najczesciej ogladanych.
Najlepiej przed jakimikolwiek zakupami najlepiej skonsultowac sie na forum - bo sprzedawcy chca tylko sprzedac wszystko bez wzgledu czy jest to odpowiednie czy nie  Wściekły (niejednokrotnie czytamy o takich "zakupach"  Tongue )
Powodzenia

renes
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 04, 2009, 12:02:17 »

Dziękuję za sugestie.

Wracając do akwarium przy kaloryferze. Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jesli będzie zamontowana grzałka z termostatem (regulująca automatycznie wysokość temperatury) to czy nie będzie ona uwzględniała ciepła grzejnika i po prostu jeśli nie będzie takiej potrzeby to będzie mniej grzała wodę? Chodzi mi o to czy grzałka z termostatem może uwzględnić ciepło grzejnika i jeśli potrzeba dogrzać lekko wodę to zrobi to, a jeśli nie, to nie włączy się? Wtedy może problem kaloryfera w ogóle nie istnieje? Akwarium będzie dla słodkowodnych ryb, może więc projektując akwarium brać pod uwagę ryby i rośliny potrzebujące wysokiej temeratury? Są takie?

Pozdr.
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 04, 2009, 12:08:45 »

owszem sa takie ryby, ale niewiele
a co do grzalki - to isnieje taka mozliwosc, ale......moze tez tak byc ze zamiast grzalki trzeba bedzie zamontowac wentylator do chlodzenia
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2009, 12:16:47 wysłane przez gina2006 » Zapisane

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 04, 2009, 12:14:28 »

ale jesli będzie zamontowana grzałka z termostatem (regulująca automatycznie wysokość temperatury) to czy nie będzie ona uwzględniała ciepła grzejnika
Termostat jest prosty, jak cep. Jak jest odpowiednia (albo wyższa!) temperatura, to wogóle nie włączy obiegu prądu i może się Wam grzałka nigdy w zimie nie przydać.
renes
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 04, 2009, 12:32:27 »

A jaka powinna być max temp. wody w akwarium? I jeszcze jedno - które świetlówki pod względem niewielkiej emisji ciepła są the best of the best?

Zdecydowaliśmy ostatecznie, że akwarium będzie stać przy grzejniku (ok. 5cm od płyty) bo nie ma innego miejsca.
Angler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Styczeń 04, 2009, 12:42:36 »

Zależy od gatunku, ale dla np. Cierniooczków i Gurami Mozajkowych temp. może dochodzić do 30, a nawet 32*C, a dla np. welonki taka temperatura jest już szkodliwa (przy dłuższym przebywaniu w takich warunkach), a są i ryby, żyjące w ponad 50*C(niedostępne w sklepach). Ale zwykle ok 25*C.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 04, 2009, 19:10:13 »

A jaka powinna być max temp. wody w akwarium? I jeszcze jedno - które świetlówki pod względem niewielkiej emisji ciepła są the best of the best?
nie ma takich świetlówek a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo Tongue

Zawsze można wentylować pokrywę, choćby przez otworzenie otworów, ten kaloryfer trochę przykręcić. Z izolacją to dobry pomysł. Styropian od strony akwarium a od kaloryfera naklejona na styropian folia odblaskowa. Coś się da jeszcze zrobić, choćby podnieść pokrywę a świetlówki zamontować w obudowach odblaskowych.
dobre rozwiązanie ale ryzykowne przy rybach labiryntowych, bo jak w czasie wietrzenia dojdzie do przeziębienia błędnika to po nich Tongue

Zdecydowaliśmy ostatecznie, że akwarium będzie stać przy grzejniku (ok. 5cm od płyty) bo nie ma innego miejsca.
kupcie styropian na tą szybę co się styka i powinno być ok, zalejcie akwarium i właczcie grzejnik. Zanotujcie jaka jest temp. po dobie chodzacego grzejnika po czym
w dziale obsady napiszcie jakie macie akwarium - pojemność ilosc i rodzaj oswietlenia i jaka temp jest przy właczonym grzejniku. W tedy dobierze się wam odpowiednie rybki które nie będą się męczyły w tych warunkach Wink

Nie kupujcie małego akwarium bo jest podatniejsze na wszelkie wachania temp. ! Postarajcie sie wybrać cos maksymalnie dużego co tam bedzie pasować, bedzie łatwiej z doborem ryb i mniejsze wachania wystapia od właczanego wyłaczanego grzejnika
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2009, 19:13:01 wysłane przez Pethro » Zapisane
renes
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Styczeń 05, 2009, 12:44:21 »

Dzieki za kolejne rady. To dobry pomysł, aby najpierw sprawdzić temp. wody przy włączonym grzejniku i grzałce i do tego dobierac rodzaj ryb.
Akwarium jakie tam wejdzie to max. 80cm/40cm/35cm, czyli 100 litrowe. Większe albo przesunęłoby się jeszcze bliżej grzejnika, albo zaczęło "wchodzić" w obręb okna balkonowego.

W mieszkaniu mamy wstawione nowe okna, jest dość ciepło i nie trzeba ostro grzać, ten grzejnik w dodatku ogrzewa duży pokój i kuchnię (do kuchni wejście jest z pokoju) - i jest umieszcozny na ich styku (wyrzucilismy z kuchni grzejnik). Kupię termometr, ale podejrzewam że w pokoju jest ok. 22-24 stopnie. Tak czy inaczej chyba ten styropian z folią aluminiową będzie jednak wskazany. Z drugiej strony zastanawiam się, czy akwarium nie utrudni cyrkulacji ciepłego powietrza od grzejnika... Jest trochę niewiadomych ale nie mamy innego wolnego miejsca jesli chcemy mieć akwarium ,  może być tylko tam.

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Styczeń 05, 2009, 12:53:34 »

W mieszkaniu mamy wstawione nowe okna, jest dość ciepło i nie trzeba ostro grzać(...)
To jest akurat minus. Nowe okna są dość szczelne a do tego będziecie mieli akwarium. Do tego sam pytasz
czy akwarium nie utrudni cyrkulacji ciepłego powietrza od grzejnika?
Jeżeli mieszkanie jest narożne, to możecie mieć problemy z wilgocią, jeżeli w bloku gdzieś w środku, to może się nic nie dziać. Nie mówię, że tak się będzie dziać, ale warto wziąć to pod uwagę.
Może się okazać, że za jakiś czas trzeba będzie przenieść grzejnik pod inne okno. Oby nie.
renes
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Styczeń 05, 2009, 13:15:55 »

Mieszkanie jest w środku - otoczone po bokach i góra/dół innymi miekszaniami.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: