Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Zakładam akwa i prosze o rady i podpowiedzi.
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Zakładam akwa i prosze o rady i podpowiedzi.  (Przeczytany 4914 razy)
krzysiek1986d
Nowy
*

« : Styczeń 07, 2009, 12:24:24 »

Witam

Właśnie jestem na etapie zakładania mojego pierwszego akwarium małe (25l) nasypałem już żwirek nalałem wody i założyłem grzałkę. I teraz mam kilka pytań do doświadczonych akwarystów.
A mianowicie:
- kupiłem filtr (taki mały z reg. przepływu wody) z deszczownią i zastanawiam się czy on bedzie tylko filtrował czy tez napowietrzał wodę i czy można zdjąć tą deszczownie?
- mam grzałkę z termostatem i postanowiłem dziś na noc wyłączyć filtr i przez noc tem. w akwarium spadła z 27 do 25 stopni czy to jest normalne?
- czy w akwarium obowiązkowo muszą sie znaleźć większe kamienie i kawałek korzenia ( bo tak mi kolega mówił) ?
- planuje w nim hodować 2 gupiki, 2 małe molinezje, glonka i może jeszcze danio szmaragdowe, co o tym myślicie ?
- jakie roślinki zasadzić do takiego małego akwa?

Proszę o jakieś rady i z góry dziękuje.
Sory jeżeli coś źle napisałem w moim poście ale jestem początkującym.

PS  w przyszłośći planuje zmienić akwa na większe !!!!

Pozdrawiam
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 07, 2009, 12:28:41 »

Jeśli wypływająca z filtra woda będzie poruszać delikatnie taflą wody, to będzie też wodę napowietrzać.
W akwarium obowiązkowo musi znaleźć się jakieś podłoże - najtaniej żwirek kwarcowy o granulacji 2-3mm. Korzeń nie jest obowiązkowy aczkolwiek dodaje zbiornikowi uroku i naturalności.
Z przykrością muszę stwierdzić, że w swoim zbiorniku nie będziesz mógł trzymać ryb które wymieniłeś - akwarium jest zbyt małe.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2009, 12:41:05 wysłane przez andrzej72 » Zapisane

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 07, 2009, 12:37:45 »

gupiki moga być ale więcej tak z 5 szt. i to najlepeij same samce zamiast gupików może być samiec bojownika
do tego można dodać krewetki
zły dział

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 07, 2009, 12:50:54 »

- kupiłem filtr (taki mały z reg. przepływu wody) z deszczownią i zastanawiam się czy on bedzie tylko filtrował czy tez napowietrzał wodę i czy można zdjąć tą deszczownie?  

Będzie filtrował jeżeli będzie włączony, jeżeli strumień z deszczowni będzie poruszał powierzchnię to też napowietrzał, jeżeli ma specjalną końcówkę to też i wtedy możesz się pozbyć deszczowni (btw. dlaczego chcesz ją zdjąć?)

- mam grzałkę z termostatem i postanowiłem dziś na noc wyłączyć filtr i przez noc tem. w akwarium spadła z 27 do 25 stopni czy to jest normalne?

Nie rozumiem dlaczego wyłączasz filtr - ma od działać cały czas! Może termostat masz źle ustawiony? w dzień nasz ciepło od żarówek a w nocy włącza sie dopiero przy 25'.

- czy w akwarium obowiązkowo muszą sie znaleźć większe kamienie i kawałek korzenia ( bo tak mi kolega mówił) ?

Nie, aczkolwiek ryby mogą czasem wymagać pewnych form dekoracji

- planuje w nim hodować 2 gupiki, 2 małe molinezje, glonka i może jeszcze danio szmaragdowe, co o tym myślicie ?

Nie ma czegoś takiegoś jak 'małe' rybki (molinezje), każda ryba urośnie, co zrobisz za półroku? wyrzucić za duże rybki? 'Glonek', jeżeli myślisz o zbrojnikach odpada, zachęcam do poczytania o obsadach - na tym litrażu według mnie można zrobić bardzo fajnie akwa dla bojowników (haremu).

- jakie roślinki zasadzić do takiego małego akwa?

Według mnie każdą, byle byś miał wystarczające podłoże (na grubość)... oczywiście szybciej rosnące rośliny lub te większe będą wymagały więcej pielęgnacji i lub mogą być za duże do aqwa...
krzysiek1986d
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 07, 2009, 13:27:58 »

Chce zdjąć deszczownie ponieważ słychać jak chlapie i trochę mi to przeszkadza, ciekawe czy można dokupić taka końcówkę do tego filtra . Aha i ile sztuk bojowników musi mieć ten harem ile samic??
Peterpl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 07, 2009, 13:32:03 »

Chce zdjąć deszczownie ponieważ słychać jak chlapie i trochę mi to przeszkadza, ciekawe czy można dokupić taka końcówkę do tego filtra . Aha i ile sztuk bojowników musi mieć ten harem ile samic??

Umieść deszczownice pod wodą tak aby poruszała taflą wody i po problemie.

Akwarium 112L w budowie Wink

25L krewetkarium
- ok. 13 fire red
- 4 red nose
- 2 orange
- 4 crystal red
- otoski

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18202.msg165541#msg165541
Woodcrafts
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 07, 2009, 13:45:15 »

Witaj

Zamiast zdejmowac deszczonika wez poprostu zamontuj go min ponizej tafli wody!!  Cheesy:D
Sprowadzi sie ta operacja tylko do tego ze bedziesz musial przesunac na przyssawkach a nie bediesz musial sie bawic w pana hydraulika:P
Może sie tak np zdarzyc ze masz niestandartowa jakas chińska rurke i za nim znajdziesz i dokupisz taki rozmiar i taka koncowke jaka chcesz to mozesz stracic cala przyjemosc z tego cudownego hobby
Ja bym zostawil deszczownik bo jak pokombinujesz z ustawieniem wylotow tuz pod powieszchia wody to bedziesz miec all in 1:D tzn nie bedziesz miec duzego pradu wody walatujecej bo w deszczownikach wylot jest z kilku otworow(czyli roslinki ci sie beda trzymaly:D i nie bedzie tak jak w blenderze jak podkrecisz przeplyw wody), no i najwazniejsze - CISZE:D

Pozdro
krzysiek1986d
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 07, 2009, 14:02:31 »

Dzięki kolego.
Czekam na dalsze porady.
Woodcrafts
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 08, 2009, 00:43:37 »

Nie ma sprawy krzysiek

Pamientaj!! jestes poczatkujacy i zanim cokolwiek zrobisz poczytaj troche najlepiej na forum takim jak to zanim cokolwiek zrobisz!! Jak NP wylaczenie grzalik na noc:P co jak co ale akurat w nocy to temp w pomieszczeniu spada a co za tym idzie i w akwa jak nie ma grzaly. Powiem ci że rybki nie lubia zmian i mozesz miec smutne chwile kedys przez takie eksperymenty:P

Pozdro
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 08, 2009, 10:14:54 »

Bojownik - jeden - samiec i żadnych innych ryb, co najwyżej krewetki.
Nie próbuj dokupić samic - w tak malutkim akwarium będzie rzeź.

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Di_Stefano
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Styczeń 08, 2009, 10:40:49 »

Co do lekkiego spadku temperatury w nocy to ryby to tolerują, gdyż w ich środowisku naturalnym również w nocy temperatura wody spada o kilka stopni.

Pozdrawiam!
krzysiek1986d
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Styczeń 08, 2009, 12:34:57 »

Dzięki koledzy napewno posłucham waszych rad.
krzysiek1986d
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Styczeń 08, 2009, 12:38:59 »

Aha i zapomiałem dodać ze po przeczytaniu kilku wątków na forum mam juz obsade do swojego akwa i będą to : 2 gupiki (parka) oraz jak uda mi sie gdzieś kupić to kilka microrosbory galaxy (gdzieś 4 szt., są wspaniałe ) i na dno może krewetki nie wiem jeszcze ile?
Teraz planuje jeszcze zakup roślinek, może ktoś doradzi jakich ??
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Styczeń 08, 2009, 12:45:59 »

Przy właczonym filtrze w akwarium jest ruch wody, w okolice grzałki przypływa chłodniejsza woda, na którą reaguje termostat grzałki, potem podgrzana woda odpływa, przyplywa znowu chłodniejsza i tak dalej. Jeśli filtr jest wyłaczony, ruch wody jest minimalny, a termostat przeciez nie czuje temperatury w całym akwarium tylko w najbliższym otoczeniu grzałki, więc jak sie woda koło grzałki nagrzeje do zadanej temperatury, to grzałka sie wyłącza do czasu aż ta woda wystygnie.
Tak jak było wyżej napisane, nie wyłączaj filtra, i to nie tylko ze względu na grzałkę i temperature, ale przede wszystkim ze względu na prawidłowy przebieg procesu dojrzewania akwarium, bo to w filtrze własnie rozwijają się pożyteczne bakterie. Ale do zycia potrzebują tlenu, a kiedy filtr jest wyłaczony, one tego tlenu nie dostają.

Jakie masz oświetlenie? Bo od tego zależy dobór roślin

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
krzysiek1986d
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Styczeń 08, 2009, 12:54:08 »

Narazie mam zwykłą żarówkę 40 taką halogenową ale planuje zmienić na oświetlenie led co najmiej 15 białych mocno świecących diód.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: