Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Jak rozmnożyć rybki « Ramirezeki się wytarły w ogólnym:) Pomocy:):)
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Ramirezeki się wytarły w ogólnym:) Pomocy:):)  (Przeczytany 12706 razy)
szymczak16
Stały użytkownik

« : Styczeń 08, 2009, 17:09:26 »

Witam. Mam pytanie. Dzisiaj wytarła mi się parka ramirezeke w ogólnym aqw 126l. Ikrę złożyła na liściu. Podkreślę że w aqw. mam molinezje mieczyki, glonojady, kiryski. Boję się że mi pozjadają ikrę, Nawet jeśli parka broni teraz tej ikry to jak się wylęgną młode to i tak zostana zjedzonę:) Pomóżcie co mam zrobić?? Ikra jest na liściu corymbosy, takie malutkie białe ziarenka Grin
Myślałem żeby ten liść odciać i wżucić do kotnika, co o tym myślicie?
Czekam na każdą rozsądną decyzję:) pozdrawiam Wink
marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 08, 2009, 17:19:46 »

Masz racje pozostałe rybki zjedzą narybek lub ikrę
ja radzę tak zrobic jak napisałeś wcześniej papa

gg-733380
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #2 : Styczeń 08, 2009, 18:04:28 »

Możesz spróbować odciąć liść zatopić słoik włożyć liść do słoika i przelać do kotnika .Do kotnika zlej wodę z akwarium , rodziców bym nie przenosił bo niepokojone mogą  zjeść ikrę , zresztą zazwyczaj pierwsze tarła są nieudane bo rodzice wszamią ikrę . Młode najlepiej karmić pyłem , pierwotniaki , wrotki albo nicienie mikro ,możesz też spróbować wrzucać pokarm w tabletkach, potem można podawać artemię drobne rozwielitki i oczliki .

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
szymczak16
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 08, 2009, 18:08:10 »

Młode najlepiej karmić pyłem , pierwotniaki , wrotki
a gdzie ten pokarm mogę nabyć??
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 08, 2009, 19:27:10 »

Pył najlepiej łowić w zbiornikach nie zarybionych tak jak plankton , siatka musi być z gęstego materiału ,np.stilon ,nylon .Można tez założyć hodowle pantofelków .Do hodowli nadaje się 2 l słoik ,do niego trzeba włożyć pęczek słomy lub siana ,i przycisnąć to kamieniem.Do słoika trzeba nalać trochę wody z kałuży albo jakiegoś bajorka, i do prawie pełna czystej wody.Słoik trzeba przechowywać w jasnym ale nie nasłonecznionym miejscu,temperatura w granicach 20-23 stopnie C. Potem można słoik przykryć wieczkiem bo będzie nieładnie pachnieć.Woda zmętnieje w skutek masowego rozwoju bakterii ,po 2-3 tygodniach pod powierzchnią utworzy się mleczna warstwa,to są właśnie pantofelki.I w tedy można je ściągnąć wężykiem od napowietrzacza.Najlepiej założyć kilka hodowli jednocześnie,potem można dokarmiać pantofelki,podając im dwie krople mleka ,z którego wylęgnom się bakterie pokarm pantofelków.Nicienie mikro widziałem do kupienia na Allegro.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2009, 19:33:24 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Styczeń 08, 2009, 20:45:25 »

Możesz spróbować odciąć liść zatopić słoik włożyć liść do słoika i przelać do kotnika .Do kotnika zlej wodę z akwarium ,
dodałabym że ów kotnik powinien być zaopatrzony w grzałkę z termostatem  ustawioną na ok. 30st. i napowietrzacz.

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 08, 2009, 20:57:43 »

Dobrze że dopisałaś bo zapomniałem o tym wspomnieć a to bardzo ważne sprawy zwłaszcza napowietrzacz bo młode i ikra są wrażliwe na niedobór tlenu.

szymczak16
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Styczeń 08, 2009, 21:41:32 »

narazie ikra jest w ogólnym
wodę przelałem do kotnika tylko narazie wlolno sie ona nagrzewa bo w ogólnym aqw mam 27 stopni a w ktniku 26 narazie, nic sie nie stanie jak bd jeden stopień miej i przesadze ikrę?? napowietrzacz ma chodzić 24h/dobę?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2009, 21:47:03 wysłane przez szymczak16 » Zapisane
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 08, 2009, 21:52:28 »

Jak jest tylko 1 stopień różnicy mierzony tym samym termometrem to raczej nic się nie stanie, napowietrzanie cały czas.

szymczak16
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Styczeń 08, 2009, 21:55:41 »

a jak mam w aqw ogólnym 27st. to co w kotniku mam podnieśc do 30st?
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 08, 2009, 21:58:00 »

W kotniku temperatura między 27 a 29 stopni C.

szymczak16
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Styczeń 09, 2009, 10:41:29 »

Narazie przesadziłem ikrę z liściem dokotnika. Zobaczymy co bd dalej. Boję sie tylko bo w kotniku przez noc spadał 1st. czy nic sie jej nie stanie. No ale zobaczymy. Jak nic sie nie uchowa w przyszłym tyg. zakładam aqw 50l tylko dla ramirez:D
szymczak16
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Styczeń 10, 2009, 11:55:18 »

Dzisiaj z rana zauwarzyłem że niekóre jajeczka już sie poruszają. Grin Niestety ok 20szt. jajeczek zrobiło się białych co mam z nimi zrobić Sad? Próbowałem je jakoś wyrzucić ale niestety strasznie trudno je odzdzielić, macie jakieś pomysły czym je wyrzucić? Czekam na pomoc:) Wink
Peterpl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Styczeń 10, 2009, 12:37:56 »

A po co chcesz je oddzielać? Niech się wykluje co ma się wykluć i tyle.

Akwarium 112L w budowie Wink

25L krewetkarium
- ok. 13 fire red
- 4 red nose
- 2 orange
- 4 crystal red
- otoski

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18202.msg165541#msg165541
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Styczeń 10, 2009, 12:55:05 »

Nie którzy zbielałą ikrę wybierają za pomocą szklanej rurki, inni zostawiają .

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: