Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4 5 6
  Drukuj  
Autor Wątek: CyFer 160l 26.07.09 - Restart  (Przeczytany 11706 razy)
renii2
Stały użytkownik

lubimy rybcie (;

« Odpowiedz #30 : Styczeń 28, 2009, 14:30:56 »

Bardzo ciekawa kompozycja, podoba mi się, tylko czy ten korzeń po prawej stronie koniecznie musi wystawać z wody? Wink

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #31 : Styczeń 28, 2009, 15:27:26 »

A mi się właśnie podoba to , że wystaje. W otwartych baniakach to bardzo fajnie wygląda:)

Aha. Cyfer..Jak Ty widzisz ten baniaczek?? BO :
1. możliwości oświetleniowe masz kolosalne.
2. ziemia w podłożu wskazuje na to , że będziesz miał dużo roślin
a widzę, że roślin jak na lekarstwo no i raczej mniej wymagające.
Warto dodać chyba i wykorzystać możliwości:)...chyba , że chcesz inny typ baniaczka.
Pozdr
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2009, 15:32:01 wysłane przez sircula » Zapisane

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #32 : Styczeń 28, 2009, 21:29:56 »

Jak ja widzę to akwarium? Nie przewiduję jakiegoś super buszu w akwarium, na tyle są większe rośliny, a z przodu dużo mniejszych. Kiedy miałem akwaria 60-100 litrowe to nigdy nie miałem problemu z roślinami, a od kiedy kupiłem 240l zbiornik to ciągle nie chciały dobrze rosnąć. Gdy postanowiłem kupić 160l akwarium postanowiłem użyć podłoża z ziemi aby rośliny lepiej rosły. I widzę efekty Smiley Wiem, że możliwości mam duże. Mógłbym zasadzić bardziej wymagające rośliny (jedyna bardziej wymagająca jaką mam to Alternanthera Reineckii Lilacina, rośnie powoli ale rośnie), dołożyć oświetlenie bo używam tylko 2 na 4 możliwe świetlówki, dozować CO2... Ale póki co chciałbym aby rozrosło się to co mam. A co będzie później to się okaże Smiley

W piątek do akwarium wpuszczę pierwszych mieszkańców. Będzie to kilka krewetek Amano (5-6 sztuk) oraz dwie krewetki filtrujące. Następne stworzenia wpuszczę w sobotę lub niedzielę.

Mam pytanie. Akwarium jeszcze niczym nie nawoziłem i myślałem o dozowaniu CO2. Akwarium ma już prawie cały miesiąc. Mogę zacząć już podawać CO2? Bo czytałem, że na początku lepiej nie podawać nawozów itp...

A tak na marginesie, korzeń musi wystawać z wody, ponieważ:
-podoba mi się wystający korzeń,
-podpiera się on o wzmocnienie na szybie.

Pozdrawiam!

magita
Nowy
*

« Odpowiedz #33 : Styczeń 29, 2009, 13:06:17 »

Na bazie ziemi ogrodowej oraz żwir rzeczny. Wysokość z przodu akwarium to 4-5 cm, a z tyłu 9-10 cm.

Mam także w planach zastosować ziemię ogrodową. Mam pytanie związane z tym.
Czy mieszankę ziemii przykrywałeś jakąś siatką?
Czy podczas sadzenia roślin, ziemia "nie uciekała" do wody?
Czy nie zamuliło to wody?
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #34 : Styczeń 29, 2009, 14:38:59 »

Czy mieszankę ziemii przykrywałeś jakąś siatką?

Zrobiłem tak jak jest opisane w temacie o ziemi ogrodowej. Całość jest otoczona moskitierą (1m x 1m za 7zł w leroy merlin).
Na to wysypałem mieszankę drobnego żwirku oraz małej ilości piasku (bo żwirku mi nie starczyło). Na koniec całość przykrywamy normalnym żwirem.

Czy podczas sadzenia roślin, ziemia "nie uciekała" do wody?

Ziemia ani trochę nie uciekała do wody.

Czy nie zamuliło to wody?

W pierwszym poście tego tematu jest zdjęcie zatytułowane "kilka godzin po zalaniu".

Pozdrawiam!

CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #35 : Styczeń 30, 2009, 15:36:34 »

Jakąś godzinę temu zakupiłem 6 krewetek Amano Smiley W pierwszym poście zamieściłem aktualne zdjęcie zbiornika (trochę słaba jakość) oraz dwa zdjęcie krewetek Smiley Zapraszam do komentowania Wink Pozdrawiam!

beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

Nie taki smok straszny na jakiego wygląda...

« Odpowiedz #36 : Styczeń 30, 2009, 18:15:40 »

Pytasz czy już podawać CO2 i nawozy...zależy na co się decydujesz... LT czyli minimum techniki...zostaje bez CO2, nawozów, rzadkie podmiany, minimalna filtracja i światło do 0.5 W/l
HT na bazie ziemi...już od początku można dozować CO2 i potas (1 łyżeczka suchego K2SO4 /100 l wody przy podmianach. Inne nawozy...jak będzie taka potrzeba, w końcu masz bogate podłoże dla roślin więc wszystko tam mają co jest im potrzebne (chyba, że ziemia jakaś trefna). No i przy HT to światło w całości będzie trzeba zapalać...przynajmniej na 2-3 godziny dziennie (pełną mocą).
Jeśli masz ziemię w podłożu to ryby mogłeś wpuszczać już następnego dnia po zalaniu .
Podoba mi się twój zbiorniczek , wróżę mu piękną przyszłość. Powodzenia.

120x40x50 -  ruszyło 29.03.2008 (LT -  HT )  , LT (60l) - 06.04.08 Moje akwaria
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #37 : Styczeń 30, 2009, 21:56:04 »

Jutro wpuszczę już resztę obsady Smiley

Właśnie przeglądam K2SO4 na allegro. Jeszcze w tym tygodniu zamówię Smiley

przynajmniej na 2-3 godziny dziennie (pełną mocą).

U mnie cały czas świecą obie świetlówki przez 7 godzin dziennie. Zawsze mogę dodać jeszcze jedną, która by się paliła przez np. 2 godziny. Ale czy wtedy nie będzie za dużo oświetlenia jak na takie akwarium?

Pozdrawiam!

beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #38 : Styczeń 30, 2009, 22:07:55 »

Wybrałeś jeną ze szkół ... pełna moc stopniowo, druga szkoła to połowa mocy  (2 świetlówki z czterech) / 10 h czyli ...długo na starcie...obie skuteczne  Wink
Myślałam, że świecisz połową zestawu. Mam sprawdzonego sprzedawcę na allegro, jak chcesz to na PW ci podam.

CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #39 : Styczeń 30, 2009, 22:12:54 »

Mam tylko dwie świetlówki zamontowane i jedną w zapasie Wink Myślę czy dodać ją (3x54W na 160l), czy zwiększyć czas oświetlenia z 7 godzin (15-22) do np. 10 (12-22). Trochę też boję się o rozwinięcie się glonów przy większym oświetleniu.

Mam sprawdzonego sprzedawcę na allegro, jak chcesz to na PW ci podam.

Byłoby miło Smiley

beata mlodawska
Tusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #40 : Styczeń 30, 2009, 22:37:11 »

Coś mi się pokićkało, że  masz 4 x  Tongue Embarrassed
A tak właściwie to idziesz w kierunku HT ? Jeśli tak to powinno być powyżej 0,5 W/l. Jednak radzę dodawać światła jak już rośliny dobrze się ukorzenią i będą rosły porządnie...i stopniowo ...poczekaj jeszcze ...

CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #41 : Styczeń 30, 2009, 22:51:39 »

Zdecydowanie bardziej w HT niż LT Wink Chociażby pod względem sprzętu i zamiarem nawożenia CO2 i potasem Smiley

Dziękuję za linka do sprzedawcy na allegro Smiley

CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #42 : Styczeń 31, 2009, 22:24:39 »

Rybki zostały wpuszczone do akwarium Smiley Na początku wszystkie były schowane za korzeniem ale po paru godzinkach już pływają po całym zbiorniku Wink Myślę, że są zadowolone z nowego otoczenia Smiley Zdjęcie zbiornika z rybkami oczywiście w pierwszym poście Smiley Pozdrawiam!

Chudy89
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #43 : Styczeń 31, 2009, 22:44:49 »

Baniaczek bardzo ładny jak do tej pory, szczególnie mi się podoba ten herbaciany odcień wody:D
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #44 : Luty 09, 2009, 16:57:01 »

Witam!

Od wpuszczenia ryb nic nie pisałem w tym temacie, więc na pierwszej stronie uaktualniłem zdjęcia obsady (oprócz krewetki filtrującej, obie gdzieś się schowały). Niedługo postaram się umieścić kolejne zdjęcie całego zbiornika oraz uaktualnię zdjęcia roślin Smiley Pozdrawiam!

Strony: 1 2 [3] 4 5 6
  Drukuj  

Skocz do: