Jędrula
Zainteresowany
|
|
« : Styczeń 07, 2009, 13:42:37 » |
|
Witam! Chciałbym zaprezentować Wam mój skromny baniaczek. 54 litry, założone 1 września 2008, dążę do tego by zrobić akwarium biotopu amazońskiego. Stan na 06.01.09:Stan na 23.01.09:Nocą: Akwarium profilowane 54 l:fauna:- Gymnocorymbus ternetzi - żałobniczka, tetra czarna x 5 - Paracheirodon innesi - neon innesa x 10 - Corydoras aeneus - kirysek spiżowy x 5 - Corydoras paleatus - kirysek pstry x 2 - Ancistrus sp. - zbrojnik niebieski x 2 + 1 albinos - Neocaridina denticulata - krewetka fire red x 3 w planach Apistogramma borelli lub Apistogramma agassizii - 1 harem flora:- Echinodorus ocelot green - żabienica ocelotowata zielona x 1 - Echinodorus maior - żabienica wielka x 1 - Cabomba caroliniana - kilka gałązek - Ceratopteris thalictroides - paprotnica sumatrzańska x 1 - Sagittaria sp. - strzałka x 1 - Vallisneria spiralis - nurzaniec śrubowy x 5 - Vesicularia dubyana - mech jawajski Sprzęt:Filtracja: HAGEN AquaClear 20 + HAILEA HL-BT400 Grzałka: HAILEA 50W Oświetlenie - 30W: HAGEN FLORA-GLO 15W + Zwykła (jak na rzie - w planach HAGEN AQUA-GLO) 15W NawożenieCO 2 z bimbrowni, kulki gliniane JBL pod korzeń, SERA FLORENA. Parametry wodypH - ok. 7 gH - < 15 kH - 5 NO 2 - 0 Czekam na Wasze sugestie i pomysły Pozdrawiam.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2009, 04:04:18 wysłane przez Jędrula »
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #1 : Styczeń 07, 2009, 14:08:26 » |
|
Ładnie jest, ale wygląda trochę jak reklama firm produkujących osprzęt.
|
|
|
|
|
|
|
ivan23
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #2 : Styczeń 07, 2009, 14:22:50 » |
|
Ładny, schludny akwenik, tylko tak jak Muchomorek napisał, sprzęt mógłby być zamaskowany.
I jeszcze jedno, zbrojniki nie powinny żyć w tak małym zbiorniku.
|
|
|
|
122, 63, 15, 36, 24, 24, 22 microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
|
|
|
ryba243
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Styczeń 07, 2009, 14:25:30 » |
|
tak jak wyżej piszą sprzęt schowaj no i obsada zła ale ogólnie mi się podoba
|
|
|
|
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #4 : Styczeń 07, 2009, 17:29:28 » |
|
A jakie tutaj jest podloże? Bo wygląda nieźle, i masz przy nich kiryski
|
|
|
|
|
|
|
Jędrula
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #5 : Styczeń 07, 2009, 18:13:46 » |
|
Spokojnie. Sprzęcik się zamaskuje - z czasem coś podrośnie albo coś dosadzę. @ ivan23: Wiem o tym. Nie zamierzam trzymać odrośniętych glonojadów bo są bezużyteczne. Zamierzam je później wymienić na młode osobniki. @ ryba243: Obsada jest zła Twoim zdaniem? Dlaczego? Platynki jak napisałem wyjeżdżają (może nawet jutro), dokupie neonów, gupiki tez wypad jak podrosną, kirysków chyba będzie mniej. A jak uda mi się dorwac to dorzucę jeden harem apistogramma borelli, a przynajmniej agassizzi @ MichcioRoslina: Wierzchnia warstwa to krzem powlekany, spodnia warstwa to zaś zmieszany drobny piasek kwarcowy z kwarcem o granulacji ok 2 mm. Krzem miejscami jest ostry ale kiryskom nic nie jest
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2009, 19:49:05 wysłane przez Jędrula »
|
|
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #6 : Styczeń 07, 2009, 18:54:28 » |
|
Krzem powlekany.. gdzie takie coś kupić?
|
|
|
|
|
|
|
Jędrula
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #7 : Styczeń 07, 2009, 19:47:15 » |
|
Pytaj w sklepach zoologicznych. Fajnie tez wygląda podłoże lawowe.
|
|
|
|
|
|
|
karol13
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #8 : Styczeń 07, 2009, 19:50:32 » |
|
Ciekawe akwa tylko ten osprzęt psuje efekt. Czekam na zamaskowanie :D:D
|
|
|
|
|
|
|
Mutari28
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #9 : Styczeń 07, 2009, 19:52:08 » |
|
Akwarium nawet fajne. Dosać więcej roślin i będzie jeszcze lepiej.
|
|
|
|
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #10 : Styczeń 07, 2009, 21:18:15 » |
|
Ile takie cuś kosztuje ? Bo w necie nic nie mogę o tym znaleść ;/ pytam się bo muszę zmienić podloze na ciemne, a bazaltu nie mogę mieć bo mam kiryski ;/ akwa mi się bbaaardzo podoba.. nie jest jakoś specjalnie zarośniętę ale ladnie wygląda
|
|
|
|
|
|
|
Jędrula
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #11 : Styczeń 07, 2009, 21:41:23 » |
|
Ja dałem 7,90 za paczkę, a kupiłem 2. Może znalazłbym taniej w jakimś normalnym sklepie (te w centrach handlowych do najtańszych nie należą) ale nie miałem czasu szukać. Ale tak ogólnie to powiem Ci że wszędzie o kirysach jest napisane że podłoże POWINNO być o kształtach zaokrąglonych a nie MUSI Ja zaryzykowałem i wszystkie moje kopacze mają wąsiki całe. Może tak na prawdę chodzi o wagę i granulację podłoża? No bo jeśli kirys nie ma problemu z podniesieniem go, to nie wkłada w to większego wysiłku więc ryzyko obrażeń maleje
|
|
|
|
|
|
|
pkas
Nowy
|
|
« Odpowiedz #12 : Styczeń 07, 2009, 22:00:21 » |
|
Całkiem ładne akwarium, ma fajny klimat (kokosy + podłoże). Podobnie jak poprzednicy, sugerowałbym tylko ukrycie sprzętu jakąś większą rośliną.. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Jędrula
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #13 : Styczeń 07, 2009, 22:31:09 » |
|
Całkiem ładne akwarium, ma fajny klimat (kokosy + podłoże).
No ale właśnie po przejrzeniu zdjęć niektórych zbiorników zastanawiam się czy nie wkomponować w to gałęzatki. Może właśnie na owe kokosy?
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #14 : Styczeń 08, 2009, 07:09:07 » |
|
Oswietlenie masz bardzo slabiusie i tak naprawde to na fotce raczej sie domyslamy co jest, nie widac kondycji roslin. Moze wiec przynajmniej do fotki doswietlisz, nie mowiac juz o tym ze nie rokuje dlugiego zycia roslin przy takich ciemnosciach. Bardziej chodziło mi o aranżacje zakładając ten wątekTylko ze przy tym swietle prawie wcale nie jest widoczna
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2009, 17:27:29 wysłane przez gina2006 »
|
|
|
|
|
|