Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z roślinami!!  (Przeczytany 1499 razy)
Mutari28
Stały użytkownik

« : Styczeń 05, 2009, 18:56:40 »

Witam wszystkich, mam problem z roślinami. Miałem sporo swoich ale jeszcze parę zamówiłem. Przyszły one pocztą kurierską i po otwarciu zobaczyłem bryły korzeniowe całe skute lodem, liście roślin były zwiędnięte. Myślałem, że jeszcze odbiją i po obcięciu zwiędłych liści wsadziłem je do akwarium. Przyszły również zamówione nazowy PlantaActiv makro i mikroelementy, które wlałem w odpowiednich proporcjach do akwarium. Po jakimś czasie zauważyłem jakieś fluki pływające w wodzie. Później atak glonów nitkowatych. Najpierw na nurzańcach póżniej przeszły w zastraszającym tępie na inne rośliny.
Jakby tego było mało rośliny zaczęły mi gnić, nawet te, które już miałem wcześniej. Od razu wywaliłem te podbnite. Zauważyłem również , że straciłem 4 skalary i 3 mieczyki w ciągu jednej nocy.
Pomyślałem, że muszę wymienić wodę, i zrobiłem podmianę jakieś 50%.
Ryby od razu zaczęły inaczej pływać, zrobiły się żywsze.

Mam do was pytanie, od czego się to zrobiło i co mam dalej robić Huh?

Czekam na wasze odpowiedzi.

Moje 375 litrów http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19435.0

Zapraszam do oglądania i komentowania.

Pozdro
Marcin
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 06, 2009, 08:30:00 »

No to się przekonałeś że kupowanie roślin zimą za pomocą poczty to kiepski pomysł .
A dla lepszej diagnozy twojego problemu napisz nam łaskawie jak to twoje akwa wygląda czyli ,wielkość oświetlenie obsada ile żwirku i czy masz coś pod żwirkiem i oczywiście nazwy roślin .A już tak dla mojej ciekawości to też pochwal się ile wlałeś tego nawozu .

Młode ampularie oddam
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 06, 2009, 09:14:44 »

Jeśli masz taką sytuację że jakieś rośliny przychodzą zmarznięte to robisz zdjęcie zaraz po otwarciu pudełka z datą i godziną przyjścia paczki i wysyłasz do nadawcy z informacją o tym. Jeśli nadawca uzna reklamację to może wysłać jeszcze jedną paczkę choć przecież za kuriera/pocztę/ekstremalną pogodę nie odpowiada.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 06, 2009, 10:09:49 »

No to się przekonałeś że kupowanie roślin zimą za pomocą poczty to kiepski pomysł .
A dla lepszej diagnozy twojego problemu napisz nam łaskawie jak to twoje akwa wygląda czyli ,wielkość oświetlenie obsada ile żwirku i czy masz coś pod żwirkiem i oczywiście nazwy roślin .A już tak dla mojej ciekawości to też pochwal się ile wlałeś tego nawozu .

Te informacje są zwarte w"Nasze akwaria". Jeśli chodzi o dawkowanie nawozu. Jest on z dozownikiem i napisane jest, że jedne naciśnięcie wystarcza na 200l wody. Niby mam 375l ale wpuściłem po jednym razie mikro i mareoelementy (są to dwie oddzielne butelki).

Jeśli masz taką sytuację że jakieś rośliny przychodzą zmarznięte to robisz zdjęcie zaraz po otwarciu pudełka z datą i godziną przyjścia paczki i wysyłasz do nadawcy z informacją o tym. Jeśli nadawca uzna reklamację to może wysłać jeszcze jedną paczkę choć przecież za kuriera/pocztę/ekstremalną pogodę nie odpowiada.

Wiem Emi, ale człowiek uczy się na błędach. I mam już nauczkę, że w taka porę roku roślin się nie zamawia.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2009, 10:35:21 wysłane przez Mutari28 » Zapisane

Pozdro
Marcin
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 06, 2009, 11:02:38 »

Zimą też można kupować rośliny - tylko prognozę pogody trzeba sprawdzać - żeby mrozów nie było.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 06, 2009, 11:07:54 »

No wiesz Piterix, ta pora roku sama mówi za siebie. "Zima" więc temp minusowa, występuje jak najbardziej. Można tylko lepiej zabezpieczyć rośliny w kartonie, np. pianką lub styropianem (dokładnie z każdej strony). Ale jeśli chodzi o mnie, to już więcej nie będę ryzykował.

Pozdro
Marcin
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #6 : Styczeń 06, 2009, 11:16:47 »

Styropian nic nie da. Przesyłają z opóźnieniem i paczka czeka w nieogrzewanej hali do poniedziałku i jest po sprawie.
Nawet jak przyjdzie w środku tygodnia, to i tak leży w magazynie przez co najmniej noc.
W samochodzie przy przewozie też nie jest ciepło, a zanim dostarczą to może trwać i 12 godzin.
Nie ryzykowałbym zamawiania, póki nie ma +5 stopni przez kilka dni..
Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Styczeń 06, 2009, 11:19:53 »

Zgadzam się z Tobą Muchomorek, nie ma co zamawiać roślin o tej porze roku. Trzeba poczekać do wiosny.

Pozdro
Marcin
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 06, 2009, 12:19:20 »

Styropian nic nie da. Przesyłają z opóźnieniem i paczka czeka w nieogrzewanej hali do poniedziałku i jest po sprawie.

Styropian da radę. Dodatkowo gazety i np folia pod panele. Poza tym rosliny sie wysyla do srody co najwyzej, tak aby nie lezaly na poczcie.

Owszem - pogode trza sprawdzic - z drugiej strony kazdy normalny sprzedajacy nie wysle roslin przy -20 stopniach mrozu

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #9 : Styczeń 06, 2009, 12:34:22 »

Poczta ma taki plus, że jest tam ciepło. Tylko paczki potrafią się zapodziać, albo leżeć gdzieś tygodniami.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: