Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « obsada do 160l w biotopie Ameryki
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada do 160l w biotopie Ameryki  (Przeczytany 1569 razy)
loyek5
Nowy
*

« : Styczeń 04, 2009, 16:31:38 »

Cześć.

Jestem całkiem nowy na tym forum, nie mam jeszcze dostatecznej wiedzy o akwarystyce, ale planuję założyć sobie pewien zbiornik.
Chciałbym zasięgnąć paru waszych rad i wskazówek, żeby nie popełniać głupich błędów.

Planuję zakup:
akwarium 160 L (100x40x40)
Filtr TetraTec EX700
Grzłkę z termostatem Tera ok. 120W

Do takiego zbiornika chciałbym wpuścić następującą obsadę:

Neon Czerwony   x  10-12
Bystrzyk Barwny     x  8-10
Kirysek Panda    x  5-6
Pielęgnica Ramireza  x  2
Pielęgnica Kakadu   x  2

Chciałbym akwarium ze sporą ilością roślin, przyzdobione korzeniami z drobnoziarnistym podłożem (nie piasek).

Co do parametrów wody, jeszcze nie wiem za bardzo o co tam chodzi ale jestem na etapie zdobywania wiedzy na ten temat
(w planach jest realizacja bimbrowni).

Czy te rybki mogą żyć ze sobą w jednym akwarium?

Z góry dzięki za pomoc.

loczek_13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 04, 2009, 18:30:59 »

OBSADA WYDAJE SIĘ BYĆ DOBRA ALE JA DAŁ BYM 20-25 NEONEK CZERWONYCH I WIĘCEJ KIRYSKÓW 8-10.AHA JESZCZE HAREM KAKADU 1+2
POZDRO. Cheesy

126l Ogólniak

160l Malawi
loyek5
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 05, 2009, 23:38:33 »

Czy może ktoś się jeszcze wypowiedzieć na temat obsady? Chciałbym wiedzieć czy w miarę dobrze rozumiem prawa akwarystyki.  Wink

Co do podłoża, to czy mogę troszke urozmaicić dając np. czarny żwirek i żółty piasek?

Jakie proponowalibyście roślinki to takiego akwa? (bardzo chcialbym mieć korzenie porośnięte mchem, lub jakąś niską "trawkę")

prosze o jakieś rady lub wskazówki.  Smiley

jurekk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 06, 2009, 07:41:03 »

Witam.
1. Obsada dosyć dobrze dobrana oprócz pielęgnicy kakadu gdzie najlepiej byłoby wziąć 1 samca + 2/3 samice. Do tego musisz wziąć coś na glony: kosiarki, otoski lub krewetki
2. Parametry wody będziesz musiał korygować pod kątem ramirezek bo one w tym zestawie będą najbardziej wymagające.
3. Korzenie - tak, do tego wstaw ze 2-3 łupiny kokosa i jeżeli masz twardą wodę dobrze byłoby wrzucić trochę zasuszonych wcześniej liści dębu lub pobawić się z torfem do filtra (to są naturalne rzeczy do obniżenia twardości wody - ... tylko stopniowo - ryby nie lubią dużych skoków).
4. Grzałka 1ltr = 1W, chyba że masz nie duże różnice temperatur.

Ps. Mam 140 ltr, filtr taki jak Ty, grzałka 150W i przygotowuję się pod podobną obsadę jak Ty; ogólnie musisz zrobić dużo kryjówek dla pielęgnic - im więcej tym lepiej się będą czuły.

Pozdro...
jurekk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 06, 2009, 07:59:08 »

Jakie proponowalibyście roślinki to takiego akwa? (bardzo chcialbym mieć korzenie porośnięte mchem, lub jakąś niską "trawkę")

http://www.allegro.pl/item514726718_mega_promocja_na_start27szt_13gat_kasandra_elk.html

Wziąłem ten zestaw na start od tego sprzedawcy + dodatkowo kilka roślin. Ogólnie wybierałem rośliny łatwe w uprawie które w miarę szybko rosną. Kobita dała trochę roślinek gratis i na razie styka. Sprzedawca godny polecenia. Masz tutaj dodatkowo link jej sklepu internetowego:
 http://www.holenderskie.nazwa.pl/

Pozdro...
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 06, 2009, 08:50:34 »

Obsada jest ok. Jedynie co to zdecydowałbym się na jeden gatunek pielęgniczek. Proponuję kakadu 1 + 2/3 samice. 100 x 40 to nie jest zbyt duża powierzchnia dna i dwa gatunki pielęgniczek będa ze sobą walczyć.  10-12 neonów jest wystarczające jeśli będziesz miał jeszcze bystrzyki. Kirysków możesz dać więcej (z 8 spokojnie) lub nawet 5 innych do tego.

jurekk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeń 06, 2009, 09:55:35 »

Obsada jest ok. Jedynie co to zdecydowałbym się na jeden gatunek pielęgniczek. Proponuję kakadu 1 + 2/3 samice. 100 x 40 to nie jest zbyt duża powierzchnia dna i dwa gatunki pielęgniczek będa ze sobą walczyć.  10-12 neonów jest wystarczające jeśli będziesz miał jeszcze bystrzyki. Kirysków możesz dać więcej (z 8 spokojnie) lub nawet 5 innych do tego.

Chciałem się spytać przy okazji. Mam 80 x 35 x 50 (140l) - i planuję kakadu 1 + 2 samice.
1. Ile kirysków byłoby najlepszym wyjściem z uwagi na zagrożenie zjadania ikry pelęgnic?
2. Mam dodatkowo jeszcze 2 kosiarki. Czy one też będą zjadały ikrę pilęgnicom?

Mam już w akwa 2połówki kokosa jako krójówki.

Pozdro...
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 06, 2009, 10:01:54 »

Ad.1
Z uwagi na zagrozenie zjadania ikry - najlepiej żadnego. Aczkolwiek specjalnie bym się tym nie przejmowal ...

jurekk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 06, 2009, 10:37:54 »

Ad.1
Z uwagi na zagrozenie zjadania ikry - najlepiej żadnego. Aczkolwiek specjalnie bym się tym nie przejmowal ...

... mógłbyś rozwinąć?  Wink
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 06, 2009, 10:38:58 »

a to ze kiryski zapewne wyzra im ikre. Ale jakos bym sie tym nie przejmowal - odpada problem co zrobic z malymi ... Z drugiej strony dobra para powinna coś upilnować

loyek5
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Styczeń 06, 2009, 19:41:26 »

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Dziś udało mi się już kupić część sprzętu. Filtr, grzałka i akwarium juz jest. Smiley Akwarium jednak zdecydowałem się na nieco mniejsze bo 126 litrow. Co do obsady, myślę że zrezygnuję z Remirezek a zastąpię je np czymś glonożernym. Nie jestem tylko pewny czy nie będę musiał obciąć nieco z ilości obsady do 160 l.

pozdrawiam i dzięki jeszcze raz wszystkim. O postepach akwarium, będę na bieżąco informował w odpowiednim dziale. Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: