Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « pkas [112 L] - Moje pierwsze akwarium
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: pkas [112 L] - Moje pierwsze akwarium  (Przeczytany 9543 razy)
Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Styczeń 18, 2009, 13:29:43 »

pkas  możesz w nocy wyłańczać CO2 ponieważ rośliny nie pobierają go w nocy. Pobierają natomiast tlen zgromadzony w wodzie. Wykorzystywanie
CO2 przez rośliny następuje podczas fotosyntezy, czyli pobieranie dwutlenku węgla a wydalanie tlenu. Tak jak pisałem wcześniej, zrezygnuj z dodatkowego napowietrzania. Ruch tafli wody w zupełności wystarczy (filtr musi działać 24h/dobę). Ale tego już ci chyba nie muszę pisać.

Moje 375 litrów http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19435.0

Zapraszam do oglądania i komentowania.

Pozdro
Marcin
5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #16 : Styczeń 18, 2009, 15:37:23 »

świetne akwarium  Good !

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
Chudy89
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Styczeń 18, 2009, 17:35:30 »

Ja mam takie pytanko co do podłoża, producent podaje mase 5,4kg na opakowaniu, jak to mniej więcej wygląda objętościowo(litry). Chciałem porównać w stosunku do ADY.
Pzdr
pkas
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Styczeń 18, 2009, 21:30:40 »

Ja mam takie pytanko co do podłoża, producent podaje mase 5,4kg na opakowaniu, jak to mniej więcej wygląda objętościowo(litry). Chciałem porównać w stosunku do ADY.
Pzdr

W przypadku mojego akwarium 2 worki przekładały się na około 4,5 - 5 cm podłoża (rozłożonego równomiernie w całym zbiorniku). To daje jakieś 13 - 15 litrów.
Chudy89
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Styczeń 18, 2009, 21:45:32 »

Ok dzięki za info:D. To odrazu podziele się moimi obliczeniami z resztą  forumowiczów. Litr podłoża ADA Amazonia II o zwykłej granulacji nie Powder, kosztuje około 15 zł/l, AquaSubstrate II+ przyjmując żałożenie ze worek 5,4kg to 7,5lw cenie 45zł, wychodzi 6,18zł/l. Porównać skuteczności niestety nie moge, bo mam tylko troche ADY Amazoni w mecharium. Rośnie w niej moczarka, duży henio i czerwona ludwigia. Pomimo totalnego braku światła rośliny rosną dośc dobrze, są ładnie wybarwione, i osiągjaa spore przyrosty. Co do Aqua właśnie zamówiłem, i pod koniec lutego będę na niej tworzył 25l holendra;d
ryba243
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Styczeń 19, 2009, 13:24:23 »

witam i gratuluje pięknego baniaczka :)i małe pytanie co to za korzeń?HuhHuhHuhHuhHuhHuh?
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Styczeń 19, 2009, 14:14:51 »

ładne akwarium ale bez rewelacji takie na 4.
szymczak16
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Styczeń 19, 2009, 20:41:35 »

Fajne aqw. Mam pytanie. Ile masz cm. podłoża w aqw? Mam takie same akwarium i chce zastosowac takie same podloze, tylko nie wiem ile worków kupić Wink

tak na margonesie to sprawdza się te podłoze? Jak roślinki rosną, i czy nie wypadają z tego podłoża? Bo słyszałem ze ono jest strasznie drobne?
czekam na odp. Z góry dzieki Cheesy
pkas
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Styczeń 20, 2009, 00:06:12 »

witam i gratuluje pięknego baniaczka :)i małe pytanie co to za korzeń?HuhHuhHuhHuhHuhHuh?

Obydwa są ze sklepu. Ten z lewej strony - to na pewno jakieś drzewo krajowe ale niestety nie wiem, jakie.. Ten z prawej strony (obrośnięty mchem) to dwa importowane z Afryki korzenie, które związałem żyłką, aby nadać całości taki kształt. Jeżeli chodzi o gatunek drzewa - I have no idea Wink

Mam pytanie. Ile masz cm. podłoża w aqw? Mam takie same akwarium i chce zastosowac takie same podloze, tylko nie wiem ile worków kupić Wink
tak na margonesie to sprawdza się te podłoze? Jak roślinki rosną, i czy nie wypadają z tego podłoża? Bo słyszałem ze ono jest strasznie drobne?
czekam na odp. Z góry dzieki Cheesy
Podłoże (2 worki 5,4 kg) równomiernie rozłożone w całym zbiorniku przełożyło się u mnie na jakieś 4,5 - 5 cm. W związku z tym że to trochę za mało a w sklepie worek kosztował prawie 70 zł, dokupiłem jeszcze 1 porównywalny objętościowo worek glinki (wysypałem go na dno i przykryłem grubą warstwą substratu). Jeżeli jeszcze raz startowałbym z tym akwa, kupiłbym od razu 3 worki tego podłoża i Tobie tak właśnie radzę. Rośliny rosną na nim naprawdę świetnie, bardzo dobrze się ukorzeniają. Jest drobny ale nie mam żadnego problemu z wypadającymi z podłoża roślinami - właściwie jeszcze nigdy mi się to nie zdarzyło.. Podłoże mogę z czystym sumieniem polecić Smiley
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2009, 00:08:01 wysłane przez pkas » Zapisane
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Styczeń 20, 2009, 01:22:07 »

jak szybko ci sie dzwon opróżnia - czyli częstotliwość psikania dozownika co2 mnie interesuje

pkas
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Styczeń 20, 2009, 23:17:50 »

jak szybko ci sie dzwon opróżnia - czyli częstotliwość psikania dozownika co2 mnie interesuje

Nie używam dzwona - do bimbrowni podłączony jest mieszalnik, który rozpuszcza w wodzie CO2.
pkas
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Styczeń 25, 2009, 23:54:45 »

W zbiorniku troszeczkę pozmieniałem. Przede wszystkim wymieniłem tło na czarne, wyrzuciłem moczarkę i za namową Forumowiczów dorzuciłem Kakadu kokosa (żeby mnie nie drażnił, przykryłem go gałęzatką Tongue).
Do tego dosadziłem trochę nowych roślin: Alternanthera cardinalis, Heteranthera zosterifolia, Rotala wallichii, Cabomba caroliniana, Micranthemum umbrosum, Pistia stratiotes. Nie mogę się doczekać, jak się Heteranthera rozrośnie Smiley

Jestem ciekaw, co sądzicie o tych zmianach.. ?

Więcej zdjęć w pierwszym poście - ZAPRASZAM DO KOMENTOWANIA!
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Styczeń 26, 2009, 00:09:17 »

Co to za masakryczne glony na tej zabienicy? Shocked
pkas
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Styczeń 26, 2009, 00:22:24 »

Co to za masakryczne glony na tej zabienicy? Shocked
Taaa... jak pisałem w pierwszym poście, cały czas walczę z glonami i to takimi XXL.
Generalnie, powoli wychodzę na prostą, większość roślin jest już od nich wolna. Za to z żabienicy i anubiasa żadnymi sposobami nie mogę się ich pozbyć, a nie chcę odcinać - musiałbym je zgolić do "zera".

Cały czas czekam na przesyłkę z Allegro (nawozy dla roślin, dodatkowe testy do wody, PhosEX itp.) --> mam nadzieję, że wkrótce uda mi się pozbyć ich całkowicie.
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Styczeń 26, 2009, 00:24:05 »

Moze je oderwij palcami albo ostra gabka? Roll Eyes
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: