szymczak16
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #15 : Styczeń 10, 2009, 14:45:47 » |
|
OKI niebęde wybierał. I niebęde nic ryzykował. Trudno ile się wykluje to się wykluje. Jajeczek rusza się coraz więcej Mam pytanie dlaczego te jajeczka niektóre są białe? To znaczy ze samiec je niezapłodnił?? A i jeszcze jedno po jakim czasie karmić młode?i czym najlepiej tak na sam poczatek? Bo później to dam sobie radę:)
|
|
|
|
|
|
|
serwisek35
Stały użytkownik
I`m the last one
|
|
« Odpowiedz #16 : Styczeń 10, 2009, 14:49:34 » |
|
Witam. Polecam Ci ten artykuł, z pewnością coś wniesie pożytecznego. powodzenia http://www.apisto.pl/gallade_ramirezy.php
|
|
|
|
Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki GG 10680128
|
|
|
szymczak16
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #17 : Styczeń 10, 2009, 16:17:06 » |
|
Dzięki za pomoc, ale ten artykuł już czytałem trochę sie przydał:)
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #18 : Styczeń 10, 2009, 18:01:27 » |
|
Tak ikra nie zapłodniona psuje się i bieleje,po 3 dniach od wyklucia zazwyczaj zaczyna pływać i wtedy trzeba karmić.Tak jak pisałem najlepiej karmić pierwotniakami,ale na necie znalazłem że inni karmią :larwami solowca, startym-gotowanym żółtkiem jajka i pylistą suchą paszą,ale znalazłem tez opinie:Ja osobiście nie mam pokarmu mniejszego od larw solowca, w rezultacie młode maja trochę problemów z jedzeniem takiego pokarmu. Zarówno w "South American Dwarf Cichlids" Maylanda i Borka, jak i w "American Cichlids I - Dwarf Cichlids" Linke i Staecka wspomina się, że usta narybku są zbyt małe żeby połknąć larwę solowca i sugerowane są nicienie mikro. Nie sądzę, że osobniki hodowane w akwariach różnią się od dzikich ale nie miałem dużych strat wśród młodych. Prawdopodobnie samiec rozdrabnia larwy solowca i karmi młode które same nie mogą ich zjeść. Mój znajomy również wychowywał młode wyłącznie na larwach solowca.
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
szymczak16
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #19 : Styczeń 10, 2009, 20:18:01 » |
|
Ja mam w zanadrzu mrożonke cyklopa, artemi:) Myślę że cyklop powinien być dobry. Niom i oczywiście będe dawał pyłek z płatków, bd musiał go dobrze rozdrobnić:)
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #20 : Styczeń 10, 2009, 21:04:09 » |
|
Możesz także spróbować przyklejać tabletki pokarmowe do szyb, możliwe że będom skubały.
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
maciej321
Nowy
|
|
« Odpowiedz #21 : Styczeń 10, 2009, 21:28:26 » |
|
no ja tez mam tabletki i sa bardzo dobre dal rybek. Bardzo ładnie skubią
|
|
|
|
|
|
|
szymczak16
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #22 : Styczeń 14, 2009, 21:09:06 » |
|
Dzisiaj Iszy raz karmiłem młode gotowanym żółtkiem jaja. Bardzo zmielonym i rozpuszczonym w wodzie. Rybki jeszcze niektóre mają woreczki żółciowe. ALe ja niezauwarzyłem żeby one coś jadły jutro podam im drożdże też dobrze zmielone. Jak myślicie przy takim pokarmie jak napisałem wychowam je?? I czy dużo bd brudził wode? Co ile podmianka? W następnym tygodniu bd podawał im nicienie mikro. Czekam na odp.
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #23 : Styczeń 14, 2009, 21:20:23 » |
|
Jak mają woreczek żółtkowy to nie będom jeszcze jadły,co do żółtka nie trzeba go mielić wystarczy ugotowane rozetrzeć w wodzie.Wodę trzeba podmienić zaraz po karmieniu i ściągnąć muł bo żółtko bardzo zanieczyszcza wodę,drożdże podobnie.Czy wychowasz na takim pokarmie nie mam pojęcia.
|
|
|
|
|
|
|
szymczak16
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #24 : Styczeń 14, 2009, 21:22:34 » |
|
Jak mają woreczek żółtkowy to nie będom jeszcze jadły,co do żółtka nie trzeba go mielić wystarczy ugotowane rozetrzeć w wodzie.Wodę trzeba podmienić zaraz po karmieniu i ściągnąć muł bo żółtko bardzo zanieczyszcza wodę,drożdże podobnie.Czy wychowasz na takim pokarmie nie mam pojęcia.
to co ja mam im dawać w I szych dnia życia?? Dzisiaj dałem poniewarz niektóre maja te woreczki a niektóre sie juz pozbyły:)
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #25 : Styczeń 14, 2009, 21:26:38 » |
|
A próbowałeś wrzucać tabletki pokarmowe,gdzieś czytałem że jeden kolo tak odchował ramirezy chociaż nie wszystkie.
|
|
|
|
|
|
|
szymczak16
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #26 : Styczeń 14, 2009, 21:30:56 » |
|
Nie tab. na Isze dni są zaduże, zostane przy tych zółtkach i drożdzach. W następnym tyg podam im nicienie mikro, a potem dafinę zywo
|
|
|
|
|
|
|
szymczak16
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #27 : Luty 05, 2009, 21:42:01 » |
|
Niestety ramirezki miałem tylko dwa tyg i mi padły. Dlatego że wyjechałem na ferie na tydz. i pod opiekie narybek zostawiłem bratu. A on jest ciemny w tych sprawach i pewnie zabrudził wode prz karmieniu i rybki popadały Mam kilka pytań znowu kupiłem dwa pokarmy, potem bd podawał nicienie mikro. Kupione pokarmy są takie: 1. Hikari FIRST BITES 2. JBL NOBILFLUID artemia w płynie Dobre bd te pokarmy w Iszych dniach życia ramirez? Teraz 2. pytanie. Mam w zapasie 2 aqw. jdno 15 l. a 2gie 50l (które było by lepsze?). Mugłbym tam wpuścić jedno pare ramirez. I teraz pytanie. Jak myslicie jak złożo w którymś tym aqw to jak nie bd ich oddzielał to nie pozjadaja ikry lub potem młodych? Możliwe jest wychowanie samodzielnie w takim duzym aqw jak 50l? Boje sie ze oni tam nieznajda pokarmu itp. Czekam na odp. bo mam dwie pary ramirez w 126l i już każda para po dwa razy mi sie wytarła
|
|
|
|
|
|
|
Martin
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #28 : Luty 05, 2009, 21:48:10 » |
|
I ja doczekałem się pierwszego razu Cholera, ale ładnie się gziły I te kolory... Coś pięknego. Widzę sporo jajeczek i pilnują je rodzice na zmianę...
|
|
|
|
|
|
|
szymczak16
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #29 : Luty 05, 2009, 23:05:11 » |
|
a może ktoś mi odp. na moje zadane pytania?
|
|
|
|
|
|
|
|