Mutari28
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #15 : Styczeń 18, 2009, 13:29:43 » |
|
pkas możesz w nocy wyłańczać CO2 ponieważ rośliny nie pobierają go w nocy. Pobierają natomiast tlen zgromadzony w wodzie. Wykorzystywanie CO2 przez rośliny następuje podczas fotosyntezy, czyli pobieranie dwutlenku węgla a wydalanie tlenu. Tak jak pisałem wcześniej, zrezygnuj z dodatkowego napowietrzania. Ruch tafli wody w zupełności wystarczy (filtr musi działać 24h/dobę). Ale tego już ci chyba nie muszę pisać.
|
|
|
|
|
|
|
5blue5
Bywalec
Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!
|
|
« Odpowiedz #16 : Styczeń 18, 2009, 15:37:23 » |
|
świetne akwarium
|
|
|
|
Widzew Łódź Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
|
|
|
Chudy89
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #17 : Styczeń 18, 2009, 17:35:30 » |
|
Ja mam takie pytanko co do podłoża, producent podaje mase 5,4kg na opakowaniu, jak to mniej więcej wygląda objętościowo(litry). Chciałem porównać w stosunku do ADY. Pzdr
|
|
|
|
|
|
|
pkas
Nowy
|
|
« Odpowiedz #18 : Styczeń 18, 2009, 21:30:40 » |
|
Ja mam takie pytanko co do podłoża, producent podaje mase 5,4kg na opakowaniu, jak to mniej więcej wygląda objętościowo(litry). Chciałem porównać w stosunku do ADY. Pzdr
W przypadku mojego akwarium 2 worki przekładały się na około 4,5 - 5 cm podłoża (rozłożonego równomiernie w całym zbiorniku). To daje jakieś 13 - 15 litrów.
|
|
|
|
|
|
|
Chudy89
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #19 : Styczeń 18, 2009, 21:45:32 » |
|
Ok dzięki za info:D. To odrazu podziele się moimi obliczeniami z resztą forumowiczów. Litr podłoża ADA Amazonia II o zwykłej granulacji nie Powder, kosztuje około 15 zł/l, AquaSubstrate II+ przyjmując żałożenie ze worek 5,4kg to 7,5lw cenie 45zł, wychodzi 6,18zł/l. Porównać skuteczności niestety nie moge, bo mam tylko troche ADY Amazoni w mecharium. Rośnie w niej moczarka, duży henio i czerwona ludwigia. Pomimo totalnego braku światła rośliny rosną dośc dobrze, są ładnie wybarwione, i osiągjaa spore przyrosty. Co do Aqua właśnie zamówiłem, i pod koniec lutego będę na niej tworzył 25l holendra;d
|
|
|
|
|
|
|
ryba243
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #20 : Styczeń 19, 2009, 13:24:23 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #21 : Styczeń 19, 2009, 14:14:51 » |
|
ładne akwarium ale bez rewelacji takie na 4.
|
|
|
|
|
|
|
szymczak16
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #22 : Styczeń 19, 2009, 20:41:35 » |
|
Fajne aqw. Mam pytanie. Ile masz cm. podłoża w aqw? Mam takie same akwarium i chce zastosowac takie same podloze, tylko nie wiem ile worków kupić tak na margonesie to sprawdza się te podłoze? Jak roślinki rosną, i czy nie wypadają z tego podłoża? Bo słyszałem ze ono jest strasznie drobne? czekam na odp. Z góry dzieki
|
|
|
|
|
|
|
pkas
Nowy
|
|
« Odpowiedz #23 : Styczeń 20, 2009, 00:06:12 » |
|
Obydwa są ze sklepu. Ten z lewej strony - to na pewno jakieś drzewo krajowe ale niestety nie wiem, jakie.. Ten z prawej strony (obrośnięty mchem) to dwa importowane z Afryki korzenie, które związałem żyłką, aby nadać całości taki kształt. Jeżeli chodzi o gatunek drzewa - I have no idea Mam pytanie. Ile masz cm. podłoża w aqw? Mam takie same akwarium i chce zastosowac takie same podloze, tylko nie wiem ile worków kupić tak na margonesie to sprawdza się te podłoze? Jak roślinki rosną, i czy nie wypadają z tego podłoża? Bo słyszałem ze ono jest strasznie drobne? czekam na odp. Z góry dzieki Podłoże (2 worki 5,4 kg) równomiernie rozłożone w całym zbiorniku przełożyło się u mnie na jakieś 4,5 - 5 cm. W związku z tym że to trochę za mało a w sklepie worek kosztował prawie 70 zł, dokupiłem jeszcze 1 porównywalny objętościowo worek glinki (wysypałem go na dno i przykryłem grubą warstwą substratu). Jeżeli jeszcze raz startowałbym z tym akwa, kupiłbym od razu 3 worki tego podłoża i Tobie tak właśnie radzę. Rośliny rosną na nim naprawdę świetnie, bardzo dobrze się ukorzeniają. Jest drobny ale nie mam żadnego problemu z wypadającymi z podłoża roślinami - właściwie jeszcze nigdy mi się to nie zdarzyło.. Podłoże mogę z czystym sumieniem polecić
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2009, 00:08:01 wysłane przez pkas »
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #24 : Styczeń 20, 2009, 01:22:07 » |
|
jak szybko ci sie dzwon opróżnia - czyli częstotliwość psikania dozownika co2 mnie interesuje
|
|
|
|
|
|
|
pkas
Nowy
|
|
« Odpowiedz #25 : Styczeń 20, 2009, 23:17:50 » |
|
jak szybko ci sie dzwon opróżnia - czyli częstotliwość psikania dozownika co2 mnie interesuje
Nie używam dzwona - do bimbrowni podłączony jest mieszalnik, który rozpuszcza w wodzie CO2.
|
|
|
|
|
|
|
pkas
Nowy
|
|
« Odpowiedz #26 : Styczeń 25, 2009, 23:54:45 » |
|
W zbiorniku troszeczkę pozmieniałem. Przede wszystkim wymieniłem tło na czarne, wyrzuciłem moczarkę i za namową Forumowiczów dorzuciłem Kakadu kokosa (żeby mnie nie drażnił, przykryłem go gałęzatką ). Do tego dosadziłem trochę nowych roślin: Alternanthera cardinalis, Heteranthera zosterifolia, Rotala wallichii, Cabomba caroliniana, Micranthemum umbrosum, Pistia stratiotes. Nie mogę się doczekać, jak się Heteranthera rozrośnie Jestem ciekaw, co sądzicie o tych zmianach.. ? Więcej zdjęć w pierwszym poście - ZAPRASZAM DO KOMENTOWANIA!
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
|
« Odpowiedz #27 : Styczeń 26, 2009, 00:09:17 » |
|
Co to za masakryczne glony na tej zabienicy?
|
|
|
|
|
|
|
pkas
Nowy
|
|
« Odpowiedz #28 : Styczeń 26, 2009, 00:22:24 » |
|
Co to za masakryczne glony na tej zabienicy? Taaa... jak pisałem w pierwszym poście, cały czas walczę z glonami i to takimi XXL. Generalnie, powoli wychodzę na prostą, większość roślin jest już od nich wolna. Za to z żabienicy i anubiasa żadnymi sposobami nie mogę się ich pozbyć, a nie chcę odcinać - musiałbym je zgolić do "zera". Cały czas czekam na przesyłkę z Allegro (nawozy dla roślin, dodatkowe testy do wody, PhosEX itp.) --> mam nadzieję, że wkrótce uda mi się pozbyć ich całkowicie.
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
|
« Odpowiedz #29 : Styczeń 26, 2009, 00:24:05 » |
|
Moze je oderwij palcami albo ostra gabka?
|
|
|
|
|
|
|
|