Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « LEDy jako energooszczędna alternatywa dla tradycyjnego oświetlenia
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 17
  Drukuj  
Autor Wątek: LEDy jako energooszczędna alternatywa dla tradycyjnego oświetlenia  (Przeczytany 172024 razy)
Pietro54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #75 : Kwiecień 04, 2009, 10:21:52 »

Wiesz myślałem nad tym i..
Diody mają kąt świecenia 30* odległość od lustra to około 7cm. Więc policzyłem sobie to dzięki trygonometrii że diody powinny być w odległości 3cm od siebie aby już na lustrze promienie zachodziły na siebie.
W sumie wg obliczeń nieco więcej nawet wychodzi ale chciał bym zostawić pewien zapas. Tylko jeszcze może mi podpowiesz jakiej barwy szukać? Bo z tego co widziałem jednak nie każda barwa spełnia oczekiwania każdego akwarysty... myślałem nad tym by wymieszać diody, np. połowa czysto białych a połowa o cieplejszej barwie?
przemo600v
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #76 : Kwiecień 07, 2009, 13:58:13 »

Kolego Pietro54
Nie potrzebnie się wysilasz bo na 3 str. rozrysowałem wam kąty najbardziej typowych LEDów więc wystarczy porównać  Tongue
krisu_83
Napisz jakieś wnioski  Grin
PS: Bardzo mi się podoba zbiorniczek

PataP
Nowy
*

« Odpowiedz #77 : Kwiecień 07, 2009, 14:02:53 »

a ja mam pytanie. Czy w akwa. 54l mogłyby być 4 lub 5 żarówek LED??? np.2 białe ciepłe i 2 lub 3 białe zimne.

pytam się bo za niedługo bd zakładał akwarium i pokrywe sam bd robił a żarówki taniej wyjdą niż kupować diody i samemu robić.
Pietro54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #78 : Kwiecień 07, 2009, 19:00:06 »

Faktycznie przemo... przepraszam za głupie pytanie wyżej ^^

A jeszcze jedno, czy dobrym pomysłem było by wsadzenie np. co 10 diody UV?
przemo600v
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #79 : Kwiecień 07, 2009, 19:29:44 »

PataP
Zakup żarówek wydaje mi się najbardziej rozsądnym rozwiązaniem dla ludzi którzy nie znają się na elektronice bo są taakie na 230V  Cheesy
Sam już zakupiłem takie LEDówki po 48 diod każda ale niestety z braku czasu nie moge się zabrać za pokrywę  Cry
Na 4 stronie masz fotkę jak takie 4 szt. oświetlają moją 112L. Uważam ze jest calkiem nieźle więc jeżeli dasz takie 4 na 50L to bedzie super.
Pietro54
Myślę ze Diody UV to już zbyt odległy zakres widma i rośliny mało z niego korzystają. Najważniejsze jest widmo niebieskie [400-500nm] i i czerwone [650-750nm] gdyż stymulują one rozwój obu chlorofili A i B. czerwonego widma powinno być więcej mniej więcej w stosunku 2 do 1 ale nie jestem o tym przekonany  Tongue gdzieś tam kiedyś czytałem Embarrassed
Zresztą zobacz jak to robią fachowcy  Wink
http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.creatiesintechniek.nl/Led/LedGrow.JPG&imgrefurl=http://www.creatiesintechniek.nl/Led/test1.html&usg=__JoypcDBSTta-4unqNom0AaanWUs=&h=400&w=597&sz=34&hl=pl&start=2&sig2=YEYg8wh06_DgSrJemVAzKg&um=1&tbnid=Zce0kxL3q05p7M:&tbnh=90&tbnw=135&ei=1sV-Sa6yGtem-gbO4OjpBA&prev=/images%3Fq%3Dled%2Bgrow%26um%3D1%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DN

Aa tu masz wykresy jakie długości fal roślina pochłania i do czego go potrzebuje:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2009, 19:56:39 wysłane przez przemo600v » Zapisane

Pietro54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #80 : Kwiecień 07, 2009, 22:25:31 »

heh wiem widziałem już link:D
em uv miało być aby podciągnąć kolory nie roślin a rybek, myślę że niektóre kolory ryb ładnie by to wyciągnęło...
Kupie tak dla picu 10 takich diodek i najpierw tak na krotko je podłącze zobaczę, porobię fotki pokaże i opisze, jak będzie się sprawdzać zamontuje na stałe
krisu_83
Nowy
*

« Odpowiedz #81 : Kwiecień 08, 2009, 00:01:14 »

Do Przemo600v:  przy kosztach ok 200 zeta mam 22W zamiast standardowych 36W, przy diodach zimnych (6500 - 8000K) jakie zastosowałem woda wydaje się być jeszcze bardziej krystaliczna, barwy roślin jak i zwierzaków wyraźniejsze. Ogólnie jestem zadowolony ze swojej pracy, roślinki rosną, rybki się cieszą, glonów nie widać. Jeśli miałbym wykonywać jeszcze raz podobne oświetlenie, zastanowiłbym się nad wykorzystaniem żarówek led czy też gotowych modułów led, bo nie ukrywam - trochę zabawy jednak było Smiley Mogę śmiało stwierdzić ,że ledowe oświetlenie sprawdza się w akwarium jak najbardziej. Co prawda nie mam w zbiorniku mega wymagających roślin jednak uważam, że z tymi bardziej wymagającymi nie powinno być również problemów Afro. Info dla Pietro54: jeśli zamierzasz łączyć wszystkie diody ze sobą najlepiej żeby były one jednej serii - chodzi o to, żeby wszystkie świeciły się z tą samą intensywnością.
przemo600v
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #82 : Kwiecień 08, 2009, 17:43:10 »

Zaintrygowało mnie zastosowanie UV i wczoraj wieczorem robiłem test bo mam taką małą świetlówkę więc zgasiłem światło i nad otworami do karmiena położyłem lampę. Wielka KICHA !!! Woda wyglądała jak by zamglona a rybek nie było widać wogule (neony i danio). Więc nie trać kolego kasy bo się zawiedziesz  Undecided
Niebieskie wygląda ładnie ale UV się kompletnie nie nadaje

Pietro54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #83 : Kwiecień 09, 2009, 09:17:41 »

Oj to się trochę zawiodłem prawdę mówiąc..
szkoda, a diody i tak już idą pocztą do mnie więc zamówienia nie zmienię, najwyżej sąsiadom po oczach będę świecić lal:D
Pietro54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #84 : Maj 02, 2009, 16:18:06 »

Hej zrobiłem oświetlenie diodowe, jak obiecałem pochwalę się swoimi efektami.
Chyba zacznę od stwierdzenia iż jestem nie zadowolony.
Dałem dwie listwy z diodami na jednej 23 diody na drugiej około 20,
pierwsza listwa wyglądała mniej wiecej tak, diota--3cm przerwy---dioda---3cm---dioda--- w ten sposob wesżło ich około 23...
druga tak: biała---4cm---czerw----4cm----biała----4cm----czer itd...  docelowo miało być ich więcej ale jak zobaczyłem że ta ,,połowa diód" nie wystarcza, można powiedzieć że mogło by to być oświetlenie nocne, po prostu więcej nie montowałem....
zasilałem je wszystkie równolegle nap. 3,3V nieco ponad standardowym
Nie wiem co mogło się nie udać, może diody omylnie facet dał mi słabsze?
http://allegro.pl/item614703074_70_000_mcd_biale_diody_led_100_szt_po_64_50_zl.html miały być takie...
Postaram się dowiedzieć czy nie dostałem za słabych diód...
chyba że wy ustawialiście znacznie więcej i gęściej swoje diody??
elradziu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #85 : Maj 09, 2009, 21:26:20 »

Nie wiem czy temat jeszcze aktualny ale kiedyś robiłem coś takiego rurka około 10 cm (przeźroczysty wężyk) tak ze napełniłem ten wężyk wodą i z obu stron zatykałem diodami led 5mm (wtedy róznymi kolorami niebiski zielony...) a efekt był taki że sprawiało to wrażenie jak by to rurka była źrudłem światła (diodą) dawało mi to w pokoju nieźle po oczach Cheesy całe biurko ładnie oświetlone :p. Więc myślę tak zeby kupić diodę ale kilku watową zasilić ją niskim napięciem zasilić np takie 4 i w rogach akwa zanużć i skierowąć tak ku środkowi. Czy nie dało by to efektu zadanego. a Jednocześnie rozwiązało by problem wielu diod. bo było by ich tylko kilka lekko zanózonych pod tafle wody. Pozdrawiam.
Pietro54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #86 : Maj 10, 2009, 19:37:40 »

Nie wiem jak Ty to robiłeś z wodą... woda bardzo słabo rozprasza światło a tu o to chodzi, kiedyś też to robiłem i z wodą ni jak to wychodziło, żel do włosów czy olej już znacznie lepiej
przemo600v
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #87 : Czerwiec 03, 2009, 07:08:07 »

Zawsze sie trafi jakiś pomysłowy Dobromir ze swoimi pomysłami racjonalizatorskimi.
Człowieku !!
Użycie diod ma na celu ukierunkowanie strumienia światła tylko do zbiornika a Ty chcesz je rozpraszać i świecić na pokrywę.
Pomyśl czasem zanim coś napiszesz albo chociaż przeczytaj wątek  Wściekły

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #88 : Czerwiec 14, 2009, 21:06:47 »

Ze strony PKMD http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=4440&start=315

Fotka mi nie za bardzo wyszła ale tak na szybko
24 led
Na pierwszej fotce od prawej do połowy akwarium 1 cm pisti na tafli wody

Po przycięciu roślin i czas start zobaczymy co z tego będzie 10.06.2009

A tak od kuchni :

Sterowanie skalar + regulacja czasu wschodu zachodu słońca na zasilaniu.

Belka
!

Szyny prowadzące z profilu alu C

Belki z ledami

I w akcji

slyman78
Nowy
*

« Odpowiedz #89 : Lipiec 09, 2009, 11:07:59 »

witam wszystkich
ostatnio przymierzam się do nowego zbiornika 160-200l, tylko jak na razie wstrzymuje mnie strach przed wzrostem rachunków za prąd  Grin
czytałem z zainteresowaniem ten watek o wykożystaniu LED ale mam mieszane uczucia...jedni twierdzą, że będzie ok inni, że nie
i wróciłem do punktu wyjścia
ale znalazłem coś takiego na necie:
http://www.ledlampy.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=157&Itemid=149
i tu moje pytanie do ludzi którzy mają pojęcie o tym temacie:
czy takie świetlówki mogą być z powodzeniem stosowane w takim litrażu?
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 17
  Drukuj  

Skocz do: