To mój pierwszy temat a więc pozdrawiam wszystkich w nowym roku 2009
Jestem akwarystą od kilku lat a wasze forum czytam już od kilku miesięcy, Przy WASZEJ pomocy założyłem akwa 112 na ziemi ogrodowej
W dobie rosnących cen prądu rosną strasznie koszty utrzymania takiego zbiornika
Postanowiłem więc coś z tym zrobić a mianowicie zaczynam od oświetlenia. Testowałem taką żarówkę 36 LED 230v na akwarium 15l ponad pół roku i muszę powiedzieć że super się sprawuje choć pobiera tylko 1,4W:D Roślinki mają się świetnie a i narybek bardzo szybko rośnie. Planuję zbudować panel z 200 szt diod 5mm połączonych szeregowo na akwarium 112 L. Do zbudowania panelu użyję następujących ledów:
Dane techniczne:
kąt świecenia 35 stopni
jasność 12 000 mcd @ 20 mA
rozmiar 5 mm
trwałość 100 000 h
kolor biały (3,15V)
Taki panel pobierałby
14W mocy
Czytałem kilka tematów z tej dziedziny na tym forum i wszystkie kończyły sie po kilku postach typu:
,, Za drogie lub widmo jest napewno nieodpowiednie"
Obecnie za 50zł można już kupić 200szt.
Co do widma :
Flora GloŚwietlówka wspomagająca wzrost roślin, o temp. widmowej poniżej 3000°Kdająca światło o błękitnofioróżowym odcieniu, mniejszej jednak intensywności niż Power-Glo
Akła GloŚwietlówka Hagen Aqua-Glo o temp. widmowej 18000°K i niebiesko-fiołkowej barwie światła, przeznaczona do zbiorników słodkowodnych, korzystnie wpływająca na rozwój roślin, pogłębiająca naturalne kolory roślin.
ZwyklaZdjęcie poniżej przedstawia widmo światła emitowanego przez zwykłą biurową neonówkę. Jak widać z porównania widma światła emitowanego przez neonówki przeznaczone do akwarium wynika że neonówki biurowe nie nadają się zupełnie do prawidłowego oświetlenia roślin akwariowych, emitują one światło zielone zupełnie nie przydatne dla prawidłowego wzrostu roślin. Dlatego nie możemy oczekiwać ładnych roślin bez zakupu droższych lecz odpowiednich neonówek
LEDyBiałe diody LED zasadniczo mają albo ostry pik w okolicy niebieskiego i górkę w okolicy żółtego, albo widmo w miarę rozciągnięte na cały zakres światła widzialnego, jak na załączonym obrazku
Moc świetlna przy ledach podawana jest w mili candelach (Kanela to światłość, jaką ma w określonym kierunku żródło emitujące promieniowanie monochromatyczne) a świetlówek w Lumenach
Dla porównania:
Zwykła świetlówka emituje ok.1400 lm (pod uwagę możemy wziąć tylko połowe tej światłości ponieważ górna część i tak świeci na pokrywę)
czyli 700lm jest to 832 Cd.
Rachunek jest prosty