Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « pkas [112 L] - Moje pierwsze akwarium
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: pkas [112 L] - Moje pierwsze akwarium  (Przeczytany 9539 razy)
pkas
Nowy
*

« : Styczeń 07, 2009, 14:34:46 »

Witam Wink

Poniżej zamieszczam opis mojego zbiornika. Oczywiście będę wdzięczny za opinię i konstruktywną krytykę Wink

Akwarium
- wymiary: 80 x 40 x 35
- pojemność: 112 l
- typ: profilowane

Podłoże
- AquaSubstrate II+ brązowe (2 x opak. 4,7 kg)

Wyposażenie
- filtr: TETRAtec EX-600
- oświetlenie: 3 x 20 W (około 0,55 W/l) --> standardowa pokrywa 2 x 18 W z podłączonym dodatkowym statecznikiem; świetlówki: 1 x Flora-Glo (przód) + 1 x Life-Glo (środek) + 1 x Aqua-Glo (tył); pokrywa od wewnątrz w całości oklejona taśmą odblaskową; czas naświetlania: 12 godz./dzinnie
- grzałka: TETRAtec HT75 (w chwili obecnej nie używam, bo pokrywa w zupełności wystarcza Wink )
- napowietrzacz: JBL ProSilent S-100 (obecnie nie używany)
- bimbrownia: Ferplast CO2 energy classic

Parametry wody
- temp.: 26-28 oC
- NO3: 20 mg/l
- NO2: 0 mg/l
- GH: 10-12 od
- KH: 4-5 od
- pH: 6,5

Podmiana wody - 1 raz w tygodniu 20%

Nawóz: CO2 + PG Micro + PG Macro + PG Ferro

Dodatki
- korzeń x 2
- kokos

Fauna
- Neon Innesa - x 14
- Razbora klinowa - x 7
- Pielęgniczka kakadu - x 3 (2 + 1)
- Kirysek spiżowy - x 4
- Kirysek panda - x 1
- Otosek - x 3

Flora
- Eleocharis acicularis
- Echinodorus latifolius
- Echinodorus parviflorus
- Echinodorus "Rubin"
- Echinodorus "Red Flame"
- Egeria densa
- Cryptocoryne species brown
- Cryptocoryne species green
- Cryptocoryne balansae
- Sagittaria platyphylla
- Microsorium pteropus
- Anubias barteri
- Rotala macrandra
- Vesicularia dubyana
- Pistia stratiotes
- Alternanthera cardinalis
- Heteranthera zosterifolia
- Rotala wallichii
- Cabomba caroliniana
- Cladophora aegagropila
- Vallisneria gigantea
- Hygrophila corymbosa
- Nymphaea lotus

Pokarm
- podstawowy: Sera Vipan + Tetra Wafer Mix
- jako urozmaicenie: mrożonki - wodzień, ochotka, oczlik

Akwarium zalane 12-10-2008, zarybione 27-10-2008.

Galeria
1. 12-10-2008

2. 27-10-2008

3. 04-01-2009

4. 25-01-2009

5. 19-04-2009

Generalnie, jest to moje pierwsze akwarium, urządzone w całości przeze mnie. Mam świadomość niektórych mankamentów (szczególnie jeżeli chodzi o dobór i rozmieszczenie roślin) - cały czas nad tym pracuję Smiley Oczywiście liczę na wsparcie ze strony Szanownych Forumowiczów Wink Jak widać na załączonych wyżej linkach, wyjąłem tło strukturalne i w chwili obecnej zastąpiłem je fototapetą. Powody były dwa - przede wszystkim wynikało to z bardzo dużej ilości glonów nitkowatych, które obrastały tło i które były bardzo trudne do usunięcia; po drugie - z racji tego że tło było nieznacznie krótsze niż akwarium, w jednym rogu pozostawała około 0,5-cm szpara, w którą czasami wpływały rybki i potem nie mogły się wydostać (szczególnie samiczka Kakadu była często przeganiana w to miejsce przez samca i potem siedziała za tłem przez kilka dni zanim jej nie pomogłem się wydostać).
Głównym problemem, którego nie wziąłem pod uwagę zakładając zbiornik, jest walka z glonami. Zdaję sobie sprawę, że zapewne problem leży wyłącznie po mojej stronie ale szczerze powiedziawszy ciężko mi go zidentyfikować. Początkowo myślałem, że wynika on z tego, że rośliny przez zbyt małą ilość światła nie mogą się w pełni rozwinąć - przerobiłem więc obudowę z 40 na 60 W, dorzuciłem CO2 - niestety bez rezultatu. Niektórzy na forum proponowali dokupienie szybkorosnących roślin (np. Elodea densa), które "wyłapią" z wody nadmiar substancji odżywczych i w ten sposób "zagłodzą glony" - tak też zrobiłem. Co prawda moczarki rozrosły się bardzo szybko ale glonom to w niczym nie przeszkodziło... W chwili obecnej nadal pozostaje status quo tj. glony rosną w najlepsze a ja walczę z nimi za pomocą skrobaka do szyb.. Smiley

UPDATE 19-04-2009 glony w 90 procentach pokonane - niestety za pomocą chemii.. Sad Odbiło się to również na niektórych roślinach - szczególnie cryptocorynach, które dopiero teraz zaczynają odbijać. Od wpuszczenia tabletek minęło już z 2-3 miesiące, od tego czasu zrobiłem wiele częściowych podmian ale póki co - tfu tfu - nitki nie wracają. Oby tak dalej Smiley
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2009, 23:03:25 wysłane przez pkas » Zapisane
Chudy89
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 07, 2009, 17:25:08 »

Mi osobiście się akwarium podoba, chociąz brakuje mi troszeczke takiego typowego trawniczka:D A co do glonów to używasz jakiś nawozów, jeżeli tak to w jakich ilościach i jakich;)?
macciek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 07, 2009, 19:29:52 »

Witam sa dwa czynniki wzrostu glonow zabardzo natlenione akwa albo filtr na fol co robi wielki ruch wody i glony sobie rosna , staraj sie co tydzien podmienic okolo 30-40 L wody i czekaj pozdrowienia papa papa papa
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 07, 2009, 19:56:41 »

No te żabienice rosną chyba trochę duże jak na 112l ale wygląda to ładnie brakuje tylko kryjówek dla samiczek kakadu.

Młode ampularie oddam
Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 07, 2009, 20:02:14 »

Akwarium bardzo ładne. Pięknie rosną ci rośliny.
Zobaczymy czy po roku będzie rownież taka krystaliczna woda.
Jak na razie akwa rozwija się w dobrym kierunku.

Moje 375 litrów http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19435.0

Zapraszam do oglądania i komentowania.

Pozdro
Marcin
Aila
:)
Zainteresowany
**

:))

« Odpowiedz #5 : Styczeń 07, 2009, 20:38:58 »

Akwarium bardzo ladne, ma sporo zieleni - mam nadzieje ze glony szybko pokonasz  Good !

USMIECHNIJ SIE !!! ludzie nie sa az tacy zli
Moje akwaria : http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23687.0
Zapraszam
pkas
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 07, 2009, 21:44:08 »

Dziękuję za komentarze i opinie! Smiley

Jeżeli chodzi o nawożenie, oprócz CO2 nic do tej pory nie dodawałem. Wolałem nic nie dolewać, zanim nie zgłębię tematu Smiley
Swoją drogą zastanawiam się, czy atakowi glonów nie jest winny podkład (AquaSubstrate II+)..

Nie wydaje mi się, żeby była to wina silnego napowietrzania - napowietrzacz włączam tylko na noc i ustawiony na niską "przepustowość". Jeżeli chodzi o wpływ silnego ruchu wody na rozwój "nitek" faktycznie, też zauważyłem to u siebie i ograniczyłem przepływ wody w filtrze.. Trochę pomogło ale głównej przyczyny nie zlikwidowało.. Undecided
loczek_13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 17, 2009, 15:12:38 »

zarąbiste akwa Wink
 za spamowanie mimo ostrzeżenia na priv. 3 takie same posty w 90 sekund...

126l Ogólniak

160l Malawi
Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 17, 2009, 15:26:31 »

Witam pkas , mi się wydaje, że to nie jest wina podłoża, tylko zbyt dużego napowietrzania. Skoro masz filtr zewnętrzny, to moim zdaniem wystarczy. Ja u siebie stosuję tylko delkatny ruch tafli wody. Ustawienie deszczowni aby tylko był delikatny ruch wody i to wystarcza. Wszrost glonów również mozę być spowodowany czasem naświetlanie akwarium. Ja skróciłem do 10 h/dobę i zauważyłem stopniowe jego znikanie.

Pozdro
Marcin
izago1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Styczeń 17, 2009, 15:42:12 »

Pytanie z innej beczki. Zauwazylam, ze masz pielegniczki kakadu, jak sie Twoj samiec wzgledem nich zachowuje? papa

54l
6xneon czerwony
3xgupik endlera
5xotosek
5xkirysek pando podobny
2+1 pielegniczka ramirezi
Smiley Smiley
pkas
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Styczeń 17, 2009, 21:33:24 »

zarąbiste akwa Wink

Dzięki!!! Smiley

mi się wydaje, że to nie jest wina podłoża, tylko zbyt dużego napowietrzania. Skoro masz filtr zewnętrzny, to moim zdaniem wystarczy.

hmm.. nie bardzo wiem tylko, w jaki sposób wpłynie to na poziom tlenu w wodzie w nocy (cały czas mam podłączoną bimbrownię), boję się że rybom mogłoby być trochę za duszno..

Wszrost glonów również mozę być spowodowany czasem naświetlanie akwarium. Ja skróciłem do 10 h/dobę i zauważyłem stopniowe jego znikanie.

Doszedłem do wniosku, że całkowicie pominąłem jeden ważny parametr wody - PO4. Spróbuję kupić test na zawartość fosforanów - być może intensywny rozwój glonów spowodowany jest nierównowagą pomiędzy PO4 a NO3 (swego czasu czytałem fajny artykuł dot. współczynnika Redfielda), Gdyby okazało się, że mam za dużo fosforanów, będę zbijał JBL PhosEx-em...

Pytanie z innej beczki. Zauwazylam, ze masz pielegniczki kakadu, jak sie Twoj samiec wzgledem nich zachowuje? papa

Faktycznie, kakadu to jedne z moich ulubionych rybek. Samiec generalnie jest dosyć agresywny - zarówno w stosunku do "własnych" samiczek, jak i innych ryb (zwłaszcza dennych tj. kirysków i otosków). Kiedy startowałem z akwarium miałem np. 4 kiryski panda - w chwili obecnej ostał się tylko 1. Pozostałe zostały ostro pogryzione przez samca Kakadu i niestety nie przetrwały. Jeżeli chodzi o samiczki, jedna z nich pełni zdecydowaną rolę outsidera - tzn. jest przeganiana zarówno przez samca jak i drugą samiczkę. Natomiast sama jest bardzo łagodna i strachliwa. Samiec natomiast ewidentnie wybrał sobie jedną samiczkę i wydaje mi się, że być może coś z tego niedługo będzie Wink Zastanawiam się tylko, czy faktycznie do tarła potrzebują tych kokosów, czy też wystarczą im inne kryjówki typu korzeń, ewentualnie skałka hodowlana? (kokosy w akwa za cholerę mi się nie podobają Smiley)
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #11 : Styczeń 17, 2009, 21:43:12 »

zawsze taki kokos możesz obłożyć mchem i nawet nie będziesz pamiętał o tym, że on tam  jest:)

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Styczeń 17, 2009, 21:51:33 »

mi się wydaje, że to nie jest wina podłoża, tylko zbyt dużego napowietrzania. Skoro masz filtr zewnętrzny, to moim zdaniem wystarczy.

hmm.. nie bardzo wiem tylko, w jaki sposób wpłynie to na poziom tlenu w wodzie w nocy (cały czas mam podłączoną bimbrownię), boję się że rybom mogłoby być trochę za duszno..

Jak ustawisz deszczownię tóż przy powierzchni wody, tafla będzie falować (tym samym woda będzie napowietrzana). Moim zdaniem nie ma się co martwić, że ryby się poduszą.

Pozdro
Marcin
pkas
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Styczeń 17, 2009, 23:45:37 »

Jak ustawisz deszczownię tóż przy powierzchni wody, tafla będzie falować (tym samym woda będzie napowietrzana). Moim zdaniem nie ma się co martwić, że ryby się poduszą.

OK, Mutari28. Zrobię tak jak radzisz i poczekam na efekty Smiley Ale oprócz tego przyjrzę się też dokładniej poziomowi fosforanów i azotanów..
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Styczeń 18, 2009, 10:22:29 »

Bardzo ladne i stonowane akwarium, choc moze sporo duzych roslin a niewiele drobnych ale w calosci nie rzuca sie to tak w oczy. Czy ten prawy rog to wynik wysokiego podloza ? jesli tak to musze powiedziec ze bardzo pomyslowo.
Gdyby to byl moj baniaczek to te 2 duze rosliny ze srodka wsadzila bym na lewy naroznik za kamien - w ten sposob zapelniasz lewa (teraz pustawa) strone i uzyskujesz wspaniala glebie obrazu.
Jesli chodzi o podlaczanie napowietrzania na noc (bo sie boisz o rybcie) to czy nie lepiej noca zrezygnowac z co2 ? Ruch tafli wody calkowicie wystarcza jesli chodzi o napowietrzanie

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: