kubek1976
Zainteresowany
|
|
« : Styczeń 11, 2009, 12:23:52 » |
|
Witam wszystkich Jestem początkującym akwarystą. Akwarium 25 l od ok 2 miesięcy Aktualnie dzis pływają Danio pręgowane 4 x Gupiki 6 szt Platka 1 szt Bojownik 1 szt Kirysek 1 szt Glonojadek 1 szt
3 dni temu padł gupik, wczoraj padł mi danio, dzis platka koralowa.
Czemu rybki mi zdychają ? Żadnych widocznych śladów na rybce nie było. Filtr włączony non stop, temperatura 26-27 stopni, ph ok 7,5 Dziś rano platka ledwo pływała, chowała się na dnie, i leżała nieruchoma, potem przepłynęła kawałek i dalej to samo, aż w końcu wykonała obrót na bok i koniec. Wodę też zmieniam raz w tygodniu ok 5 litrów.
Pomocy bo mi następne padną !!!
|
|
|
|
|
|
|
gomez1982
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #1 : Styczeń 11, 2009, 12:28:08 » |
|
A może tak podaj parametry wody?Bo z tego co widzę masz niezłą zupę rybną moim zdaniem jedyne ryby tam pasujące to gupiki albo bojownik.Poza tym podaj czy masz dużo roślin itp.Ja mogę obstawiać ilość No3 ale bez konkretnych parametrów akwarium nic nie można więcej powiedzieć.
|
|
|
|
|
|
|
kubek1976
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Styczeń 11, 2009, 12:36:12 » |
|
Pozostałych parametrów wody poza ph nie badałem. Z roślinek to mam 2 roślinki jakieś liściaste (nazwy nie pamiętam) i 2 małe gałęzatki. No i korzeń.
|
|
|
|
|
|
|
gomez1982
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Styczeń 11, 2009, 13:07:08 » |
|
Zmierz i podaj.Na wstępie powiem Ci od razu że masz za dużo ryb i za mało roślin więc NO3 pewnie szaleje u Ciebie i truje Ci ryby oddaj wszystko i zostaw sobie tylko gupiki i bojownika.Dokup krewetki i roślin.
|
|
|
|
|
|
|
kubek1976
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #4 : Styczeń 11, 2009, 13:41:46 » |
|
Kupię w poniedziałek test na no3. A z roślinek to własnie lukam i tg wg zdjęc to wygląda że mam zwartkę becketta i anubias bartera no i 2 małe gałęzatki.
|
|
|
|
|
|
|
Benmaster
Nowy
^^ PrO
|
|
« Odpowiedz #5 : Styczeń 11, 2009, 14:14:40 » |
|
Coś dużo tych rybek masz. Ja w 54 litrach moim mam 10 ryb a ty w 25 L 14 :O
|
|
|
|
^^ DO KULI TO SE CUKIERKI WSADŹ ^^ WWW.AKWARYSTYKA.WXV.PL ZAPRASZAM DO REJESTRACJI
|
|
|
kubek1976
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #6 : Styczeń 11, 2009, 14:34:19 » |
|
Coś dużo tych rybek masz. Ja w 54 litrach moim mam 10 ryb a ty w 25 L 14 :O
Może i masz rację, ale widzisz, podobały mi sie danio, a te muszą być w stadzie, to dokupiłem żeby były 4. No i gupiki też samotnie źle wyglądają. Kiryska i glonojada nie liczę bo łażą po dnie i prawie nie widać ich. Ale gupik mi padł ostatnio jak miałem łącznie 8 rybek w akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
gomez1982
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #7 : Styczeń 11, 2009, 15:30:05 » |
|
Ale co z tego że Ci się podoba.Ale rybom już tak się podobać nie będzie.Tu chodzi o to że masz za dużo ryb za mało roślin i nie ma kto związków azotowych wykorzystać.Ale i tak oddaj ryby bo kosiarki rosną do 10 i więcej cm a glonojady którego też masz nawet i większe.Danio to owszem ryba stadna ale lubiąca popływać a u Ciebie nie ma gdzie. Widzę że nasze rady do Ciebie nie trafiają i chcesz robić jak Ty chcesz to rybkami też się zajmuj tak jak Ty chcesz.
|
|
|
|
|
|
|
kubek1976
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #8 : Styczeń 11, 2009, 15:39:17 » |
|
trafiają trafiają, spokojnie. W poniedziałek idę po roślinki i test na no3. Ale co do zdychania rybek to padały mi wcześniej jeszcze, zanim danio miałem. Rybek wczoraj 6 sztuk dokupiłem jak mi gupik padł i pusto się zrobiło w akwarium więc to nie była chyba kwestia przerybienia. A co do glonojada to jak urośnie to oddam, kupiłem jak był malutki i już po 2 miesiącach widzę że trochę urósł, więc za ok 2-3 miesiące zamienię go na jakieś maleństwo. Jutro zrobię test no3 i może coś się wyjaśni
|
|
|
|
|
|
|
oste
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Styczeń 12, 2009, 14:20:28 » |
|
a NIEMAją białych kropek a kiedy dokupowałeś o statni ryby bo np niekupuje sie ryb w 2-och miejscach
|
|
|
|
|
|
|
kubek1976
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #10 : Styczeń 12, 2009, 15:11:19 » |
|
a NIEMAją białych kropek a kiedy dokupowałeś o statni ryby bo np niekupuje sie ryb w 2-och miejscach
Przyglądałem się. Nie mają kropek, żadnych śladów nie ma ani kropek, ani żadnych śluzów czy coś. Danio mi padł po ponad 3 tygodniach od kupienia ostatniej rybki. W sobotę na wieczór kupiłem 3 danio żeby ten ostatni z samotności nie zdechł plus 4 gupiki , to mi w niedzielę rano padła mała platka koralowa. Ale na niej zauważyłem troszkę jakby w jednym miejscu była wybarwiona, albo po prostu wcześniej w wodzie nie było tego widać. Rano w jednym miejscu sobie stała, przepłynęła kawałek i dalej stała. Jak kamiłem to nadal pod kwiatkiem się chowała, aż w końcu na boczek padła.
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #11 : Styczeń 12, 2009, 15:43:41 » |
|
Robiłeś te testy na azotany NO3 i azotyny NO2 ? Zamiast kupować kolejne ryby na pewną śmierć to albo zrezygnuj z akwarium albo kup większe.W 25l to można trzymać jednego bojownika rozmnażać ryby albo kisić ogórki, u ciebie chyba już jest kiszonka.Jest teraz moda na mini akwaria ale to zakładają ludzie którzy maja akwaria kilka lat i wiedzą jak się takim czymś zająć. Wbrew pozorom w większym akwarium łatwiej jest utrzymać równowagę, dla początkującego minimum 80 L, a tobie na początek przydała by się lektura,bo to nie jest tak że naleje wody do słoika wpuszczę ryby i niech pływają.Ryby tez maja swoje wymagania o których powinno się zasięgnąć informacji przed zakupem,kiryski trzeba trzymać po kilka sztuk a nie pojedynczo danio to ruchliwa ryba i potrzebuje przestrzeni żeby się wypływać ,a nie bo misie podobają i więcej niż 4 sztuki.Jestem ciekaw czy ty chciałbyś spędzić całe swoje zasrane życie w celi.Więc się zastanów bo naprawdę szkoda tych ryb które skazujesz na męki i pewna śmierć.
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
kubek1976
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #12 : Styczeń 12, 2009, 16:00:45 » |
|
testy zrobię dziś. Akurat co do Danio to czytałem o nich i nie wyczytałem w ładnej ilustrowanej książce że musi akwarium być duże. Jedyne co wyczytałem to wymagania odnośnie temperatury, no i że ma żyć w stadzie - dlatego dokupiłem kilka sztuk - wydawało mi się (oglądając rybki w sklepie) że w takim akwarium jak moje to mogą żyć spokojnie. Dziś kupię test, roślinki i jak sąsiad zechce to oddam mu danio.
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #14 : Styczeń 12, 2009, 18:58:58 » |
|
Tak to jest jak sie nie zdobywa wiedzy przed zakupami tylko sie kupuje zywe stworzenie bo mi sie podoba - pozniej sie mecza i padaja. W takim pojemniku na kazda rybcie przypada po niecale dwie szklanki wody - jak nie mniej i do niej sie wyprozniaja, jedza. To ze ryba jest przy samym dnie to nie znaczy ze tak jakby jej tam nie bylo - ona tam jest i sie meczy Jak sobie kupisz baniak ze 300L to moze bedziesz mogl trzymac co Ci sie bedzie podobalo, a i to nie zawsze. Wiec teraz szybko oddaj to co jeszcze zyje zostawiajac tylko 5-6 gupikow samcow by sie nie rozmnazaly i bojownika - to wszystko co mozesz miec z obsady. Koniecznie tez musi byc duzo roslin by likwidowaly skladniki szkodliwe dla mieszkancow
|
|
|
|
|
|
|
|