AkwariumZbiornik o pojemności 160l o wymiarach:
Długość: 100 cm
Szerokość: 40 cm
Wysokość: 40 cm
OświetlenieBelka oświetleniowa z wbudowanym odbłyśnikiem, na cztery świetlówki T5 o mocy 54W.
Używam dwie świetlówki (wymieniam w kolejności od tyłu akwarium):
Sylvania Grolux
Narva Nature
Świecę od 13 do 22.
FiltracjaFiltr zewnętrzny Fluval 305 z gąbką oraz wkładami ceramicznymi.
PodłożeNa bazie ziemi ogrodowej oraz żwir rzeczny. Wysokość z przodu akwarium to 3-4 cm, a z tyłu 5-6 cm.
NawożenieCO2 z bimbrowni,
K2SO4,
Dekoracje- korzenie,
- szyszki olchy,
Ryby i inne zwierzęta akwariowe6 x Krewetka Amano
2 x Krewetka Atyopsis moluccensis
2 x Kirys Panda
2 x Kirys Spiżowy
RoślinyZ tego co znam:
Anubias barteri var. nana
Bacopa Monnieri
Cladophora aegagropila
Eleocharis parvula
Hydrocotyle leucocephala
Hygrophila polysperma
Nymphaea lotus red
Pistia stratiotes
Zdjęcia zbiornika29.05.2009 - Tak było kiedyś... (akwarium w 147 dniu)26.07.2009 - ...a tak jest teraz.Akwarium zostało opróżnione i założone na nowo. Tym razem także użyłem podłoża z ziemi do kaktusów, ponieważ za pierwszym razem dało to pozytywne skutki. Pozbyłem się większości szybko rosnących roślin. Niektóre jeszcze nie są zakorzenione i nie wyglądają najlepiej, ale z każdym dniem widzę poprawę. Po około 2,5 tygodniach wpuściłem 6 krewetek Amano i 2 filtrujące, wczoraj doszły 3 kiryski. Akwarium ma około 3 tygodnie (tym razem nie robiłem fotorelacji z zakładania, nie pamiętam dokładnie dnia, w którym zrobiłem restart). Trochę ślimaków zostało po poprzednim akwarium, większe okazy zostały usunięte, teraz pozbywam się tych malutkich...
Pewnie ktoś napisze "mogłeś dać czarne albo niebieskie tło", ale chciałem pomarańczowe i jestem bardzo zadowolony z efektu. Początkowo myślałem, że będzie za bardzo raziło po oczach, ale bardzo ładnie wyglądają korzenie i rośliny na tym tle. Bardzo przyjemnie mi się siedzi przed akwarium
Niedługo wpuszczę resztę starej obsady. Lekko się zmniejszyła, ponieważ kilka Błyszczyków Parańskich wyskoczyła z akwarium za szafę podczas restartu i nie było jak ich odratować. Pozdrawiam!