Nie zgadzam się , że wystarczające...jest zdecydowanie za małe.Poczytaj opinie na forach zbrojnikowych , skoro moja uwaga do Ciebie nie przemawia.
Rozmnażają się same jak osiągną dojrzałość płciową hehe, nie musiałem się szczególni ewysilać, parametry wody PH w granicach 7, woda miękka do średnio twardej , zero NO2 i NO3... Są zaloty ,ganianie się po akwa a potem samica u mnie za każdym razem na szybie w moim ogólnym roslinniaku 240l składa około +/- 40 sztuk ziarenek ikry w kilku partiach zapładnianych przez samca. Czasami dochodzi do "kłótni" i większość jajeczek spadnie na dno...ale i z tego częśc samiec też da rade zapłodnić. ...potem w zależnosci od temperatury wody, średnio koło tygodnia samiec siedzi i wachluje ikrę płetwami...jajeczka są bardzo duże i młode wykluwają się tez już sporawe...Tarła u mnie odbywają się przeważnie na wiosne , a potem ustają na resztę sezonu...Zastanawiające:)
Poniżej fota mojego samca z ikrą ...samiec w młodości złamał sobię płetwę, ale daje rade bez problemu spełniać swoje obowiązki.
Ogólnie jakiś rok temu zacząłem pisać tekst o tych rybach, jak narazie mam jakies 30 tys znaków...ale przerwałem po kilku dniach i nie moge się zebrać , żeby wrócić...być może gdzieś to kiedyś opublikuję i opatrze dokumentacją foto...tekst będzie o tyle cenny, że nie będzie powtarzał pierdół z czasopism, a zawierał tylko i wyłącznie moje obserwacje i praktyczną wiedzę.
Pozdro
Sircula
PS...Akwa jest za małe !!!