Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Ankieta
Pytanie: W skali od 1 do 10 na ile podoba Ci się moje akwarium?
1 - 5 (7.1%)
2 - 1 (1.4%)
3 - 5 (7.1%)
4 - 9 (12.9%)
5 - 2 (2.9%)
6 - 8 (11.4%)
7 - 19 (27.1%)
8 - 10 (14.3%)
9 - 6 (8.6%)
10 - 5 (7.1%)
Głosów w sumie: 70

Strony: 1 ... 4 5 [6]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nestoor 240L pierwsze akwa  (Przeczytany 19495 razy)
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #75 : Grudzień 05, 2009, 17:48:06 »

Cacko Grin

No, masz racje. Mi akwarium sie podoba. Pozdrawiam. Good !

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #76 : Grudzień 30, 2009, 19:54:32 »

Co się zmieniło :
1.Zrezygnowałem z grzałtki firmy tetra (już druga reklamacja), obecnie używam ( i nawet wg. mnie lepszą) grzałkę firmy "Atman"
2.Zdechło , zachorowało kilka rybek
3.Wykosiłem z akwarium nurzańca olbrzymiego (za bardzo zarastał akwarium)
4.Przemeblowałem trochę rośliny
5.Wrzuciłem nową fotkę Smiley
6.Zmniejszylem rozmiary zdjec aby ladowaly sie szybciej.

co jeszcze będzie :

1. Zaproszę profesjonalną zdjęciarę (nie mylić z blacharą) i wrzucę jakieś profesjonalne fotki.
2. Czas na czyszczenie filtra ( co półroczne)
3. Kupię jakiś ładny mech na allegro
4. Zabezpieczę te 220V 5 cm nad taflą wody Cheesy
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2009, 11:17:40 wysłane przez nestoor » Zapisane

Zapraszam do mojego akwarium:
112L
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #77 : Grudzień 30, 2009, 20:53:47 »

Ogólnie akwa prezentuje się całkiem nieźle. Jak dla mnie brakuje trochę pierwszego planu. Poza tym sądzę, że neony i żałobniczki lepiej prezentowałyby się na ciemnym podłożu.
Widzę, że masz w akwarium gałęzatkę, a nie umieściłeś jej w opisie.

nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #78 : Grudzień 31, 2009, 11:17:11 »

Ogólnie akwa prezentuje się całkiem nieźle. Jak dla mnie brakuje trochę pierwszego planu. Poza tym sądzę, że neony i żałobniczki lepiej prezentowałyby się na ciemnym podłożu.
Widzę, że masz w akwarium gałęzatkę, a nie umieściłeś jej w opisie.

Nie robiłem pierwszego planu ze względu na to że moje rośliny 3-cio planowe sięgają pierwszego planu ;d a po drugie juz wogule nie mialbym mozliwosci odmulania jesli bym obsadził również przód.

A co do ciemnego podłoza to jestem tradycjonalistą jesli chodzi o zwir.

112L
eryk@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #79 : Grudzień 31, 2009, 18:48:59 »

Nestorze co robisz że twoje kośiarki nie wcinają ci mchu .Ja niemam szans posiadania w akwarium jakiego kolwiek mchu bo moje kosiarki uważają za rarytas kulinarny.

Wszystkiego dobrego w nowym roku.
nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #80 : Styczeń 05, 2010, 07:26:41 »

Nestorze co robisz że twoje kośiarki nie wcinają ci mchu .Ja niemam szans posiadania w akwarium jakiego kolwiek mchu bo moje kosiarki uważają za rarytas kulinarny.

Wszystkiego dobrego w nowym roku.

W sumie nic nie robię , moze chodzi o zapewnienie kosiarkom odpowiedniej ilosci pokarmu roslinnego aby nie szukaly gdzie indziej?

112L
nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #81 : Styczeń 05, 2010, 11:22:09 »

Dostałem pytanie od młodego akwarysty, dałem wyczerpującą odpowiedź więc wkleję ją również tu :

Widziałem wątek z opisem i fotkami twojego akwa. Moim pytaniem jest jakie masz oświetlenie i co robiłeś że tak ci się rozrosły te rośliny i nie masz glonów??

Problem z glonami występował tylko na początku (okrzemki), po uzyskaniu równowagi biologicznej jest już ok. Problemy z glonami występują zazwyczaj przy zbyt dużej ilości azotanów (zbyt żadkie podmiany wody , nieużywanie odmulacza , przekarmianie ryb , źle dobrane oświetlenie). Ja osobiście używam :

1. 4 x swietlówka 30 w ( ale zazwyczaj swiece 2-ma) ( 2 swietlowki dla roslin , 2 z zwyklym swiatlem bialym)
2. Kulki nawozowe filtus ( bardzo rzadko)
3. Po co 2-tygodniowej podmianie (uzywam wody demineralizowanej - moja kranówka za twarda) wzbogacam minerałami (firmy nie pamietam teraz). Jeśli uzywasz kranówki to nie jest to potrzebne.
4.Zadko ( raz na miesiac) daje żelaza (tropical)
5. Raz na 2 tygodnie wlewam troche ( proporjonalnie do wielkosci zbiornika) nawozu PlantaMin
6.Dobrałem rośliny o małych wymaganiach swietlnych ale szybkim wzroscie i przerobce azotanów (min.  kryptokoryny)
7.Pamietaj ze przenawozenie sprawi ze rosliny beda gorzej rosnac a glony się rozwiną ( zawsze lepiej mniej niz wiecej !!!)
8.Posiadam stado krewetek, glonojadów, 2-kosiarki Smiley tez swoje robią

112L
Strony: 1 ... 4 5 [6]
  Drukuj  

Skocz do: