Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Zdychające Rybki - POMOCY!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zdychające Rybki - POMOCY!  (Przeczytany 4181 razy)
rickoo69
Nowy
*

« : Styczeń 04, 2009, 17:45:44 »

Witam...
Mój problem polega na tym że rybki (Welon, Brzanka Rekinia, Glonojad) po kupieniu są ruchliwe, żywe przez około 3 dni, niestety po upływie około 4 dni rybki zdychają nie wiem dlaczego... Dziś rano zobaczyłem że mój welon dryfuje pod powierzchnią wody, chciałem go wyłowić ale się jeszcze ruszał jak się go dotknęło więc go zostawiłem, niestety wieczorem już nie żył. tak samo było z rekinkiem i glonojadem. Wodę zmieniałem jakiś tydzień temu. Rybki odżywiam Uniwersalnym pokarmem suchym Ichtio Vit. Temperatura wody to 19 stopni C, posiadam filtr z napowietrzaniem, rybki karmie raz dziennie - wieczorem. Wcześniej to samo akwarium miał mój młodszy brat który przekarmił Neonki wsypując połowę opakowania na raz do wody. Czy jest możliwość że nie dokarmiam lub przekarmiam swoje rybki ? dlaczego przestają być ruchliwe i zdychają ? proszę o pomoc.

ps akwarium 40l

[YOU]
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #1 : Styczeń 04, 2009, 17:55:25 »

Masz za małe akwarium na te rybki Tongue Tongue Podaj dokładną nazwę tego ''glonojada'' Smiley

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
rickoo69
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 04, 2009, 18:07:37 »

w sklepie pisało glonojad więc nie powiem jak on się nazywał dokładnie.

Akwarystyką zacząłem się zajmować mając 10 lat czyli 8 lat temu miałem wtedy 3 welonki które żyły mi 6 lat ale niestety nie wytrzymały przeprowadzki... glonojada też miałem i urósł mi z 2 cm na ok 11 więc akwarium chyba jest wystarczające ogólnie chciałem się zająć hodowaniem welonków jak za dawnych dobrych czasów Cheesy. może być jakaś inna przyczyna zdychania rybek ? może zatruty pokarm ?

a tak nawiasem za małe akwarium to od razu powód żeby zdychać ?

brak grzałki i termometru w akwarium
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2009, 18:14:15 wysłane przez rickoo69 » Zapisane

[YOU]
Shifty
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 04, 2009, 18:22:17 »

Termometr jest nie zbędny.Akwarium jest stanowczo za małe nawet na 1 z wymienionych ryb.Welona nie trzyma się z innymi rybami i lubi zimną wodę.Czy akwarium dojrzewało ? bo jeśli nie to to był powód śmierci rybek.

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #4 : Styczeń 04, 2009, 19:07:17 »

a tak nawiasem za małe akwarium to od razu powód żeby zdychać ?
Czy to jest żart? Ładujesz ryby wielkości małych karpi i dziwisz się że padają? Wściekły Słyszałeś o cyklu azotowym i dojrzewaniu akwarium? Czytałeś o potrzebach tych ryb?

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
rickoo69
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 04, 2009, 20:18:57 »

akwarium nie dojrzewane.

ps. planuje kupic 170l akwarium na zamowienie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2009, 20:22:29 wysłane przez rickoo69 » Zapisane

[YOU]
rickoo69
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 05, 2009, 23:09:16 »

juz wiem o co chodzi. kupilem te kultury bakterii do akwarium i jak narazie jest spoko. dzieki za podpowiedz z tym dojrzewaniem akwarium.

[YOU]
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: