Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Sklepy akwarystyczne - ceny !!!  (Przeczytany 6754 razy)
nestoor
Bywalec

« : Styczeń 10, 2009, 19:03:14 »

Obszedłem wszystkie sklepy akwarystyczne w Bydgoszczy i Toruniu. Nie wiem czy w innych miastach jest tak samo ale tu mi normalnie szczęka opadła .... sprzedawcy nie zarabiają "uczciwie" tylko w biały dzień okradają klienta !! Powiem szczerze ze gdyby mieli marze rzedu 50 - 100% to moze bym tam kupowal ale czasami maja rzedu 200 - 300% !!! Stwierdziłem ze nie ma tam sensu wogule wchodzic i wszystko trzeba kupowac na necie ... chyba nawet rybki.

Pare przykładów :
Bocji wspaniałej - od 12 do 25 zł ( w zaleznosci od sklepu)
Krewetki filtrujace - od 10 do 16 zł ( ja niestety trafilem na te po 16)
Wkłady gąbki do filtra tetra - 24 - 26 zł
Otoski - od 8 - 14 zł

i wiele innych przykładów.

A oto promocja filtrów :

Tetre tec 1200 kupiłem za 315 zł

Ps widzałem jeszcze drożej xD

Ps znalazłem jeden sklep w Bydgoszczy gdzie sa ceny normalne ... mały sklep osiedlowy ... moze nie najwyzszej jakosci ale ceny normalne.

Tetra czarna : 1,2 zł
Otoski : 4 zł
Kiryski : 2,5z

i reszta cen podobna ....

Odmulacz sera kupiłem dzis za 24 zł ( gdzie na allegro jest 22,40 ). Mimo ze nie jest tam super to mysle ze tylko tam bede chodzil a reszte kupowal na necie ..... szkoda czasu i kasy lazic po sklepach akwarystycznych obecnie ! Lips Sealed

Zapraszam do mojego akwarium:
112L
marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 10, 2009, 19:08:53 »

Masz rację drogo że nie dziwię się komuś jeżeli mówi że sobie musi długo zbierać na akwa  Cry
ja chodzę po kolendzie rodzicom za akwarium oddałem i zostało mi kupę kasy
więc sobię coś do akwarium kupię Wink(przydatnego)

gg-733380
nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 12, 2009, 08:18:56 »

moze ktos by napisal jak to wyglada u niego w miescie  Good !?

Zapraszam do mojego akwarium:
112L
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 12, 2009, 08:24:40 »

U mnie w mieście jest podobnie. Jest jeden sklep "tańszy" ale marniutki, i 2 sklepy "lepsze" w tym jednym tez jest tak średnio towaru i nawet przyzwoite ceny, a w tym drugim to już ceny z nieba. Praktycznie każda mała rybka 5-7 zł  Wściekły mają tam niby wszystko (wszystkie akcesoria) ale ceny sa z nieba. Tak samo pokarm.. masakra. Dlatego wczoraj zamówiłem 3 pokarmy w necie i z przesyłka mi wyjdzie taniej niż kupić normalnie. ALe i tak musze do tego "drogiego" sklepu iść bo ryby naprawdę mają baaardzo ładnie wybarwione , i nie żadnymi środkami, tylko naturalny kolor
ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 12, 2009, 10:57:03 »

Jako że jestem na etapie urządzania akweniku, dość intensywnie śmigałem ostatnio po Poznaniu. Najważniejsze spostrzeżenie: allegro rządzi pod względem cenowym, tylko nawet z tak dużego miasta jak Poznań ciężko trafić na aukcję towaru, jaki się aktualnie potrzebuje. Należy natomiast unikać sklepów zoologicznych położonych w centrach handlowych. Ich właściciele mają ceny z kosmosu, najbardziej zaszokował mnie gupik w cenie 7,90  Shocked  Rybka, którą kilkuletnie dziecko potrafiłoby skutecznie hodować  Roll Eyes

Ostatnio rozmawiałem z moją sąsiadką, pochwaliła się, że zakupiła 20 litrowe akwarium. Zapytałem co w nim trzyma, a ona na to: "Mam 4 welony". Kiedy widząc że szczęka mi opadła, próbowała się usprawiedliwić dodając: "No co, sprzedawca w zoologicznym powiedział że 20 l + 2 roślinki + 4 welony to idealny zestaw. Aha, mamy też glonojada", dodała z dumą w głosie.

Wczoraj gdy ją spotkałem <po 3 dniach> zapytałem jak tam się mają rybki. A ona ze smutkiem w głosie: "Padają, chyba rybia ospa, mają takie białe plamki na ciele".

Tak więc sklepy akwarystyczne <zwłaszcza te w centrach handlowych> to delikatnie mówiąc - nie najlepsze rozwiązanie  Roll Eyes
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2009, 11:02:05 wysłane przez ivan23 » Zapisane

122, 63, 15, 36, 24, 24, 22
microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Styczeń 12, 2009, 12:17:05 »

ja mam odmienne zdanie na temat sklepów w centrach Smiley Widze to tak - z doświadczenia - a lubie czasem poprostu zwiedzać sklepy Wink .W małych sklepach osiedlowych sprzedawca to najczęściej właściciel który jest poprostu handlarzem i nie wiele wie na temat rybek i reszty asortymentu a nawet jak wie to jego celem, jest sprzedaż a nie dzielenie się wiedzą bo ten sklep jest jego źródłem utrzymania! i wiadomo że chce jak najwięcej zarobić - nie dziwne ale kosztem klijęta i ryb się to odbywa zwykle. A w sklepach sieciowych w centrach handlowych sprawy się mają inaczej : fakt ceny są wyższe ale : w tej chwili zauważyłam że sklepy te dbają o renomę - zatrudniają specjalistów działów -nie z ulicy - tylko fachowców akwarystów znających się na rzeczy , weterynarzy , zoologów. Oni mają stałą pensje nie jak w przypadku sklepikarzy osiedlowych gdzie od ilości sprzedaży zależy przetrwanie interesu. No a ceny w centrach sa wyższe ale  wybór większy....

gomez1982
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeń 12, 2009, 13:05:27 »

Zgodzę się z opinią ali.Też zaopatruje się tylko w sklepach przy centrach handlowych oraz u hodowcy.I tak kupowałem u hodowcy otoski 4 sztuki za 6 zl gdzie w sklepie 4 zl.Kumpel kupił za te 4 zł i został mu jeden reszta padła a od hodowcy przetrwały już tydzień wszystkie cztery ale u niego hodowane są w normalnym akwarium takim jak nasze.Ale u niego tylko ryby i rośliny można kupić.A w centrach już się naciąłem na ryby niedorozwinięte.Jedna razbora klinowa nie miała tylnych płetw,prętnik nie miał płetwy skrzelowej i padły mi z racji że zamęczyły się.Więc ja wole przepłacić za ryby ale mieć je zdrowe niż kupować jakieś niedorozwoje ze sklepów sieciowych.Tam kupuje tylko sprzęt i wyposażenie bo jak dobrze pojeżdżę po trójmieście to wychodzi taniej niż z przesyłka z allegro.
ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Styczeń 12, 2009, 13:14:59 »

Zaraz zaraz, czegoś tu nie rozumiem. Kolega gomez pisze, że zgadza się z opinią ali, czyli że sklepy w centrach są OK, a później dodaje, że koledze błyskawicznie padły otoski kupione w tego typu sklepie oraz że naciął się Kolega na ryby niedorozwinięte. Nie bardzo więc mogę wyłapać sens wypowiedzi Kolegi  Roll Eyes

microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
gomez1982
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 12, 2009, 13:28:40 »

Są ok dla mnie ale tylko w kwestii sprzętu i wyposażenia.A ryby czy rośliny to chyba wiadomo że każdy woli kupować z pewnego źródła.Ja w swojej wypowiedzi nie widzę jakiś niejasności.Może trochę zamieszałem ale mam nadzieję że tą wypowiedzią to wyjaśniłem.Bo niby jak kupisz sprzęt od hodowcy?
ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Styczeń 12, 2009, 13:48:25 »

Są ok dla mnie ale tylko w kwestii sprzętu i wyposażenia.A ryby czy rośliny to chyba wiadomo że każdy woli kupować z pewnego źródła.Ja w swojej wypowiedzi nie widzę jakiś niejasności.Może trochę zamieszałem ale mam nadzieję że tą wypowiedzią to wyjaśniłem.Bo niby jak kupisz sprzęt od hodowcy?

Nie do końca Twój post był logiczny, napisałeś że popierasz zdanie ali w kwestii zakupów w centrach handlowych. Przypominam, że ala chwaliła ta sklepy m.in. za to że coraz częściej zatrudniają profesjonalistów, znawców tematu. A później napisałeś o padniętych szybko otoskach i "uszkodzonych" rybkach jakie Ci tam wciśnięto. Tu właśnie widzę brak logiki. Ale ok, no offens  Good !

gomez1982
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Styczeń 12, 2009, 13:56:31 »

Ona widzi doradztwo i zatrudnianie ludzi którzy znają się na rzeczy.Tu się z nią zgodzę bo sam tą tendencje popieram.Jednak ryby wole kupować szczególnie wrażliwe gatunki u hodowców.A określenie że mi wcisneli niedorozwinięte ryby to moja wina bo wtedy za mało jeszcze im się przypatrywałem jak już były w woreczku.
ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Styczeń 12, 2009, 14:02:39 »

Ona widzi doradztwo i zatrudnianie ludzi którzy znają się na rzeczy.Tu się z nią zgodzę bo sam tą tendencje popieram.Jednak ryby wole kupować szczególnie wrażliwe gatunki u hodowców.A określenie że mi wcisneli niedorozwinięte ryby to moja wina bo wtedy za mało jeszcze im się przypatrywałem jak już były w woreczku.

Dziwne masz podejście, sprzedawca wciska Ci "niepełnosprawne" ryby i uznajesz, że to Twoja wina.... Co za logika...

gomez1982
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Styczeń 12, 2009, 14:25:08 »

Wiesz on je łowi ja wybieram więc uważam że to jest moje niedopatrzenie z racji że im się niedokładnie przyjrzałem.
gibonek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Styczeń 12, 2009, 14:30:18 »

to co sie dzieje w sklepach zoologicznych z cenami to poprostu jest chore ,najgorzej jest w centrach handlowych tam rzeczywiscie marze siegaja bardzo wysoko ,tak jak kolega wspomnial nawet 300% filtr fluval 205 zakupilem w normalnym zaprzyjaznionym zoo za 250zl a w jednym z owych sklepow "zlodziej"i bo inaczej nie mozna tego nazwac , kosztowal bagatela 445zl ,nawet i 250zl bylo zawiele ale co tam spieszylo mi sie ;] na internecie w/w filtr mozna i znalesc za cene ponizej 200zl. I tak jest z wiekszoscia sprzetów jesli nawet ze wszystkim. Faune i Flore mozna jeszcze korzystnie kupic w mniejszych sklepikach ,ale zazwyczaj tam nie znajdzie sie tego czego sie szuka przynajmniej w moim miescie nie ma sklepow tak dobrze zaopatrzonych to jest ten ból denerwuje mnie to i jak bede mial fundusze to zaloze hurtownie akwarystyczna w moim miescie ;dd

pozdrawiam

amazonius fanaticus
ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Styczeń 12, 2009, 14:38:55 »

Jeśli chodzi o Poznań, to w granicach szeroko rozumianego miasta jest jeden sklep z prawdziwego zdarzenia (nie licząc tych położonych w centrach handlowych).

http://www.bajcik.pl/sklep/index.php?cPath=7

Mają bardzo bogatą ofertę i funkcjonują już od dość dawna. 20 - letnia tradycja i 220 zbiorników z rybkami robią wrażenie. W dodatku ceny też niższe niż w innych tego rodzaju przybytkach. 

A tak przy okazji, przeglądałem sobie stwory jakie ludziska na allegro wystawiają i trafiłem na taką aukcję:

http://allegro.pl/item525943679_crystal_red_ss_5_sztuk_po_90_pln.html

Co takiego jest w tych crystal redkach, że sprzedawca życzy sobie 90 zeta za sztukę ?  Shocked
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2009, 15:35:56 wysłane przez ivan23 » Zapisane

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: