Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Proźba o identyfikację żabienicy  (Przeczytany 3477 razy)
andrzejkowac
Bywalec

« : Styczeń 07, 2009, 15:10:07 »

Witam dostałem tą żabienicę bez karteczki z nazwą i proszę o pomoc w identyfikacji lub podaniu przypuszczalnej wielkości jaką ta roślina może osiągnąć

Młode ampularie oddam
Retne
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 07, 2009, 23:18:32 »

witaj
trochę kiepskie ujęcia - lepsze byloby frontowo na liscia z wierzku i od spodu. Jednak sądząc po charakterystycznych widocznych 3 nerwach z wierzku i 1 środkowy od spodu to może to być Żabienica Blehera czyli Echinodorus Bleheri często zwana potocznie Amazonką ze względu na pochodzenie z dorzecza Amazonki. Potrafi być b. duża bo nawet 40-60 cm ale to jest głównie uzależnione od możliwości rozrostu korzeni. Im grubość podłoża mniejsza i im więcej kamieni zakopiesz w żwirze wkoło tym mniejsza urośnie. Lubi nawożone, podłoże. Oświetlenie standardowe.
Pozdrawiam

akwa 112l
rybki: 3skalary, 5danio malabarskie, 4kiryski spiżowe, 2 zbrojniki niebieskie 1jakiś z tych co rosną duże, 1pimelodellus pictus.
rośliny: 17zwartka wysoka, 8lutea, 5vendti, amazonka, gąszcz valisinerii spiralis, bakopa, limnofilia bezszypułkow
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 08, 2009, 07:28:16 »

Prawdopodobnie masz rację inni też tak twierdzą .Dzięki za pomoc papa

Młode ampularie oddam
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 08, 2009, 10:46:53 »

Prawdopodobnie nie masz racji. To na 100% nie jest żabienica Blehera. Dodatkowo żabienica amazońska i Blehera to 2 różne rośliny.

Bardziej bym ją pod Echinodorus cordifolius podciągnęła.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2009, 10:51:55 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Styczeń 08, 2009, 15:19:43 »

Jak dotąd większość stawiała na blehera tylko ty jedna się wyłamałaś z tego co widziałem to pod nazwą Echinodorus cordifolius
wyskakują co najmniej dwie różne rośliny .Jednak wszyscy typują że będzie to raczej większy okaz i to było najważniejsze bo nie chciałem mieć potem problemów z przesadzaniem .Dałem ją na tył i zostawiłem trochę miejsca jak podrośnie dam fotki i zobaczymy kto miał rację . papa

Młode ampularie oddam
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #5 : Styczeń 08, 2009, 16:56:46 »

Mi najbardziej twoja żabienica przypomina Echinodorus Osiris czyli po prostu żabienica Ozyrysa.
http://img529.imageshack.us/img529/407/p1150655oi4.jpg
http://img141.imageshack.us/img141/5405/p1150661tb7.jpg
http://akvariesiden.akvariefisk.dk/storage/debat/9B64B9A1-CF24-EA81-6F82EFB8D516474D.JPG
http://www.darkwhite.info/images/plants/Echinodorus%20osiris.jpg
 Żabienica Blehera czyli Echinodorus Bleheri ma liście ostro zakończone.
http://naturalaquariums.com/plants/echbleheri.JPG

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Retne
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 09, 2009, 00:25:09 »

Mnie właśnie ku Blehera skłonił ten uszkodzony liść bez szpica - jako jedyny liść ustawiony prawie na wprost. Jest bardzo smukły. Perspektywa nie pozwala na innych liściach określić czy jest zaokrąglony czy szpiczasty...

Co do Żabienicy tzw. Amazonki to widziałem w 3 książkach 3 zupełnie inne amazonki... z czego w 2ch napisali, że jest to Echinodorus cośtam cośtam inaczej zwana Amazonka a w drugiej E. Blehera tzw Amazonka. w 3ciej nazwali to Żabienica Amazonka - podane bez łacińskiej nazwy...

Jaka by ta żabienica nie była to potrafi urosnąć spora   Good !
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2009, 00:30:18 wysłane przez Retne » Zapisane

akwa 112l
rybki: 3skalary, 5danio malabarskie, 4kiryski spiżowe, 2 zbrojniki niebieskie 1jakiś z tych co rosną duże, 1pimelodellus pictus.
rośliny: 17zwartka wysoka, 8lutea, 5vendti, amazonka, gąszcz valisinerii spiralis, bakopa, limnofilia bezszypułkow
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Styczeń 09, 2009, 07:36:16 »

Jaka by ta żabienica nie była to potrafi urosnąć spora   Good !

I to jest właściwie jedyne zmartwienie kiedyś już miałem taką co mi zaczęła pokrywę podnosić a co się działo przy wyrywaniu .

Młode ampularie oddam
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 09, 2009, 09:51:15 »

Nazewnictwo potoczne niestety bardzo często bywa mylące. Ponieważ posiadam u siebie żabienicę Blehera i amazońską i żadna z nich nie jest podobna do Twojego krzaka Andrzeju to mogę stwierdzić, ze to inna żabienica. Poza tym ani amazońska ani Blehera nie posiada takich podłużnych żyłek na liściu jak np osiris czy cordiflorus (czy kilkadziesiąt innych).
W identyfikacji żabienic przeszkadza ostatnio również fakt, ze bardzo dużo przychodzi do nas mieszanek różnych gatunków które zostały skrzyżowane w laboratoriach a wtedy z identyfikacją już jest problem. Następną sprawą jest to, że nie jest ona dorosła i ma nie w pełni wykształcone liście. Jak podrośnie wrzuć tu znów zdjęcie to znów się pogrzebie w atlasach Smiley
Wg mnie ta żabienica będzie spora, będzie miała duże, raczej owalne niż szablowate liście i na pewno będzie pięknie się prezentować w jakimś wielkim zbiorniku Wink

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #9 : Styczeń 09, 2009, 14:43:18 »

Zgadzam się z Emi ostatnio coraz częściej dostępnych jest sporo krzyżówek żabienic,tak ze niedługo rozróżnienie poszczególnych gatunków będzie praktycznie niemożliwe,bo prawdziwe gatunki są coraz rzadziej dostępne. Zdecydowana większość żabienic nadaje się do wysokich baniaków minimum 50 cm ponieważ osiągają 40-60 cm wysokości,potrzebują podłoża chociaż 8 cm grubości a dodanie pod korzenie gliny,powoduje jeszcze większy wzrost,a wody też nie leje się pod rant akwarium.Oczywiście w płytszym podłożu osiągnom mniejsze rozmiary,i będom miały mniejsze liście ale wtedy nie są już takie dekoracyjne.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Styczeń 09, 2009, 17:41:33 »

Wg mnie ta żabienica będzie spora, będzie miała duże, raczej owalne niż szablowate liście i na pewno będzie pięknie się prezentować w jakimś wielkim zbiorniku Wink
No coś mi się widzi że będzie z nią problem bo moje 112l do wielkich akwa chyba się nie zalicza a fotki będą obiecuję ,

Młode ampularie oddam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: