ziomy111
Zainteresowany
Pterophyllum altum
|
|
« : Styczeń 12, 2009, 08:55:25 » |
|
Witam ostatnio naszła mnie chęć na akwa morskie bo "roszadach" z akwariami prawdopodobnie 120l zostanie wolne chciał bym się Was zapytać czy mogę trzymać np. 3-4 błazenki oraz mniej więcej ile by to kosztowało oraz propozycje co do rybek(inne niż błazenki ). Co prawda będą to moje pierwsze kroki w akwa morskiej ale chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o obsadzie do 120l czyli te 3-4 błazenki. Na początek wydaje mi się że powinna być dobra gdyż słyszałem, iż "nemo" to najłatwiejsza rybka morska. Z góry dzięki za wszystkie odp Pozdro
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2009, 09:15:41 wysłane przez ziomy111 »
|
|
|
|
|
Irishman
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1 : Styczeń 12, 2009, 09:10:14 » |
|
prawdopodobnie 120l i 60l zostanie wolne czy mogę w w 60l trzymać np. 3-4 błazenki chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o obsadzie do 120l czyli te 3-4 błazenki.
to w koncu o ktorym akwarium piszesz?
|
|
|
|
|
|
|
ziomy111
Zainteresowany
Pterophyllum altum
|
|
« Odpowiedz #2 : Styczeń 12, 2009, 09:15:12 » |
|
Dobra sprecyzuje 120l
|
|
|
|
|
|
|
delirious
Nowy
|
|
« Odpowiedz #3 : Styczeń 12, 2009, 16:15:18 » |
|
Jeżeli zakładasz akwarium morskie to wiedz, że rządzi się ono innymi prawami. Myśle, że jeszcze długa droga przed Tobą. Co do kosztów - za nowy sprzęt z 2500zł, używany taniej, ale co nowe to nowe. I nie może być tyle błazenków po się będą tłuc, jedynie para. Jeżeli się zdecydujesz - powodzenia !
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #4 : Styczeń 12, 2009, 16:24:54 » |
|
Odpieniacz, silne światło, potężne pompy. Błazneki od 40 do 120zł Skała ok 30-40zł/kg na 120l potrzeba min. 30kg, lepiej więcej. Woda zależnie od silnej woli kranówka albo RO z odpowiednią solą.
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
delirious
Nowy
|
|
« Odpowiedz #5 : Styczeń 12, 2009, 16:35:19 » |
|
l potrzeba min. 30kg, lepiej więcej.
I tu się można kłócić. Nawet bardzo ;] Woda zależnie od silnej woli kranówka Jedynie woda RO i DI
|
|
|
|
|
|
|
ziomy111
Zainteresowany
Pterophyllum altum
|
|
« Odpowiedz #6 : Styczeń 12, 2009, 16:50:35 » |
|
a to ile kilo tej żywej skały?
|
|
|
|
|
|
|
delirious
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Styczeń 12, 2009, 17:02:23 » |
|
Zależy od metody filtracji w akwarium. Kolega Misquamacus widocznie prowadzi akwarium tzw. metodą berlińska, czyli właśnie ok. 25% żywej skały + odpieniacz do 2-3 razy większego akwarium. Jest pare innych metod jak DSB, MM, czy refugium. Ale o wyborze powinieneś zadecydować sam. Projektując pomyśl o panelu lub sumpie, bo sprzęt w środku szpeci akwa.
|
|
|
|
|
|
|
ziomy111
Zainteresowany
Pterophyllum altum
|
|
« Odpowiedz #8 : Styczeń 12, 2009, 17:09:22 » |
|
wielkie dzięki czyli muszę trochę jeszcze zarobić prawie 1000 zł będzie sama żywa skała kosztować :/ czyli nie jest tanio
|
|
|
|
|
|
|
|
delirious
Nowy
|
|
« Odpowiedz #10 : Styczeń 12, 2009, 17:16:43 » |
|
czyli nie jest tanio No niestety nie prawie 1000 zł będzie sama żywa skała kosztować
Możesz kupić "używaną" z dojrzałego zbiornika. Taka też ułatwi i przyśpieszy dojrzewanie baniaka. Zawsze można kupić jeszcze ceramike, która po paru miesiącach jest nie do odróżnienia od LR. ;] 38zł to taka normlana cena?
Tak ok. 40zł to średnia cena. http://www.reefshop.pl/eshop/zywe-zwierzeta_zywa-skala_ywa-ska-a-papua-nowa-gwinea-niesamowita.htmli tak po obniżce. ;]
|
|
|
|
|
|
|
ziomy111
Zainteresowany
Pterophyllum altum
|
|
« Odpowiedz #11 : Styczeń 12, 2009, 17:24:22 » |
|
Możesz kupić "używaną" z dojrzałego zbiornika. Taka też ułatwi i przyśpieszy dojrzewanie baniaka. Zawsze można kupić jeszcze ceramike, która po paru miesiącach jest nie do odróżnienia od LR. ;] ceramikę? :> wybacz ale nie zrozumiałem
|
|
|
|
|
|
|
|
ziomy111
Zainteresowany
Pterophyllum altum
|
|
« Odpowiedz #13 : Styczeń 12, 2009, 17:33:57 » |
|
Zawsze można kupić jeszcze ceramike, która po paru miesiącach jest nie do odróżnienia od LR. ;] czyli o ile dobrze rozumiem to gdy kupie ceramiczną najlepiej zaczekać aż ona przyjmie parametry LR i potem dodawać faune i flore? po prostu nie mam kasy na LR i taka alternatywa była by bardzo dobra szczególnie jakbym mógł po dojrzeniu akwa dodać błazny itp
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #14 : Styczeń 12, 2009, 17:36:44 » |
|
Jedynie woda RO i DI
To już imho przesada, ja prowadzę morskie na kranówce i wszystkie zwierzaki żyją, rosną i pięknie się wybarwiają ! (miękkie, lps, sps, błazenek, kraby, krewety...) Obecnie już twardziaków nie mam, bo zaczęły mi parzyć miękkie, zresztą sam stwierdziłem, że o wiele bardziej podobają mi się miękkie koralowce Ale jak już napisałem, zalezy od podejścia akwarysty, jedni lubią się pochwialić sprzętem i mieć sterylne akwarium, inni wolą efekty ....
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
|