Mutari28
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #45 : Luty 22, 2009, 19:37:16 » |
|
Witam Cyfer, dawno już nie odwiedziałem twojego postu. A tu co widzę ....., duże postępy . Roślinki, rybki, krewecie. Super. Baniak wygląda zaj...ście. Tak trzymaj i będzie ok .
|
|
|
|
|
|
|
CyFer
|
|
« Odpowiedz #46 : Luty 22, 2009, 20:04:44 » |
|
Witam! Dawno nie dawałem nowych zdjęć i póki co to jeszcze się wstrzymam Z większości roślin jestem zadowolony, ale rośliny po prawej stronie akwarium są w gorszej kondycji. Przez jakiś czas (około 4-5 dni) dałem dodatkową świetlówkę 54W ale po tym zabiegu szyby obrosły glonem. Gdy świetlówkę odłączyłem, po 2 dniach znowu brak glonów, ew. malutkie pozostałości po tamtych Zacząłem podawać CO2, potas oraz od dwóch dni nawozy w płynie, które znalazłem w szafce. Muszę tylko zobaczyć jaki będzie tego efekt. Zamówiłem na allegro szklany dyfuzor do CO2, ponieważ kostka lipowa, którą posiadam to według mnie jedna wielka porażka. Rośliny lekko bąbelkują, ponieważ większość CO2 się nie rozpuszcza. W tym tygodniu planuję zabrać się za modyfikację prawej strony akwarium aby wszystko ładniej wyglądało Ryby i krewetki są w znakomitej formie, z czego jestem bardzo zadowolony. Tylko krewetki Amano tak szaleją po akwarium, że jedna aż wyskoczyła z niego... Ale została uratowana Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
Mutari28
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #47 : Luty 22, 2009, 20:14:28 » |
|
Tak myślę, ze może rośliny mają za mało światła i dlatego ci marnieją. A jakbyś obnizył trochę belkę oświetleniową, było by lepiej. Tak sądzę. Albo może coś nie tak jest z podłożem. Ja u siebie zrobiłem teraz restart baniaka i zastosowałem Aqua Substral II+ i jestem zadowolony. Zauważyłem, że rośliny pięknie się wybrawiają i o niebo lepiej rosną. Zaznaczę również, że nie podaję CO2.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2009, 20:19:45 wysłane przez Mutari28 »
|
|
|
|
|
CyFer
|
|
« Odpowiedz #48 : Luty 22, 2009, 20:20:09 » |
|
Belka jest 15 cm nad akwarium, musiałbym przyciąć deski na których stoi. Tak gdzieś o 7 cm. Tylko, że muszę je odkleić. Niby żaden problem, ale musiałbym potem resztki zaschniętej ośmiorniczki odskrobać od szafki... obym jej nie zniszczył^^
|
|
|
|
|
|
|
Mutari28
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #49 : Luty 22, 2009, 20:27:13 » |
|
Ruszyłem jeszcze paroma komórkami mozgowymi i może, jakbyś już obniżył belkę, to mógłbyś jeszcze ją zabudować od tyłu i od przodu. Z przodu zamontowałbyś drzwiczki otwierane do góry czy na dół. To już zależy od Ciebie. Światło nie było by rozproszone, tylko bardziej skierowane na akwarium. Tylko trzeby by było okleić ją folią, albo czymś innym odbijającym światło. Co o tym sądzisz ??
|
|
|
|
|
|
|
CyFer
|
|
« Odpowiedz #50 : Luty 22, 2009, 20:31:01 » |
|
Z obudowaniem belki nie było by problemu, od wewnątrz mógłbym wszystko obkleić lustrzaną taśmą, którą zakupiłem dawno temu na allegro Ale wolę pozostać tylko przy obcięciu desek, na których stoi belka. Obudowując ją, akwarium nie będzie już odkryte, a to mi w nim najbardziej się podoba
|
|
|
|
|
|
|
Mutari28
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #51 : Luty 22, 2009, 20:40:21 » |
|
To jeżeli nie chcesz go zabudować, to możesz zrobić takie jakby półkola z obu stron. Światło było bardziej skierowane na baniak a akwarium zostało by odkryte.
|
|
|
|
|
|
|
CyFer
|
|
« Odpowiedz #52 : Luty 22, 2009, 20:42:26 » |
|
Najpierw przytnę deski, a potem się zobaczy Jutro pojadę do Leroy Merlin, żeby były równo przycięte EDIT: Dzisiaj deski zostały przycięte o 8 cm Od razu widać, że jest jaśniej i mam nadzieję, że lepiej to wpłynie na rośliny^^Pozdrawiam!
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2009, 22:13:14 wysłane przez CyFer »
|
|
|
|
|
CyFer
|
|
« Odpowiedz #53 : Marzec 07, 2009, 13:34:52 » |
|
Witam! W pierwszym poście dodałem najnowsze zdjęcie akwarium Zapraszam do komentowania i pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
romb
Nowy
|
|
« Odpowiedz #54 : Marzec 09, 2009, 22:13:56 » |
|
Twoje akwa jest super. (oprócz krewetek)
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #55 : Marzec 10, 2009, 06:36:41 » |
|
Żabienice mają się gorzej, ponieważ liście im żółknieją i podejrzewam, że to z braku Azotu.
Bardzo ladny baniaczek, podoba mi sie jak w takim duzym litrazu jest tylko stadko neonek. (rosliny żólkną )
|
|
|
|
|
|
|
CyFer
|
|
« Odpowiedz #56 : Marzec 10, 2009, 16:03:59 » |
|
Twoje akwa jest super. (oprócz krewetek)
A co w nich takiego złego? Jak dla mnie są bardzo uroczymi stworzeniami Bardzo ladny baniaczek, podoba mi sie jak w takim duzym litrazu jest tylko stadko neonek.
No duże akwarium to nie jest, ale stadko neonków owszem
|
|
|
|
|
|
|
CyFer
|
|
« Odpowiedz #57 : Marzec 23, 2009, 17:44:00 » |
|
Witam! W piątek pojechałem na giełdę do Wrocławia i zakupiłem 22 sztuki Błyszczyka Parańskiego Może na zdjęciu nie uchwyciłem najlepszego okazu w moim akwarium ale muszę przyznać, że te rybki są super Bardzo ładnie wyglądają z Neonami Czerwonymi. Są w ciągłym ruchu, ganiają się po akwarium z Neonami, zabierają sobie jedzenie (nawet większe tabletki czasami chwytają w pysk i odpływają gonione przez resztę ;p). Bardzo polecam te rybki, według mnie potrafią sprawić dużo frajdy obserwatorowi W pierwszym poście dodałem aktualne zdjęcie akwarium. Ogólnie to nic się nie zmieniło, jedynie Lotos wypuszcza coraz to nowe liście unoszące się po tafli wody. Rośliny trzymają się świetnie oprócz żabienic. Żabienica po lewej stronie akwarium jest w nieciekawym stanie. Chciałem ją wyjąć z akwarium, ale rozmnaża się i mam 6 malutkich żabienic, może coś z tego wyjdzie Mam pytanie Wylot CO2 z bimbrowni ustawiłem tak, że bąbelki lecą do wlotu filtra zewnętrznego. Co jakiś czas z jego wylotu wylatuje bardzo duża mgiełka CO2, która bardzo szybko rozpuszcza się w wodzie. Rośliny bardzo ładnie bąbelkują, ale czy CO2 przechodzące przez filtr może zaszkodzić filtracji? Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
CyFer
|
|
« Odpowiedz #58 : Kwiecień 08, 2009, 20:07:30 » |
|
W pierwszym poście aktualne zdjęcie zbiornika Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
|
« Odpowiedz #59 : Kwiecień 08, 2009, 20:25:23 » |
|
Bardzo mi sie podoba przedstawienie od poczatku do teraz poparte materialem zdjeciowym . Bardzo mi sie podoba brak " encyklopedii" roslinnej . Fajnie sie prezentuja pojedyncze egzemplarze . Bardzo mi sie podoba , ze zniknely biale kamienie /prawie/ Bardzo mi sie podoba calosc . Po co szyszki w takiej ilosci ?
|
|
|
|
|
|
|
|