Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « wpływ podmiany wody na parametry w akwarium
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: wpływ podmiany wody na parametry w akwarium  (Przeczytany 4682 razy)
Retne
Nowy
*

« : Styczeń 04, 2009, 21:40:01 »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów! Smiley
Zastanawia mnie jedna rzecz podczas podmiany wody, mianowicie zmiana ph...
Moje parametry:
pH=6,8 rano, 7 wieczorem
podaje CO2 i mam=28,5 rano, 18 wieczorem
NO3=5
NO2=0
gH=14
kH=6

parametry wody wodociągowej:
pH=7,5
NO3=0
NO2=0
gH=14
kh=9

czy podmnieniając wodę rybki nie mają zbyt dużego stresu związanego ze wzrostem PH? Jak najlepiej spreparować wodę bez dodatku chemii by obniżyć PH wody podmienianej do poziomu 6,8?

Przy okazji czy takie parametry jakie mam są ok?

akwarium 112l
rybki: 3 młode skalary, 5 danio malabarskich, 4 kiryski spiżowe i 3 glonojady (2 zbrojniki niebieskie jeden jakiś z tych co rosną dosyć duże zapomniałem nazwy) oraz 1 pimelodellus pictus.
rośliny: około 15-18x kryprokoryn takich wysokich wąskolistnych oraz 8x lutea z tylu akwarium, amazonka w rogu, gąszcz valisinerii spiralis i bakopa z prawej, 6x kryptokoryna vendti, 4 ludwigie i 8 limnofilii bezszypułkowej z prawej do centrum akwa. Korzeń + troche kamieni.

akwa 112l
rybki: 3skalary, 5danio malabarskie, 4kiryski spiżowe, 2 zbrojniki niebieskie 1jakiś z tych co rosną duże, 1pimelodellus pictus.
rośliny: 17zwartka wysoka, 8lutea, 5vendti, amazonka, gąszcz valisinerii spiralis, bakopa, limnofilia bezszypułkow
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 05, 2009, 00:52:51 »

Brak ważnej informacji: jak duże są te podmiany?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Retne
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 05, 2009, 23:03:49 »

Witam Cię EMI!!! Jestem Twoim fanem - no i oczywiście Twojego akwarium Smiley
Podmieniam 20-25l tygodniowo. Czasami stosuję wodę wygotowaną stąd mam niższy KH niż w kranie.

akwa 112l
rybki: 3skalary, 5danio malabarskie, 4kiryski spiżowe, 2 zbrojniki niebieskie 1jakiś z tych co rosną duże, 1pimelodellus pictus.
rośliny: 17zwartka wysoka, 8lutea, 5vendti, amazonka, gąszcz valisinerii spiralis, bakopa, limnofilia bezszypułkow
Retne
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 09, 2009, 00:27:52 »

czy zna ktoś odpowiedź na moje pytanie? Roll Eyes

akwa 112l
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 09, 2009, 00:43:12 »

jeśli chodzi ci o skoki ph pomiedzy rankiem a wieczorem takie jak u ciebie to nie są groźne. i jest to normalne.

co2 podajesz 24h? 

po co chcesz dodatkowo obnizać pH wody podmienianej skoro docelowo masz w baniaku wartość pożądaną. pozbiciu kH przez gotowanie i poddaniu tej wody dozowaniu co2 w baniaku spada ci pH przecież do takiego jakie chcesz.

ja tu niwe widzę wahań pH zagrażających zdrowiu ryb.

takie pH w okolicach obojętnego jest bezpieczne dla twojej obsady.

Retne
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 09, 2009, 17:35:56 »

Witam.
Dziękuję za odpowiedz, ale chodzi mi o wpływ podmienianej wody na wodę w akwarium a nie na wachania dobowe. woda po przegotowaniu ma ph 7,5 i dolewam ją do wody o ph około 6,8 czy nie doznają szoku? Co2 podaję 24h a wodę napowietrzam deszczownią ustawioną tak by falowała powierzchnia.

Chce zbijać ph wody dolewanej w inny sposób niż przez gotowanie - trochę to kosztowne...

akwa 112l
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 09, 2009, 17:59:32 »

przy takiej ilości podmienianej wody taka różnica pH jest dla ryb bez znaczenia.

możesz się bawić w mieszaninę kranówy i demineralizowanej przy podmianach. ale czy taniej wyjdzie? nie sądzę. tak na prawdę przez gotowanie zbijasz twardość węglanową i o to tu chodzi. przy niskiej twardosci i dozowaniu co2 do baniaka ph spadnie.

i jeszcze jedno. przy podawaniu co2 używanie deszczownicy jest bez sensu - więcej co2 ulatnia się z wody niż bez niej. ewentualnie może w nocy po zgaszeniu światła przy sytuacjach awaryjnych ale z reguły  jest zbędne IMO.

Retne
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 10, 2009, 00:17:36 »

Co2 mam na poziomie około 18 wieczorem i 28 rano a dozuję z bimbrowni do dzwona - najczęściej zwłaszcza na początku i tak bimbrownia wytwarza takie ilości CO2 że jest go za dużo a nie ma możliwości go zmagazynowania... Sad dlatego pozwoliłem sobie na stosowanie deszczowni.
Dzięki za odpowiedz Smiley
Pozdrawiam serdecznie.

akwa 112l
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: