Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « LEDy jako energooszczędna alternatywa dla tradycyjnego oświetlenia
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 17
  Drukuj  
Autor Wątek: LEDy jako energooszczędna alternatywa dla tradycyjnego oświetlenia  (Przeczytany 171975 razy)
przemo600v
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #105 : Wrzesień 24, 2009, 13:31:13 »

Zerknij na 3 stronce tego tematu , wstawiłem tam panele Led Grow i jak na pewno sam zauważysz są one raczej fioletowe niż niebieskie a nawet z przewagą czerwonego i rośliny na tym rosną bardzo dobrze.
Nie neguje świecenia tylko niebieskim widmem jak już jest na pewno w niczym nie zaszkodzi ale gdyby ktoś miał zamiar wykonać taki panel to powinien wziąć to pod uwagę  Wink

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #106 : Październik 07, 2009, 09:50:29 »

Zerknij na 3 stronce tego tematu , wstawiłem tam panele Led Grow i jak na pewno sam zauważysz są one raczej fioletowe niż niebieskie a nawet z przewagą czerwonego i rośliny na tym rosną bardzo dobrze.
Nie neguje świecenia tylko niebieskim widmem jak już jest na pewno w niczym nie zaszkodzi ale gdyby ktoś miał zamiar wykonać taki panel to powinien wziąć to pod uwagę  Wink

Przemo panele LED GROW są do uprawy roślin lądowych. Światło które przechodzi przez lustro wody zmienia swoje fale i zarazem zmienia swoje parametry.
Aby diody led dobrze nam się sprawowały należy zabawić się w mixa LED.
Dioda o barwie 5500 k ma już dość dużo widma niebieskiego o fali około 465-470 niby wszystko ok ale wciąż te widmo jest za wysokie a zarazem za małe. Mowa tu o stosunku PAR.
Powinno wykonać się następujące czynności. Kupić diody 5000 k i do tych diod dokupić diody niebieskie o nazwie blue royal o fali 420 do 460 nm  max. Jeśli zakładasz 20 diod białych kolor neutral do nich musisz włożyć 1/3 diod niebieskich. Wtedy uzyskasz korzystny stosunek PAR.
Niestety o ile pasmo wzrostu fala niebieskie i dla oka 5000 k już w jakiś sposób mamy załatwione to o tyle problemem okaże się może faza kwitnienia. Czyli brak w widmie pasma czerwonego. W tym celu dokładamy do naszej kombinacji diody czerwone o fali 660 nm. I tu pojawia się problem bo takie diody ciężko dostać ale są osiągalne.Najczęściej spotykane diody czerwone to zakres 625 do 640 nm tak zwana barwa red orange.
Ale jak już ktoś zdobędzie takie diody to wtedy należy sobie przeliczyć kombinację diod.

Zakładając że montujesz 20 diod na całe akwarium dokonujesz kombinacji diod
5000 k + 460 nm + 660 nm
14diod + 4 diody + 2 diody = 20
Jeszce kwestia rozmieszczenia diod w panelu

I najważniejsze diody białe ,niebieskie,czerwone muszą być tej samej mocy z tymi samymi kątami świecenia. Diod białych nie wolno łączyć z diodami niebieskimi a niebieski z czerwonymi. Muszą być 3 różne gałęzie zasilania ze względu iż dioda białą niebieska czy czerwona pracują na inny V.

Jeśli  wykonamy taki panel nic nie stoi na przeszkodzie aby to oświetlenie dzienne było stosowane jako nocne wystarczy podłączyć prosty sterownik ograniczający napięcie w okresie od do

A co to nam da ?
Uzyskasz w prosty sposób widmo światła w zakresie 5000 do 7000 k czyli coś dla oka i coś dla wzrostu roślin.
Sprawisz że rośliny będą miały ładna barwę a spectrum światłą nie będzie już okrojone w zakresie jednej fali ale otrzymasz spectrum fal  w zakresie od od
Tutaj więcej info a zarazem i rozwiązań technicznych http://pkmd.pl/pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=4440&start=480

« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2009, 11:01:30 wysłane przez ala » Zapisane

gkr
Nowy
*

« Odpowiedz #107 : Październik 11, 2009, 09:08:02 »

witam,

a może coś takiego zastosować http://www.wojnarowscy.com.pl/index.php?inc=3&idn=2131248354081222 w odpowiedniej ilości i kolorze ?

Dzięki zastosowaniu szczelnej obudowy, żarówka LED w oprawie PAR 56 świetnie nadaje się do podświetlenia zbiorników wodnych takich jak baseny, fontanny itd.  Grin
Martinez75
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #108 : Grudzień 22, 2009, 10:35:30 »

Witam!
Chciałbym zrobić do akwarium pokrywę, w której oświetlenie oparte byłoby na diodach power led, mniej więcej chodzi mi o coś takiego : http://www.allegro.pl/item853698160_diodowa_zarowka_power_led_mr16_12v_240lm.html
w związku z tym mam pytanie : jak przeliczyć moc tych "żarówek" aby uzyskać odpowiedni współczynnik watów na litr wody ? Dodam jeszcze że będzie to akwarium 63 l netto o wymiarach 60x30x35 cm. Z góry dziękuję za wszelką pomoc  Smiley . I jeszcze jedno : czy lepsze byłyby żarówki o kącie padania światła 60 stopni czy 120 stopni ?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2009, 10:37:32 wysłane przez Martinez75 » Zapisane
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #109 : Grudzień 22, 2009, 12:11:28 »

http://led.linear1.org/lumen.wiz Tutaj mozna sobie przeliczyc kandele na lumeny. 1w swietlówki to podobno jakies 105lumenów.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
andrzej412
Nowy
*

« Odpowiedz #110 : Grudzień 22, 2009, 18:45:23 »

witam zainteresowało mnie tutaj szczególnie użycie diód 5mm na innym forum jak się o nie pytałem to stanowczo je odradzali. Jednak zamierzam postawic zbiornik 300 L co by dawało 731 diód w odstępie co 3 cm a koszt to około 500 zł no cóż nie jest tanio , ale nasuneło mi się kolejne pytanie czy światło aby na pewno nie będzie za słabe przy dnie?? I tu jeszcze znalazłem cos takiego http://allegro.pl/item853478987_zarowka_diodowa_48_led_gu_10_biala_zimna_gu10.html. Jeśli parametry na stronie parametry są prawdziwe to taka "żarówka" powinna byc dobra. Zakładając że te zarówki będą dobre to będe musial użyc około 18 i koszt sie zmniejszy do około 360 zł, ta cena jakoś bardziej do mnie przemawia. Które rozwiązanie byście mi polecili? Bo też widziałem ze ktoś stosuje takie żaróweczki do oswietlenia akwarium. Pozdrawiam
DeKeR
Nowy
*

« Odpowiedz #111 : Grudzień 23, 2009, 00:02:41 »

Witam ja u siebie mialem w baniaku 1x18w(akwarium dl80xwys40xsze30) swietlowke i zamienilem na pokrywe z prawie 200 diodami, i jednak po kilku miesiacach doszedlem do wniosku ze swietlowka zwykla lepiej swieci. Bawilem sie jeszcze taka opcja zeby zastosowac zarowki gu10 20led i mam taka wlasnie pod reka, to powiem wam ze oswietlam nia 5l kotnik i to malo wg mnie. Teraz doszedlem do wniosku ze wszystkie diody wymontuje, wsadze je w listwy od kabli(korytka) i dodam do standardowej pokrywy, albo poprostu zrobie pokrywe z PCV, dwie t8 i do tego wszystkie diody jakie mam. narazie rozmyslam nad planem dzialania
przemo600v
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #112 : Marzec 04, 2010, 07:34:27 »

Witam
Dawno się nie odzywałem ale postanowiłem zrobić test a potem coś napisać Cheesy
Ponieważ niektórzy piszą że nie da sie hodować mchu pod takim światłem
A więc na zbiornik o wymiarach 26 x 21 x 12 cm około 7 L dałem 3 żarówki ledowe po 21 led po 1 Wat.
Akwa stoi w takim miejscu że prawie nie dociera światło dzienne z zewnątrz czyli można założyć że jedyne światło to ledy.
Świeciłem 8 godzin dziennie a pilnował tego sterownik.

Początek był taki:

A tak to wygląda po prawie 4 miesiącach ( Kryptokoryny tak się rozrosły że musiały się wyprowadzić)

Sami wyciągnijcie wnioski  Smiley

szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #113 : Marzec 05, 2010, 01:59:01 »

Ale w akwa masz 3W na 7L wiec jak najbardziej powinno rosnąć
Trochę lipnie wychodzi z kasą jak policzyć to np dla akwarium z 100l powiedzmy 50 sztuk po 20zł =500zł na oświetlenie trochę dużo nie uważasz

przemo600v
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #114 : Marzec 05, 2010, 09:12:32 »

Słuchaj szakallo ja nie mówię ze rozwiązanie jest tanie w momencie zakładania wręcz przeciwnie.
Chciałem tylko udowodnić wszystkim możliwość hodowania mchów przy takim oświetleniu

BartolomeoPlvsIT
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #115 : Marzec 15, 2010, 18:06:42 »

Witam, ja zacząłem zabawę z "ledami" jakieś 2 miesiące temu, dużo na ten temat czytałem.

Po pewnym czasie nie mogłem się zdecydować zarówno na rodzaj jaki i kolor diod led.

Postanowiłem przetestować taśmę led smd o barwie białej ciepłej o odcinku 1m (60 diod led szerokokątne, świecą rozproszonym światłem, o mocy 4,5 W) oraz

zwykłe diody led 5 mm konkretnie 17 szt. barwy niebieskiej.

Ponieważ post jest o alternatywnym oświetleniu dla roślin skupie się na taśmie smd. Uważam że jest to najlepsze rozwiązanie, kosztowała mnie 35 zł z przesyłką na

alledrogo.pl

Wykorzystuję ją co prawda do oświetlenia porannego i wieczornego w 300L akwarium, ale gdybym miał z 10 metrów tej taśmy to myślę że odpowiadało by to 3

świetlówkom t5 54w a prądu pobierało 3 razy mniej.

Niestety koszt zakupu wyniósł by od 300 - 400 zł, być może trzeba by tej taśmy jeszcze więcej.

Nie testowałem jeszcze modułów led dostępnych na rynku, być może to też dobre rozwiązanie, choć jeszcze droższe.

Zdjęcia samej taśmy:

Poniżej moje 300L akwarium oświetlone tylko 1m taśmy smd.
Na zdjęciu trudno to ująć, ale widać jak światło mieni się na dnie i roślinach przez deszczownię, przy świetlówkach efekt nie możliwy do uzyskania, chyba że unieść je wysoko nad poziom wody.

« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2010, 19:29:38 wysłane przez BartolomeoPlvsIT » Zapisane

Bartek

Akwarium 300L
Dividi
Nowy
*

« Odpowiedz #116 : Kwiecień 07, 2010, 19:02:12 »

Witam
Od ponad roku używam oświetlenia led w akwa morskim 30l.Testowałem już kilka rodzai diod i myślę że najlepsze są power ledy.Na dzień dzisiejszy używam sp nova. A przymierzam się do tych http://www.maritex.com.pl/pl/shop/productInfo/ggid/0/pid/13822/page/1/backurl
Tutaj  wstawiłem zdjęcia jak  prezentuje  się 4 sp nowa zimne i 2 niebieskie każda po 1W(około 90lm)
http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=18&t=7146
Pozdrawiam
Ludi15
Nowy
*

« Odpowiedz #117 : Kwiecień 13, 2010, 21:56:12 »

Witam!
Chciałem założyć ledy, ale miałem wattpliwosci....
Teraz juz wiem, ze jest to super rozwiązanie.
Odbijają "fale" ruch tafli wody na żwir.
Super efekt !
Polecam i pozdrawiam!

Pozdrawiam!

gg 4064065
matisymfonia
Nowy
*

« Odpowiedz #118 : Kwiecień 16, 2010, 11:39:56 »

A co myślicie o tym?

http://eco-light-led.com/store/products/indoor/swietlowki.html

BartolomeoPlvsIT
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #119 : Kwiecień 16, 2010, 18:22:07 »

Wolałbym zrobić to samemu, nie w formie świetlówki, a koszt wyszedłby o wiele niższy..

Bartek

Akwarium 300L
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 17
  Drukuj  

Skocz do: