Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada  (Przeczytany 1145 razy)
kuba66554443322
Zainteresowany
**

« : Styczeń 07, 2009, 20:32:25 »

Mam 2 akwa 
-54l mocno zarośnięte
-30l dojrzewa (będzie krewetkarium)
I dziś zakupiłem 3 o wymiarach 80x40x40
chciałbym się dowiedzieć czy mogę tam czymać 2 skalary?
Shifty
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 07, 2009, 20:41:02 »

Nie.. dla skalarów wysokość akwarium minimum 60 cm

racso
Stały użytkownik

mój bystrzyk krwisty

« Odpowiedz #2 : Styczeń 07, 2009, 20:49:18 »

bez przesady w 50cm też dadzą radę

"W życiu piękne są tylko chwile..."
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #3 : Styczeń 07, 2009, 23:23:54 »

Nie dadadzą,bo jak przyjdzie ze 5-6cm żwirku to co Tongue Tongue

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
Shifty
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 08, 2009, 13:20:04 »

bez przesady w 50cm też dadzą radę

50 tak ,ale trzeba odliczyć miejsce na żwirek więc powinno być 60.

marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 08, 2009, 14:07:17 »

Wystarczy 50cm  Angry
Na parkę skalarków  papa

gg-733380
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #6 : Styczeń 08, 2009, 15:46:59 »

Zastanawia mnie usilny pęd niektórych ludzi by zwyczaje i potrzeby ryb naginać do własnych potrzeb i możliwości.
Takie na przykład Żaglowce Skalary. Ryby EWIDENTNIE potrzebujące cholernie wysokiego akwarium. Dlaczego tak bardzo chcemy zmniejszać im swobodę pływania? Dlaczego nie ma w nas potrzeby stworzenia rybom LEPSZYCH warunków od tych minimalnych, podawanych przez literaturę nawet?
Jeśli masz akwarium 40-50cm to możesz tam trzymać setki innych ryb, nie upieraj sie (człowieku -ogólnie) przy Skalarach, dla których będzie to zbyt mało lub na granicy akceptowalności.

Jak już trzymamy te rybki w swoich domach to starajmy się robić im dobrze. By odwdzięczały się nam swoim widokiem i zdrowym zachowaniem dla swojego gatunku.

Nie pytaj "czy wystarczy". Jeśli chcesz mieć Skalary lub Paletki zapytaj sam siebie "jak wysokie mieć możesz".

niro123
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 08, 2009, 16:47:17 »

Agnus przeczytaj dokladnie a potem sie wypowiadaj.. on sie po prostu pytal czy skalarom odpowiada takie aqua a ty odrazu wyjezdzasz ze chce je meczyc ...
wystarczy odpowiedziec ze musialo byc byc troche wyzsze a nie dawac jakies nauki.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #8 : Styczeń 09, 2009, 07:59:23 »

Agnus przeczytaj dokladnie a potem sie wypowiadaj.. on sie po prostu pytal czy skalarom odpowiada takie aqua a ty odrazu wyjezdzasz ze chce je meczyc ...
wystarczy odpowiedziec ze musialo byc byc troche wyzsze a nie dawac jakies nauki.

Jego wypowiedź była na tyle zwięzła że objąłem ją całą za jednym zamachem i stwierdzam że taka odpowiedź jest na miejscu. Jeśli znajdujesz ją nieodpowiednią - cóż, musisz się z nią pogodzić.
Lepiej na zimne dmuchać. Jeszcze kilkanaście lat temu ludziom nie potrzeba było takich nauk, aktualne pokolenie internetu potrzebuje wyprowadzania na właściwą ścieżkę. Nie mówię że pozjadałem wszystkie rozumy ale JEŚLI UWAŻASZ ŻE W TYM WYPADKU NIE MAM RACJI TO PISZ, zamiast stawać w obronie uciśnionej duszyczki.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: