Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pleśniawka u welona  (Przeczytany 5176 razy)
AKE
Nowy
*

« : Styczeń 06, 2009, 15:33:31 »

Jeden z moich trzech welonów ma pleśniawkę na tylnej płetwie. Zrobiłam mu pół godzinną kąpiel w wodzie z solą kuchenną(wyczytałam, że to jeden z zabiegów, które mogą wyleczyć pleśniawkę) w niedzielę. Na stronach ze sposobami leczenia nie było podane kiedy pleśniawka powinna zniknąć i czy trzeba powtórzyć kąpiel. Proszę o parę podpowiedzi, bo jest to bardzo ładna i cenna ryba. (oprócz tego moja ulubiona) Bardzo proszę o pomoc w sprawie leczenia. Z góry dziękuję Smiley
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #1 : Styczeń 07, 2009, 17:54:50 »

Aby można było udzielić jakiejś rady potrzebne są podstawowe informacje o akwarium, takie jak pH, twardość, temperatura wody, wielkość zbiornika, ilość wszystkich ryb, rodzaj filtracji, stosowane pokarmy, itp.
Wtedy będzie dużo łatwiej.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Krzyster
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 08, 2009, 21:34:58 »

temp 28 st lub wyższa + np. FMC zooleka lub tropikala.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Styczeń 08, 2009, 23:17:52 »

Poszukałem coś w moich mądrych książkach, mam nadzieję, że się nie przyda.
Pleśniawka może być spowodowana uszkodzeniem ciała, zbyt wysokim albo zbyt niskim pH, osłabieniem ryby, zazwyczaj jest kilka przyczyn na raz.
Leczenie, jak napisał kolega np. FMC

A sól kuchenna, którą stosowałaś, w roztworze 20 mg na 1 l wody,  w kąpieli od 15 do 40 minut, więc Twoje pół godziny było w porządku. Kąpiele z 2-3 razy w tygodniu, zależnie od zdrowia ryby, byle nie przesadzić.
Trzeba dobrze karmić, sprzątać akwarium z odpadków i resztek organicznych.

Przy większych problemach można bardziej radykalnie zadziałać.
Można pędzlować grzyba, żeby go osłabić, bez dotykania ryby!
Do pędzlowania nadają się wiele związków, np. rywanol (100mg na 100 ml wody), nadmanganian potasu (takie samo rozcieńczanie), jodyna 1 ml na 10 ml wody. Związki są mocno stężone, tylko pędzelkiem i uważaj na rybkę!
Pędzlowanie to metoda radykalna, gdyby się ten grzyb zrobił duży, a u Ciebie tylko kropka, więc nie trzeba.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: