Pethro
|
|
« Odpowiedz #165 : Grudzień 29, 2010, 19:01:10 » |
|
Przemo ja cały czas na temat tu odpisywałem, pisałem o wymagających roślinach dla których jest potrzebne inne swiatło niz dla cieniolubnych które masz w swoim akwarium. Nawet jakbyś miał tam świetlówkę 9W to by to urosło .. co nie zmienia faktu że dla tych najbardziej swiatłolubnych masz za mało światła.
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #166 : Grudzień 29, 2010, 22:23:52 » |
|
Szczerze powiedziawszy to nie mam pojęcia jak to jest z tym oddawaniem barw nie jestem fachowcem żeby to oceniać ale uważam że najlepiej wyglądają roślinki przy ciepłych barwach. poniżej link mojej 30-stki po 3 miesiącach od startu na ciepłych ledach smd. Sprawdziłem w necie współczynnik Ra dla diód LED wynosi około 80 więc nie jest taki zły.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #169 : Styczeń 12, 2011, 21:34:51 » |
|
Dla porównania świetlówka Osram 865 21W HE w t5 ma 2000 lm Cena w Castoramie 15 zł
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2011, 23:07:06 wysłane przez baniakmaniak »
|
|
|
|
|
szakallo
Bywalec
Bo rybka lubi pływać.
|
|
« Odpowiedz #170 : Styczeń 13, 2011, 09:53:46 » |
|
tylko pamiętaj że świetlówka świeci w 360 stopniach a takie diody z ok 120 czyli dają ok 3 razy więcej światła skupionego Stosując odblaśniki odzyskasz część światła ze świetlówki ale nie dobijesz do tego co ma dioda Chyba że się mylę
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #171 : Styczeń 13, 2011, 10:19:13 » |
|
Raczej się nie mylisz. Co do kątów odbicia to mam inne zdanie 3 krotnej różnicy napewno nie ma. Mi chodziło bardziej o różnice w kasie bo światła może być mniej ale dochodzi też sprawa temperatury barwowej lumen lumenowi nie równy. Jak to pethro zauważył lepiej skupić się na power-kach choć do tanich nie należą.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2011, 10:21:58 wysłane przez baniakmaniak »
|
|
|
|
|
szakallo
Bywalec
Bo rybka lubi pływać.
|
|
« Odpowiedz #172 : Styczeń 13, 2011, 11:05:44 » |
|
Masz rację że power led to power ale o co innego mi chodziło Że koleś fajnie wymyślił z tymi lampami w obudowie po halogenie wszystko schowane a nie jakieś listwy z diodami tudzież jakiś transformatorek itp. o to mi chodziło Sam jak będę modził lampe to chyba w ten sposób zrobię lub jakiś w miarę płaski panel tylko ciężko wykończyć tak by wyglądało to profesjonalnie
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #173 : Styczeń 13, 2011, 12:42:49 » |
|
Można by taką lampę zatosować ale w krótszym baniaku niż 1 m (słaby kąt świecenia) i nie wyższym niż 40 cm myśle, że do max 112l mogła by być taka lampa.
|
|
|
|
|
|
|
szakallo
Bywalec
Bo rybka lubi pływać.
|
|
« Odpowiedz #174 : Styczeń 14, 2011, 09:46:27 » |
|
Ale nie mówię do jakiego baniaka tylko chodziło mi o obudowę wiem że pojedyńcza to tak do 60-80cm max Macie pomysł w co można schować niedrogiego diody żeby ładnie wyglądały nad otwartym akwarium? lampa lub coś z tej serii
|
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
|
« Odpowiedz #175 : Styczeń 14, 2011, 12:27:21 » |
|
Mam w planach zbiornik 200-300l, ale chcę żeby był maksymalnie bezobsługowy i zrezygnuję prawdopodobnie z wszystkiego co szybkorosnące. W związku z tym rozważam opcję oświetlenia LED. Co byście polecili do takiego zbiornika, opartego na mchach, wątrobowcach, może anubiasach, microzoriach, wszystkim co nie będzie miało dużych wymagań świetlnych i nie będzie rosło zbyt szybko.
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #176 : Styczeń 14, 2011, 20:45:32 » |
|
Shogun4 byłeś może niedawno w Praktikerze w Kielcach są tam węże led w różnych kolorach cena za metr 25-31 złotych (niestety sprzedawane po dwa metry bo takie są kawałki które można odciąc) zależy od koloru. Ja kupiłem sobie niebieski i mam podświetlanie nocne. Taki wąż jest praktyczny bo zamknięte w nim diody nie narażone są na wilgoc jedynie można przykleic końcówkę na sylikon, która jest nakładana na wcisk.
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #177 : Styczeń 14, 2011, 22:53:28 » |
|
baniakmaniak dodają transformator do tych pasków? tak sie składa ze szukam do obecnego akwarium jakiegos niebieskiego podswietlenia ale ma to być dodatkowe doswietlenie oprócz świetlówek. Jak się one spisują ? dają radę czy lepiej jednak szukać power ledów?
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #178 : Styczeń 14, 2011, 23:05:16 » |
|
Transformator kupuje się osobno 25 zł, są jeszcze też uchwyty 10 szt i zatyczka na końcówkę całośc za 6 zł. To nie są paski tylko wąż elastyczny przeźroczysty około 10mm grubości w którym znajdują się diody ustawione w jednym kierunku, mam tego 2m x 72 diody=5wat na 120 cm zbiornik więc jest dośc ciekawie. Zrobię niedługo aktualkę to dam fotkę to sam będziesz mógł ocenic. Myśle, że do baniaka 200-300l przy mało wymagających w światło roślinach wystarczyło by 6-8 metrów białego takiego węza od 15-20 wat. Pytałem się ile może pociągnąc taki transformatorek a facet ze sklepu powiedział, że jego 24 metry świecą na takim jednym pokazując mi go podłączonego do całej szpulki którą odpalił.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2011, 23:24:28 wysłane przez baniakmaniak »
|
|
|
|
|
wisnia0384
Nowy
|
|
« Odpowiedz #179 : Styczeń 26, 2011, 17:41:33 » |
|
Witam. Kombinowałem, żeby doświetlić swoje akwarium w rogach. Szukałem żarówki energooszczędnej o barwie 6500K ale nie znalazłem. Zaszedłem do hurtowni elektryczne i koleś mi pokazał taśmę z diodami koloru białego o barwie światła 6000K. Jestem ciekaw czy metr tej taśmy jest w stanie doświetli jeden bok akwarium(starczy na trzy razy z jednej strony) Ciekaw jestem waszej opinii. W sklepie akwarystycznym się pytałem, to gość mi powiedział, że to lipa bo liczy się widmo a nie barwa. Policzyłem diody. Jest ich 62 szt. Czyli 3 paski po 30 sztuk trzeba liczyć. Wąkrotka przy nich się utrzyma???
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2011, 18:00:50 wysłane przez wisnia0384 »
|
|
|
|
|
|