- kupiłem filtr (taki mały z reg. przepływu wody) z deszczownią i zastanawiam się czy on bedzie tylko filtrował czy tez napowietrzał wodę i czy można zdjąć tą deszczownie?
Będzie filtrował jeżeli będzie włączony, jeżeli strumień z deszczowni będzie poruszał powierzchnię to też napowietrzał, jeżeli ma specjalną końcówkę to też i wtedy możesz się pozbyć deszczowni (btw. dlaczego chcesz ją zdjąć?)
- mam grzałkę z termostatem i postanowiłem dziś na noc wyłączyć filtr i przez noc tem. w akwarium spadła z 27 do 25 stopni czy to jest normalne?
Nie rozumiem dlaczego wyłączasz filtr - ma od działać cały czas! Może termostat masz źle ustawiony? w dzień nasz ciepło od żarówek a w nocy włącza sie dopiero przy 25'.
- czy w akwarium obowiązkowo muszą sie znaleźć większe kamienie i kawałek korzenia ( bo tak mi kolega mówił) ?
Nie, aczkolwiek ryby mogą czasem wymagać pewnych form dekoracji
- planuje w nim hodować 2 gupiki, 2 małe molinezje, glonka i może jeszcze danio szmaragdowe, co o tym myślicie ?
Nie ma czegoś takiegoś jak 'małe' rybki (molinezje), każda ryba urośnie, co zrobisz za półroku? wyrzucić za duże rybki? 'Glonek', jeżeli myślisz o zbrojnikach odpada, zachęcam do poczytania o obsadach - na tym litrażu według mnie można zrobić bardzo fajnie akwa dla bojowników (haremu).
- jakie roślinki zasadzić do takiego małego akwa?
Według mnie każdą, byle byś miał wystarczające podłoże (na grubość)... oczywiście szybciej rosnące rośliny lub te większe będą wymagały więcej pielęgnacji i lub mogą być za duże do aqwa...