Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: pomocy!!!  (Przeczytany 4261 razy)
waluś
Nowy
*

akwarium 216 L.

« : Styczeń 09, 2009, 12:12:11 »

założyłem akw. 216l przeszedłem już ospę po pierwszej podmianie wody, teraz przyplątała się pleśniawka pada samica bojownika choc od początku była jakaś podejżana i od tego się zaczeło,padł głupig-samiec,potem pojawiła się "wata" na dwóch samiczkach i kirysku które uśpiłem. dwa dni temu podałem akryflawina w zalecanej dawce. nie wiem co się teraz dzieje z samcem bojownika, jego ogon i częśc ciała zmienia kolor z niebieskiego na szary i jest bardzo mocno poszczępiony, wygląda na to że nie nic nie je. odłowiłem go,ale teraz jak mu pomóc Huh
co z resztą rybek: 6 mieczyków.4 molinezje czarne,2 białe,8 neonków. 2 brzanki tęczowe.2 barznki rekinie,2 sumy rekinie,2 glonojady weloniaste.2glonojady złote,4 kasatki,1samica bojownika.1samiec głupika.4 kiryski. doracie coś proszę

ps. przed chwilą zauważyłem że jeden duży neonek ma plamę a neonków reszta jakby mentna-nie ma swych naturanych barw,nie są to takie żywe kolory jak powinny byc.
ph około 7,5-8 tem 28C filtr zewnętny kalnistrowy napowiertrzanie-mata napowietrzająca na prwie całej długości akw.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2009, 13:28:13 wysłane przez waluś » Zapisane
bartek321
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 09, 2009, 19:42:10 »

Ładna obsada ale szkoda jej. Nie wiem co z nimi zrobić ale proponuje odłowić zdrowe i chore do osobnych zbiornikow i zrobic restart akwa.
luk193
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 09, 2009, 19:49:30 »

bartek321 jak nie wiesz co zrobić to nie pisz.
Bojownik może złapał jakiś rodzaj grzybicy . Na pleśniawkę powinna pomóc akryflawina (już ją zastosowałeś ) Postrzępione płetwy to mu załatwiły brzanki.Zblednięcie neonów oznacza pogorszenie warunków w akwa (NO2 NO3).
Czy akwarium dojrzewało ?
 Zdawaj relacje co się dzieje z innymi rybami

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Styczeń 09, 2009, 22:34:25 »

Luk ma rację. Obawiam się, że pleśniawka i inne problemy są spowodowane fatalnymi warunkami w akwarium.
Z reguły ryby nie chorują na pleśniawkę, gdy są dobrze karmione i mają odpwiednie warunki, chyba że się skaleczą.
Jeżeli zrobisz restart, to ryby w jeszcze będą w gorszej kondycji, na pewno im to nie pomoże.
waluś
Nowy
*

akwarium 216 L.

« Odpowiedz #4 : Styczeń 09, 2009, 22:39:17 »

tak jak gdzieś wyczytałem na forum.przez pierwszy tydzień w akw nie było żadnych rybek,tylko podłoże i żwir i tło 3d.właśnie przed chwilą wyłowiłem z akw  neonka,a bojownik padł koło 15godz. robiłem test wody 5w1 i wszystko jest ok. więc co robic dalej???u reszty jak narazie nic nie widze niepokojącego. molinezje strasznie się ganiają chyba mają tarło. miałem kiedyś trzy akw,ale to było kilkamaście lat temu,wtedy to troszkę inaczej się odbywało,a ja teraz totalnie nie wiem co robic!!!
waluś
Nowy
*

akwarium 216 L.

« Odpowiedz #5 : Styczeń 09, 2009, 22:47:50 »

zapomniałem napisac, że po pierwszym tygodniu wpuściłem dwa glonojady weloniaste i wa kiryski i cztery głupiki,potem tydzień przerwy i następne rybki.
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #6 : Styczeń 09, 2009, 23:39:32 »

No i właśnie te nowe ryby mogły przynieść choróbsko, każda nowa ryba którą kupisz powinna przejść minimum 30 dni kwarantanny.Niektóre ryby wyglądają zdrowo, ale są nosicielami chorób,często po wpuszczeniu one nie chorują tylko zaczynają chorować inne.Dlatego powinieneś mieć 1 albo 2 zbiorniki około 30 l i nowe ryby umieszczać na kwarantannie jak zachorują to tylko te.Po przejściu kwarantanny przed przeniesieniem,powinno się  zlać część wody z kwarantanny i dolać z akwarium,i po kilku godzinach przenieść ryby.Chodzi o to że mogą być różne parametry wody w tych akwariach i ryba musi się pomału przyzwyczaić,żeby nie przeszła szoku,to na przyszłość.
Tu masz opis pleśniawki http://www.superakwarium.pl/plesniawka-id618.html
Z tymi neonami nie chcę cię martwić ale to może być
MIKROSPORIDIOZA
Jest to wewnętrzna, trudno rozpoznawalna w początkowym stadium, nieuleczalna choroba atakująca szczególnie Neona Innesa, a także inne delikatne gatunki ryb. Sprawcą choroby jest pierwotniak zarodnikowy Plistophora hyphessobryconensis. Wytwarzający liczne spory pasożyt usadawia się w tkance mięśniowej, podskórnej i w wewnętrznych narządach, które stopniowo są przez niego niszczone. Choroba przynoszona zostaje razem z piaskiem, roślinami oraz chorymi rybami. Szczególnie zaraźliwe są ich odchody. Zarażenie nastąpić może również poprzez ikrę chorych samic Nie dostrzeżone w porę rozprzestrzenianie się choroby doprowadzić może do zarażenia całych linii hodowlanych, które stają się wówczas zupełnie bezwartościowe.

Objawy: Białe odbarwienia na ciele, Chudnięcie, Uszkodzenia płetw, Skrzywienie kręgosłupa, Utrata kolorów (u Neona Innesa lśniącej wstęgi),

Leczenie: Chore ryby natychmiast uśmiercić, ponieważ pozostałe będą się zarażały poprzez ich odchody. Pozostałe zdrowe ryby przenieść do nowego, nie obsadzonego rybami zbiornika. W celach zapobiegawczych piasek wygotować lub wyparzyć, zaś rośliny przed ulokowaniem w akwarium zdezynfekować w lekko czerwonym roztworze nadmanganianu potasu

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
patryk1708
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 10, 2009, 10:19:50 »

... każda nowa ryba którą kupisz powinna przejść minimum 30 dni kwarantanny.Niektóre ryby wyglądają zdrowo, ale są nosicielami chorób,często po wpuszczeniu one nie chorują tylko zaczynają chorować inne....

więc co da kwarantanna, jeżeli taka ryba jest tylko nosicielem to nie zachoruje, a gdy ją wpuścimy do innych ryb to i tak się zarażą Huh

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 10, 2009, 12:20:40 »

Właśnie po to jest miedzy innymi kwarantanna,różne choroby mają różny czas inkubacji,dlatego przynajmniej 30 dni powinna trwać kwarantanna.Nowe ryby wpuszczane do nowego akwarium przeżywają stres,związany gonieniem siatką w sklepie, siedzeniem w worku,w końcu zmiana parametrów wody,bo w sklepie przecież maja inne  parametry niż w docelowym akwarium,w końcu zmiana wystroju i obsady ryb.To wszystko prowadzi do osłabienia ryb i przez to właśnie choróbsko zaczyna się rozprzestrzeniać,nie zawsze nosiciel choruje pierwszy,ale potem choroba tez go dopada.Więc jak ryba jest odseparowana i wylegnie się choroba,to zachoruje tylko ta żadna inna,bo choroba nie będzie miała kontaktu z innymi rybami tylko z nosicielem.Kwarantanna powinna trwać minimum 30 dni nie którzy specjaliści od chorób ryb zlecają 3 miesiące, zwłaszcza ryb prosto z importu.Oczywiście można kwarantanny nie stosować,na pewno są tacy co powiedzą ze ja tyle razy kupowałem nowe ryby i nic nie było,zgadza się nie wszystkie ryby i nie zawsze są chore ale to jest ruletka teraz wypadnie ze zdrowa kiedy indziej ze chora.A choroby ryb są różne nieraz trudne do zdiagnozowania i nie wiadomo potem czym to leczyć, a obsada leci po kolei.Ten co wymyślił powiedzenie zdrów jak ryba to był głupi jak .....

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
bartek321
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Styczeń 10, 2009, 18:41:49 »

Masz link o tej chorobie?
Dzierzka666
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Styczeń 10, 2009, 22:45:59 »

założyłem akw. 216l przeszedłem już ospę po pierwszej podmianie wody, teraz przyplątała się pleśniawka pada samica bojownika choc od początku była jakaś podejżana i od tego się zaczeło,padł głupig-samiec,potem pojawiła się "wata" na dwóch samiczkach i kirysku które uśpiłem. dwa dni temu podałem akryflawina w zalecanej dawce. nie wiem co się teraz dzieje z samcem bojownika, jego ogon i częśc ciała zmienia kolor z niebieskiego na szary i jest bardzo mocno poszczępiony, wygląda na to że nie nic nie je. odłowiłem go,ale teraz jak mu pomóc Huh
co z resztą rybek: 6 mieczyków.4 molinezje czarne,2 białe,8 neonków. 2 brzanki tęczowe.2 barznki rekinie,2 sumy rekinie,2 glonojady weloniaste.2glonojady złote,4 kasatki,1samica bojownika.1samiec głupika.4 kiryski. doracie coś proszę

ps. przed chwilą zauważyłem że jeden duży neonek ma plamę a neonków reszta jakby mentna-nie ma swych naturanych barw,nie są to takie żywe kolory jak powinny byc.
ph około 7,5-8 tem 28C filtr zewnętny kalnistrowy napowiertrzanie-mata napowietrzająca na prwie całej długości akw.

Przyznaję się szczerze: laik jestem, jeżeli chodzi o choroby ryb, ale może to jakaś infekcja bakteryjna, skoro akryflawina nie pomaga?? Undecided

Akwarium 50L, pływają  gurami złote x2, i zbrojnik lamparci; rosną lileopsis, zwartka, parę pistii i rzezucha lirowata, nurzaniec, moczarka i różdżyca rutewkowa
waluś
Nowy
*

akwarium 216 L.

« Odpowiedz #11 : Styczeń 11, 2009, 10:45:47 »

są nastepne ofiary tego chorubska.wczoraj zgineła samica bojownika,potem się znalazłą martwa,brzanka rekinia zaczeła dziwnie pływac(okręcała się,obijała o wszystko w akw) i na koniec padła, dziś kolejny neon. mam zamiar dziś podnienic wode. i co dalej robic, nie mam teraz możliwości odłowienia rybek,to będzie możliwe dopiero za 1,5 tygodnia.
marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Styczeń 11, 2009, 10:47:53 »

podgrzej wodę ja myśle że sa chore na ospe

gg-733380
waluś
Nowy
*

akwarium 216 L.

« Odpowiedz #13 : Styczeń 11, 2009, 11:05:04 »

podgrzej wodę ja myśle że sa chore na ospe
jeszcze nie obniżyłem temperatury po ospie i jest w akw. ok 28 stopni
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Styczeń 12, 2009, 05:11:30 »

Morze spróbuj dać Sera Baktopur Direct w tabletkach na twoją pojemność akwarium 4 tabletki rozpuść w słoiku i wlej + Sera Bactopur w płynie,na ulotce pisze 1ml na 20litrów czyli 10 ml na twoje akwarium,zastosuj to razem.
Lub zastosuj ZOOLEK Ichtiomycin C .
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2009, 14:17:36 wysłane przez Drago » Zapisane

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: