Witam
Poniżej zamieszczam opis mojego zbiornika. Oczywiście będę wdzięczny za opinię i konstruktywną krytykę
Akwarium- wymiary: 80 x 40 x 35
- pojemność: 112 l
- typ: profilowane
Podłoże- AquaSubstrate II+ brązowe (2 x opak. 4,7 kg)
Wyposażenie- filtr: TETRAtec EX-600
- oświetlenie: 3 x 20 W (około 0,55 W/l) --> standardowa pokrywa 2 x 18 W z podłączonym dodatkowym statecznikiem; świetlówki: 1 x Flora-Glo (przód) + 1 x Life-Glo (środek) + 1 x Aqua-Glo (tył); pokrywa od wewnątrz w całości oklejona taśmą odblaskową; czas naświetlania: 12 godz./dzinnie
- grzałka: TETRAtec HT75 (w chwili obecnej nie używam, bo pokrywa w zupełności wystarcza
)
- napowietrzacz: JBL ProSilent S-100 (
obecnie nie używany)
- bimbrownia: Ferplast CO2 energy classic
Parametry wody- temp.: 26-28
oC
- NO3: 20 mg/l
- NO2: 0 mg/l
- GH: 10-12
od
- KH: 4-5
od
- pH: 6,5
Podmiana wody - 1 raz w tygodniu 20%
Nawóz: CO2 + PG Micro + PG Macro + PG Ferro
Dodatki- korzeń x 2
-
kokos Fauna- Neon Innesa - x 14
- Razbora klinowa - x 7
- Pielęgniczka kakadu - x 3 (2 + 1)
- Kirysek spiżowy - x 4
- Kirysek panda - x 1
- Otosek - x 3
Flora- Eleocharis acicularis
- Echinodorus latifolius
- Echinodorus parviflorus
- Echinodorus "Rubin"
- Echinodorus "Red Flame"
-
Egeria densa-
Cryptocoryne species brown- Cryptocoryne species green
- Cryptocoryne balansae
-
Sagittaria platyphylla- Microsorium pteropus
- Anubias barteri
- Rotala macrandra
- Vesicularia dubyana
-
Pistia stratiotes- Alternanthera cardinalis
- Heteranthera zosterifolia
-
Rotala wallichii- Cabomba caroliniana
- Cladophora aegagropila
- Vallisneria gigantea
- Hygrophila corymbosa
- Nymphaea lotus
Pokarm- podstawowy: Sera Vipan + Tetra Wafer Mix
- jako urozmaicenie: mrożonki - wodzień, ochotka, oczlik
Akwarium zalane 12-10-2008, zarybione 27-10-2008.
Galeria1. 12-10-2008
2. 27-10-2008
3. 04-01-2009
4. 25-01-2009
5.
19-04-2009Generalnie, jest to moje pierwsze akwarium, urządzone w całości przeze mnie. Mam świadomość niektórych mankamentów (szczególnie jeżeli chodzi o dobór i rozmieszczenie roślin) - cały czas nad tym pracuję
Oczywiście liczę na wsparcie ze strony Szanownych Forumowiczów
Jak widać na załączonych wyżej linkach, wyjąłem tło strukturalne i w chwili obecnej zastąpiłem je fototapetą. Powody były dwa - przede wszystkim wynikało to z bardzo dużej ilości glonów nitkowatych, które obrastały tło i które były bardzo trudne do usunięcia; po drugie - z racji tego że tło było nieznacznie krótsze niż akwarium, w jednym rogu pozostawała około 0,5-cm szpara, w którą czasami wpływały rybki i potem nie mogły się wydostać (szczególnie samiczka Kakadu była często przeganiana w to miejsce przez samca i potem siedziała za tłem przez kilka dni zanim jej nie pomogłem się wydostać).
Głównym problemem, którego nie wziąłem pod uwagę zakładając zbiornik, jest walka z glonami. Zdaję sobie sprawę, że zapewne problem leży wyłącznie po mojej stronie ale szczerze powiedziawszy ciężko mi go zidentyfikować. Początkowo myślałem, że wynika on z tego, że rośliny przez zbyt małą ilość światła nie mogą się w pełni rozwinąć - przerobiłem więc obudowę z 40 na 60 W, dorzuciłem CO2 - niestety bez rezultatu. Niektórzy na forum proponowali dokupienie szybkorosnących roślin (np. Elodea densa), które "wyłapią" z wody nadmiar substancji odżywczych i w ten sposób "zagłodzą glony" - tak też zrobiłem. Co prawda moczarki rozrosły się bardzo szybko ale glonom to w niczym nie przeszkodziło... W chwili obecnej nadal pozostaje status quo tj. glony rosną w najlepsze a ja walczę z nimi za pomocą skrobaka do szyb..
UPDATE 19-04-2009 glony w 90 procentach pokonane - niestety za pomocą chemii..
Odbiło się to również na niektórych roślinach - szczególnie cryptocorynach, które dopiero teraz zaczynają odbijać. Od wpuszczenia tabletek minęło już z 2-3 miesiące, od tego czasu zrobiłem wiele częściowych podmian ale póki co - tfu tfu - nitki nie wracają. Oby tak dalej